reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Moilka witamy :) I jak się czujesz? u nas też 1k2o i też mają być dziewczynki, ale ja dopiero 25t a ty jak się czujesz? opowiadaj :)

reklama
QUOTE="kamiladon, post: 14794083, member: 164342"]Dziewczyny chcialam napisać jak to u mnie było z testem pappa bo może kiedyś komuś się przyda... ja miałam problem aby znaleźć informację bo test dotyczył ciąży bliźniaczej.

Wiec 13tc miałam wykonywane usg przez specjaliste ze wszystkimi certyfikatami, ktory stwierdzil iż oboje dzieci rozwija się jak najbardziej prawidłowo. Lekarz ten wspomniał też iż on nie wykonywalby testów pappa u bliźniąt bo są mniej "dokladne" niż w pojedynczej ciąży.
Takie wyniki.też przekazałam swojemu lekarzowi prowadzącemu. On jednak miał odmienne zdanie.co do.tych testów. Ze wzgledu też.na ciążę bliźniaczą wystawil mi skierowanie na ponowne usg i test pappa również u dobrego specjalisty. Ponieważ była to moja druga ciąża prowadzona przez niego. Dzięki niemu w mocno powiklanej ciąży donosilam do terminu swoją córkę i chciałam u niego na oddziale rodzić teraz to zdecydowałam się te badania wykonać.
Wykonałam je w 13+5tc i znów usg wyszło super.
Ryzyko z usg i wieku 31lat wyszło odpowiednio dla obojga dzieci:
T21. 1:3492 i 1:3327
T18. 1: 29505 i 1:29505
T13. 1:256829 i 1:276890

Także spokojnie czekałam na wyniki z krwi...

I to niestety już tak ładnie nie było...

Bhcg 1'386 mom
Pappa 0.243 mom

Ryzyko po testach:
T21: 1:338 i 1:248
T18: 1:583 i 1:568
T13: 1:4747i 1:181

Byłam załamana.. wychodziło, że bliznie 2 (corka) ma wyskoie ryzyko wad , bliznie 1 (syn) srednie.
Ogólnie wskazanie do amniopunkcji.

Całe szczescier trafiliśmy na świetnego genetyka ktory po zapoznaniu się z moją historią pierwszej ciąży(cukrzyca ciążowa, cholestaza i porod w 36tc) stwierdził iż prawdoodobnie to wszystko sie powtorzy i świadczy o problemach z lozyskiem w 3 trymestrze i stad ten wyniki białka pappa i tak podwyższone ryzyko. Nie zdecydowałam się na amnio. Kolejne usg pokazywały całkiem zdrowe dzieci.
I takie też urodziłam 7.09.2016 roku w 34tc bo pojawiły się przewidywane problemy z łożyskiem.

Trzymam kciuki za Was wszystkie.
Amio nie wykonałam też dlatego, że nawet jeśli jedno z dzieci okazałoby się chore to i tak nie ma możliwości wyboru terminacji ciąży gdyz jednego się nie da,a zdrowego drugiego nie można.

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Moilka witamy :) I jak się czujesz? u nas też 1k2o i też mają być dziewczynki, ale ja dopiero 25t a ty jak się czujesz? opowiadaj :)
Czuję się coraz cięższa, ale całą ciążę czułam się bardzo dobrze więc jakoś przetrwam tę końcówkę :-) Logistycznie jesteśmy gotowi gorzej z psychiką ;-) To pierwsza ciąża więc wszystko będzie nowe. Ale damy radę!
Przez pierwsze trzy mce był stres żeby dziecku się udało przetrwać a w 13 tyg okazało się, że to bliźniaki i do tego jednokosmówkowe więc wytchnienia nie było :-D Zresztą na pewno wiesz o czym mówię :-) Teraz już się wyluzowałam i przeszłam w tryb oczekiwania.
Imiona macie wybrane? Bo my wciąż nie wiemy...

U mnie test pappa wyszedł ok ale były problemy przy badaniu bo tak się ułożyły że lekarz musiał się trochę namęczyć żeby je zbadać. Aha po pierwszych badaniach znajomi mi powiedzieli że jak ktoś jest ubezpieczony w medicover to ma badania prenatalne bezpłatne-wszystko zależy od pakietu jaki się ma wykupiony. A że szef u mnie w firmie zaczął dbać o zdrowie pracowników(dużo zachorowań i zgonów w ostatnim czasie) to wykupił pakiety dla pracowników. Okazało się że dwa badania w pakiecie będę miała za darmo(już mam najwyższy pakiet):tak: fajna sprawa bo kolejki do większości lekarzy też są mniejsze i sporo badań za darmo w pakiecie.
Może Wy też jesteście ubezpieczone i możecie mieć badania za darmo-zawsze kilka stowek w kieszeni:tak:

Moilka
Czuję się coraz cięższa, ale całą ciążę czułam się bardzo dobrze więc jakoś przetrwam tę końcówkę :-) Logistycznie jesteśmy gotowi gorzej z psychiką ;-) To pierwsza ciąża więc wszystko będzie nowe. Ale damy radę!
Przez pierwsze trzy mce był stres żeby dziecku się udało przetrwać a w 13 tyg okazało się, że to bliźniaki i do tego jednokosmówkowe więc wytchnienia nie było :-D Zresztą na pewno wiesz o czym mówię :-) Teraz już się wyluzowałam i przeszłam w tryb oczekiwania.
Imiona macie wybrane? Bo my wciąż nie wiemy...

U nas będzie Julia i Oliwia :) u nas też 1 ciąża i też się czasem zastanawiam jak to będzie. Ale jakoś damy radę, no ty już jesteś bliżej końca :) jeszcze trochę i będziesz miała maleństwa przy sobie :)

Moilka

U nas będzie Julia i Oliwia :) u nas też 1 ciąża i też się czasem zastanawiam jak to będzie. Ale jakoś damy radę, no ty już jesteś bliżej końca :) jeszcze trochę i będziesz miała maleństwa przy sobie :)
Nam też Oliwka chodzi po głowie :) moja też 1sza i w dodatku x2.
Jedyne co to łapie mnie anemia i oczywiście żelazo trzeba brać

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
U mnie w rodzinie nie było przypadków bliźniąt. Ale jak to lekarz określił, ktoś musi być pierwszy. Teraz straszę ;) siostrę że też jej się trafia bliźniaki :)

Do góry