reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Mamadla2 gratulacje dziewczynek! To szyjkę będą Ci tylko raz badać? ??? W ciąży tym bardziej bliźniaczej szyjka powinna być badana na każdej wizycie... ale jak widać co kraj to obyczaj...

Biodra.... hmmm jakoś mi aż tak bardzo nie przeszkadzają ale spojenie i krocze ostatnie dni to jakaś masakra. Taki ból w poprzednich ciążach to na kilka dni przed porodem, albo raczej w dzień porodu jak szlo rozwarcie... ; (

Koki który masz już tydzień? ??? Za dwa tyg cc???

reklama
Mnie boli spojenie dość mocno, o dziwo najbardziej w nocy, jak próbuję zmienić pozycję, przy wstawaniu z łóżka, wsiadaniu do samochodu itp. Natomiast biodra nie bolą w ogóle. Za to zawsze jak się budzę to jestem cała zdrętwiała i mocno bolą mnie żebra.
Z tą szyjką to chyba różnie bywa, bo moja poprzednia lekarka badała palpacyjnie zawsze, a dopochwowo od drugiego trymestru, a lekarz do którego teraz chodzę bada tylko palpacyjnie, bo twierdzi, że szyjka i tak zawsze jest skrócona w ciąży bliźniaczej, a najważniejsze, żeby była twarda i zamknięta. Z ostatniego pomiaru, który miałam miesiąc temu wyszło aż 5cm, więc nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Jakoś się jednak bezpieczniej czułam jak miałam to badanie dopochwowe, tylko czy ono było miarodajne to nie wiem...

Ja szyjkę mam badana na każdej wizycie począwszy gdzieś od 20 tyg. I to i dopochwowo i palpacyjnie. Wiec wiem ze nic nie powinno nam umknąć.
Teraz w czwartek mam wizytę wiec zobaczymy co tam się dzieje ;)

Moja szyjkę z racji krążka tez bada lekarz palpacyjnie. W sumie to nie szyjkę tylko krążek czy na swoim miejscu jest.[emoji2]

W sobotę zaczęliśmy 3 trymestr i czuje się póki co lepiej niż w drugim. Dzieci podniosły się do góry to nie uciskaja tak mocno...
Oby tak dalej...

eiktkw7i1lgslap3.png

Mamadla2 gratulacje dziewczynek! To szyjkę będą Ci tylko raz badać? ??? W ciąży tym bardziej bliźniaczej szyjka powinna być badana na każdej wizycie... ale jak widać co kraj to obyczaj...

Biodra.... hmmm jakoś mi aż tak bardzo nie przeszkadzają ale spojenie i krocze ostatnie dni to jakaś masakra. Taki ból w poprzednich ciążach to na kilka dni przed porodem, albo raczej w dzień porodu jak szlo rozwarcie... ; (

Koki który masz już tydzień? ??? Za dwa tyg cc???

No jeszcze nigdy jej nie miałam badanej. Powiedział Że jeśli wszystko bedzie Ok to wiecej nie beda badać. Poprostu tutaj nie panikują co ma byc to bedzie.. Krew tez miałam badana tylko raz jakos w 8 tygodniu. To Że zemdlałam, krew z nosa, ból biodra i kregoslupa to normalne powiedzieli i co zrobić... Tacy sa. I żyje im sie bardzo dobrze.:)

U mnie jak juz wcześniej pisałam szyjkę lekarz zaczął badać po 20 tyg i teraz bada na każdej wizycie. Może coś w tym jest ze nie badają częściej - moze jesteście spokojniejsze, nie wiem nie umiem ocenić. Ale u mnie jak te 2 tyg temu wyszło ze mi się szyjka skróciła i pojawiło się rozwarcie tak zaczęłam trochę bardziej na siebie uważać i bardziej (oczywiście w miarę możliwości) się oszczędzać, choć nie łatwo z dwójką dzieci w domu się oszczędzać. :/

Jeszcze mi córka jakiegoś wirusa przyniosła przed weekendem do domu i od dziś i młoda i syn, mocno zakatarzeni, a i mnie zaczyna gardło boleć. ... ech jest mi to teraz tak potrzebne....

Ja też mam szyjkę badań na każdej wizycie tj. co 2 tyg. Przeważnie palpacyjnie choć co jakiś czas przy pomocy usg. Ostatnio na połówkowym miała 4,8cm. My chłopca nazwiemy Iwo a z imieniem dla dziewczynki się cały czas wahamy...
Ewa zdrówka! Żeby Cię jednak nie dopadło i żeby dzieciaki szybko wyzdrowiały.

Dzieki Marti233!
Muszą do soboty wyzdrowiec bo chcieliśmy jechać na paradę parowozów do Wolsztyna. ;) prawda że jeszcze w czwartek ocena lekarza określi czy mogę jechać czy nie :p

Ja też mam od jakiegoś czasu badanie palpacyjnie i usg dopochwowe i zwykłe czyli cały zestaw :p hehe

Ewka szalejesz ja już tylko po mieście jeżdżę i to przeważnie jako pasażer :p kochana kolejny tydz za nami ale czas leci :D 32 tc skończone :D

reklama
Patuska, fajnie, że lepiej się czujesz :)
Ewa, zdrówka! nie dawaj się teraz żadnym wirusom.

U mnie niestety zdecydowanie z każdym dniem gorzej jeśli chodzi o kręgosłup, spojenie i ogólną ślamazarność, więc i humor coraz gorszy i sił coraz mniej. Siedzenie samej w domu na pewno nie pomaga, a czasem trudno się zmobilizować, żeby wyjść nawet na spacer, zwłaszcza przy takiej pogodzie jak ostatnio... Ech, mam nadzieję, że to tylko krótki przejściowy dół :)

Do góry