reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Od dwóch dni (raczej nocy) strasznie zaczęło mnie swędziec ciało - przede wszystkim ręce (wewnętrzna strona) i stopy. Dziś rano poleciałam na badania krwi i wyszło :( ponad trzykrotnie od normy :( od razu kontakt do lekarza, a ze jest akurat na oddziale to kazał mi przywieźć rzeczy i na oddział.
Jestem właśnie po usg - maluchy ułożone glowkowo, i oboje ok 2600g. Jeszcze mam mieć badanie szyjki. Zobaczymy co powiedzą. ...

Patuska to jednak podali Ci te sterydy. Ale jak co to może jutro wyjdziesz do domu jak się uspokoi, a podali coś na te skurcze tez?

reklama
Ewka_111 juz się nie denerwuj. Co ma być to będzie. Dzieciaki spore. Tydzień ciąży ok. Ponad normę mass próby watrobowe czy kwasy zolciowe? Mi skaczą próby watrobowe. Teraz są ok ale w pierwszej ciąży miałam 9 razy ponad normę a po podaniu leków wytrzymałam jeszcze 8 tyg :) trzymajcie się.

Patuska ja bym wolała dostać sterydy byłabym hyba spokojniejsza ze jeśli coś się zacznie one będą w lepszej formie.
Miłego dnia wam wszystkim

Napisane na GT-I9305 w aplikacji Forum BabyBoom

Kamiladon ja się nie denerwuje ale nie powiem ze najlepiej by było gdyby juz zakończyli mi ciążę - myślę że najbezpieczniej i dla mnie i dla młodych.... no ale cóż nie ja podejmuje decyzję.

Jestem po badaniu - szyjka skrócona, rozwarcie na 3 cm. Dostane leki na cholestaza i magnez w podwójnej dawce do poniedziałku, a w poniedziałek w zależności od wyników albo do domu albo czekamy na poród :(

Dziewczyny trzymajcie się!
Ewka, co szpital to inne zasady. Mnie parę tygodni temu z alat i aspat podwyższonymi trzykrotnie puścili do domu, przepisali tylko lek, po którym się w miarę unormowało. Powiedzieli, że najważniejsze są kwasy żółciowe, a te miałam w normie. Bedzie dobrze, najgorsze to swędzenie, ale po lekach szybko przejdzie.
Patuska, dobrze, że dostajesz sterydy, będziesz spokojniejsza. A odczuwasz mocno te skurcze? Pytam, bo wczoraj sama się zastanawialam, czy nie jechać do szpitala - ostatnio miałam w miarę spokój przez jakieś 4 tygodnie, a od 3 dni coraz więcej tego było, no i wczoraj naliczyłam 18 - nieregularne, mało bolesne, ale sporo ich. Przed szpitalem powstrzymalo mnie tylko to, że jak ostatnim razem, jakoś kolo 20-22 tygodnia też mnie tak meczyły skurcze i pojechałam na izbę przyjęć, to zbadali szyjkę, że ok i zalecili dalej brać magnez i nospę i powiedzieli, że to normalne, bo macica szybko rośnie i do kilkunastu dziennie to norma. Dziś jest lepiej, wieczorem mam usg, to zobaczymy jak tam szyjka.
Trzymam kciuki, żeby u Was wszystko było ok.
Margaret, a u Was jak tam? Jak się czujecie?
Koki, co u Was???

Kalinka a szybko po lekach Ci przechodziło? Bo ja dostałam juz dwie dawki i nadal się okropnie drapie... :( a lekarz powiedział ze za dwa dni przejdzie :( i ze jak co to mogą mi podać relanium i to powinno uspokoic :( a ja nie chce.by mi skurcze uspokoiło - choć nie mam ich za dużo ale są - moze w końcu się ruszy coś :(

Ewka z tego, co pamietam, to tak z 3-4 dni i przestalam się drapać, ale z dnia na dzień bylo coraz lepiej. I staraj się nie drapać mocno paznokciami, tylko raczej tak gładzić otwartą dłonią, mi to przynosiło troche ulgę i nie zaczynało swedziec jeszcze bardziej, jak po paznokciach i też chłodna woda trochę pomagała. A jaki lek dostałaś? Ja miałam ursopol 300 w dawce 2x1 i mam go brać już do końca ciąży i oczywiście muszę kontrolować czy znów się nie pogorszyło. U Ciebie na szczęście już tak blisko końcówki, że długo się nie pomęczysz;) jednak ten 26 maja może się okazać realny:)

Tez się ciesze ze jednak te sterydy dają.

Powiem wam ze wczoraj tych które ktg zapisało nie czułam ale dzisiejsze stawianie dęba macicy rano czułam. Potem spokój na innym sprzęcie mniejsze wychodziły. A popołudniu znowu skurcze dość bolesne.

Magnez magnez jeszcze raz dużo magnezu dali. I czekamy do zapisu jutro.

Straszą mnie ze jak mi nie minie to wyślą mnie do Torunia

eiktkw7i1lgslap3.png

Ewa, dobrze, że zrobiłaś te badania. Oby swędzenie przeszło. No i w takim razie też trzymam kciuki za 26 maja :)

Patuska, głowa do góry, najważniejsze, że jesteś pod dobrą opieką. No i chyba dobrze, że podali te sterydy.

Kurcze nie wiem co mi podają :( chciałam się spytać na obchodzie ale pani dr wydała się nie miła wiec o nic nie pytałam. Jutro może się dowiem... ale czekanie z 2-3 dni na ulgę to będzie jakiś koszmar -tym bardziej ze pogoda tak idealna ze aż żałuję że przyszłam di szpitala :(

Czekam do poniedziałku może jakaś oxy albo coś pójdzie w ruch ;)

A Ty patuska trzymaj mocno nogi i nie puszczaj - jeszcze trochę wcześnie.

reklama
Do góry