reklama
mama płci męskiej
Fanka BB :)
Tak...na nieszczęścieOjej, wspolczuje Ci bardzo. Jestes juz doswiadczona przez zycie mama...
Teraz na spokojnie 7msc na pewno Wam zleci na czekaniu od usg do usg jak zareagowalas na informację o tym ze sa bliznieta?
Ja tylko i aż chcę, aby były zdrowe i już będę szczęśliwa i chłopaki też, bo bardzo to przeżyli....
A gdy się dowiedziałam o podwójnym szczęściu to płakałam z radości, a zarazem że strachu co teraz się wydarzy czy tym razem będzie dobrze. Na szczęście na razie wszystko się dobrze toczy, ale jeszcze długa droga, bo dziś właśnie wchodzimy w 11tydz I zawsze marzyłam o bliźniakach, ale teraz już w ogóle o tym nie myślałam ani nie planowałam i tu takie zaskoczenie
mama płci męskiej
Fanka BB :)
U mnie dolegliwości podwójne....zgaga, gazy, nic nie smakowało mi... jadłam tylko wybrane produkty, które danego dnia mi odpowiadały mniejsze i częstsze posiłki i przede wszystkim mdłości, ale już lepiejJa jakoś daje rade, o wiele lepiej niż w ciąży pojedynczej. Tylko teraz zaczęły pojawiać się zgaga i wzdęcia.
U mnie bylo pierwsze usg w 6 tc, ale nie widac bylo drugiego zarodka. Dopiero jak poszlam w 11 to zobaczylismy i wtedy mnie odeslal na prenatalne do innego lekarza w 13 tc. Pozniej mialam dopiero w 19 takie prawdziwe usg z opisem. A tak to przy kazdej wizycie robimy takie na szybko zeby zobaczyc czy serduszka bija, przeplywy czy dobre i tyle.A dziekuje, nie mam porównania, bo to moja pierwsza ciąża pierwsze 2 miesiące nie rozstawalam się z kibelkiem i jadłam jedynie nektarynki i banany teraz jest lepiej, od 2 tyg nie wymiotuje, ale nadal mam problemy z jedzeniem. Mięso i ryby, które uwielbialam nie istnieją, jadę na zupach i owocach a tak to czekam z niecierpliwością od wizyty do wizyty bo cały czas boje sie o te maleńkie Kropeczki... a tak z ciekawości na początku ciąży co ile mislas wizyty? Ja mam co 2tyg i zastanawiam się, czy tak częste USG im nie zaszkodzi, ale z drugiej strony przynajmniej wiem, że jest wszystko ok...
Usg jest bezpieczne, tym sie absolutnie nie martw, jak bliznieta sa jednoowodniowe jednokosmowkowe to nawet co tydzien maja usg. To zalezy od lekarza. Niby jak sie nic nie dzieje zlego to wystarcza raz na 4 tygodnie.
a jak zareagowałaś w 11 tc? U mnie bylo tak samo, w 8 nic, a w 11 szok. Ale bardzo się z tego cieszę.U mnie bylo pierwsze usg w 6 tc, ale nie widac bylo drugiego zarodka. Dopiero jak poszlam w 11 to zobaczylismy i wtedy mnie odeslal na prenatalne do innego lekarza w 13 tc. Pozniej mialam dopiero w 19 takie prawdziwe usg z opisem. A tak to przy kazdej wizycie robimy takie na szybko zeby zobaczyc czy serduszka bija, przeplywy czy dobre i tyle.
Usg jest bezpieczne, tym sie absolutnie nie martw, jak bliznieta sa jednoowodniowe jednokosmowkowe to nawet co tydzien maja usg. To zalezy od lekarza. Niby jak sie nic nie dzieje zlego to wystarcza raz na 4 tygodnie.
Mnie tez mdlilo z glodu jakies 4 msc, w pierwszej ciazy az do porodu teraz mam juz tak maly zoladek ze jem z rozsadku bo glodu nie czuje, czasem z lakomstwa... Nie wiem co bedzie dalej, bo kazda z nas przechodzi inaczej i nikt nie przewidzi
Ja przez te wzmozone dolegliwości i spory brzuszek jak na 11 tc cos podejrzewam. Chociaz w rodzinie nie mamy zadnych blizniat, to jakos tak czulam ze moze byc cos na rzeczy. Siadajac na fotelu do badania powiedzialam do lekarza ze chce uslyszec dwie rzeczy, ze wszystko dobrze i ze jest tylko jedno no i bach, na ekranie dwojka. Mialam taka glupawke że musial mi pomoc zejsc z fotela. Jak powiedziałam mezowi w aucie to mial taka mine jakby mial ciezka depresje, ale kilka minut pozniej już sie cieszylismy. Za to tak bezmyslnie jechal do domu ze zamiast 15 minut to 40 wracalismy przerazenie za to nam towarzyszylo pare tygodni i myslenie na zasadzie "dlaczego akurat my" to byla planowana ciaza, ale zdecydowanie nie planowalismy blizniat...a jak zareagowałaś w 11 tc? U mnie bylo tak samo, w 8 nic, a w 11 szok. Ale bardzo się z tego cieszę.
Witajcie dziewczyny! To moja pierwsza ciąża i do tego podwójna . Nie będę ukrywać, że nie była planowana ale jednak bardzo się cieszę. Obecnie jestem w 15 tc + 5 dni . Czasami łapię się na tym, że zapominam, że w ogóle jestem w ciąży. Nie miałam żadnych objawów, prócz zatrzymania się miesiączki, czego nigdy wcześniej nie miałam i to już był dla mnie znak. Jeszcze nie wiem jakiej są płci ale najważniejsze dla mnie jest to, żeby były zdrowe! Martwię się tym każdego dnia i najchętniej odwiedzałabym lekarza co tydzień, żeby się upewnić czy brak jakichkolwiek objawów, to nie jest zły znak. Czy możecie powiedzieć, kiedy poczułyście jakieś pierwsze ruchy maluszków i jak to w ogóle odróżnić ? Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka dla Was i Waszych maluszków
reklama
Witajcie dziewczyny! To moja pierwsza ciąża i do tego podwójna . Nie będę ukrywać, że nie była planowana ale jednak bardzo się cieszę. Obecnie jestem w 15 tc + 5 dni . Czasami łapię się na tym, że zapominam, że w ogóle jestem w ciąży. Nie miałam żadnych objawów, prócz zatrzymania się miesiączki, czego nigdy wcześniej nie miałam i to już był dla mnie znak. Jeszcze nie wiem jakiej są płci ale najważniejsze dla mnie jest to, żeby były zdrowe! Martwię się tym każdego dnia i najchętniej odwiedzałabym lekarza co tydzień, żeby się upewnić czy brak jakichkolwiek objawów, to nie jest zły znak. Czy możecie powiedzieć, kiedy poczułyście jakieś pierwsze ruchy maluszków i jak to w ogóle odróżnić ? Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka dla Was i Waszych maluszków
Podziel się: