reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża bliźniacza

Hej!
Ja tez wczoraj po wizycie.
Szyjkę mam długą, twardą i zamkniętą. I tyle wiem że pomiary w normie. A stad tak skromnie, bo odleciałam podczas usg jak mierzył drugie. Zaczęło mi sie robić słabo, biel przed oczami i zanim zdążyłam się przekręcić na bok to odleciałam na chwilę.
Potem juz mnie nie męczył, jak doszłam do siebie kazał jechać do domu. W morfologii wyszła mi anemia.
I moje pytania: podobno lepiej żelazo brać wieczorem?
Wczoraj wzięłam na wieczór, ale zwymiotowalam :(
Podobno trzeba popijac sokiem pomarańczowym? Że w towarzystwie witaminy C lepiej przyswajalne?

Juz na wcześniejszej wizycie mialam niższy poziom. Próbowałam podnieść dietą bogatą w żelazo, ale przy bliźniakach to chyba nie możliwe ;/

Przez to wszystko noc nie przespana... :( doradzicie coś?
Na tą anemie mam tardyferon.

reklama
ja nie biore zelaza ani magnezu 8-)
mam nadzieje ze moze beda mialy 2,5 kg zeby mnie nie trzymali...:sorry:
dotychczas rodzilam spore dzieci ale wiadomo blizniaki mniejsze i nie wiadomo kiedy tak naprawde bedzie ciecie, ale jak bedzie wszystko ok. i beda rosly to bede sie upierala zeby donosic jak najdluzej ;)

Hej!
Szyjkę mam długą, twardą i zamkniętą. I tyle wiem że pomiary w normie. A stad tak skromnie, bo odleciałam podczas usg jak mierzył drugie. Zaczęło mi sie robić słabo, biel przed oczami i zanim zdążyłam się przekręcić na bok to odleciałam na chwilę.
Potem juz mnie nie męczył, jak doszłam do siebie kazał jechać do domu. W morfologii wyszła mi anemia.
Podobno trzeba popijac sokiem pomarańczowym? Że w towarzystwie witaminy C lepiej przyswajalne?

Juz na wcześniejszej wizycie mialam niższy poziom. Próbowałam podnieść dietą bogatą w żelazo, ale przy bliźniakach to chyba nie możliwe ;/

Tak zelazo koniecznie w towarzystwie witaminy c, inaczej nic nie daje. Jesli jesz np wolowine to warto skropic ja sokiem z cytyny (mowa o steku) ;) nigdy nie popijaj zelaza herbata ani kawa bo sie nie wchlonie. Nie wiem czy pora dnia ma znaczenie jesli chodzi o wchlanianie. Na pewno nie ograniczaj sie do samego brania tabletek, diete bogata w zelazo i blonnik trzymaj, żeby zaparc nie miec.

Kurcze, to niech szybko rosna ;( moj pierwszy mial lekka hipotrofie, w 39tc 2980, jak chlopaki beda mieli podobne tendencje to w 37 bedzie im duzo brakowac ;( tym bardziej ze z zasady bliznieta rodza sie mniejsze...
Nie wiem też czy to nie jest zależne od szpitala w jakim bedziesz rodzić. Musisz się u siebie zorientować. Póki co trzymam kciuki żeby chłopcy ładnie przybierali:-)
A teraz ile ważą i który masz tc??

Hej!

Ja też to bralam, brałam rano i wieczorem po jednej tabletce i popijałam wodą z cytryną. Rzeczywiście tak jest z tą Wit c.
Dodatkowo mąż mi zakupił dużo orzechów, codziennie piłam kakao i po miesiącu wyniki znacznie się poprawiły. Odstawiłam leki i od tamtej pory wszystko jest w porządku. Nie martw się anemia, niestety w ciąży zdarza się bardzo często a tym bardziej w bliźniaczej.
Ja na usg też mam problem wytrzymać:-/

Nie wiem też czy to nie jest zależne od szpitala w jakim bedziesz rodzić. Musisz się u siebie zorientować. Póki co trzymam kciuki żeby chłopcy ładnie przybierali:-)
A teraz ile ważą i który masz tc??
W 19tc mialam polowkowe, mieli 308, 320. Teraz jest 22tc, bylam u gina ale ich nie mierzyl, tylko podejrzal na szybko. Ide na usg za trzy tygodnie, to sie okaze jak rosna :)

Ja też to bralam, brałam rano i wieczorem po jednej tabletce i popijałam wodą z cytryną. Rzeczywiście tak jest z tą Wit c.
Dodatkowo mąż mi zakupił dużo orzechów, codziennie piłam kakao i po miesiącu wyniki znacznie się poprawiły. Odstawiłam leki i od tamtej pory wszystko jest w porządku. Nie martw się anemia, niestety w ciąży zdarza się bardzo często a tym bardziej w bliźniaczej.
Ja na usg też mam problem wytrzymać:-/
Dlaczego ciezko wytrzymac? Przez leżenie na plecach, czy ze glowica tak brzuch maltretuje? Mnie jak gdzies tam dociska mocniej to tez przyjemne nie jest, ale jakos bez przesady...

Hej!

Oj wiem coś o tym straszne to jest ja też 2 razy odlecialam u gina, nie mogłam poprostu leżeć na plecach bo mali tak mnie uciskali że odlatywalam. Potem gin na kolejnych wizytach na boku kazał mi się odrazu kłaść

reklama
Ja żelazo biorę od 1.5 mca, bo mi hemo spadła do 10.4. Po ostatnich badaniach jest na poziomie 11.6. Na początku musiałam brać po 3 tabletki dziennie, teraz dwie. W aptece babka mi powiedziała, że najlepiej łykać je na czczo, nic o dodatkowej witaminie nie wspomniała.
No i niestety, skutki uboczne brania żelaza też są, kilka razy mnie mdliło po nich i zaparcia też są. No ale czego nie robi się dla dzieci :)

Do góry