reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Cześć mamadla2, mam taką samą ciążę jak Ty - bliźniaki jednojajowe, dwuowodniowe, jednokosmówkowe, tylko u mnie będzie dwóch chłopców.

adb7 - nawet nie wiesz jak mnie podbudowałaś swoim postem, też się strasznie boję, że je pomieszam na początku, wszyscy wokół mówią, że na pewno nie i że przesadzam :) w każdym razie nawet w szkole rodzenia położna mówiła, że zostawiają takim bliźniakom opaski przy wypisie :)

reklama
Cześć mamadla2. Jeśli bliźniaki są jednojajowe jednokosmówkowe to raczej na 100% będą jednojajowe. Inne przypadki to niewiadoma raczej.

Tutaj można o tym poczytać.
Link do: Rodzaje ciąż mnogich
Ja spodziewam się dwóch chłopców, ciąża jest jednokosmówkowa dwuowodniowa ale sama nie wiem jak u mnie będzie, chociaż szanse, ze będa jednojajowe to dość duże są przy takiej ciąży, ale czy na 100% - nie wiem.

Dokładnie.

Ciążę jednojajowe jednoowodniowe jednokosmówkowe to na bank identyczne dzieci a reszta to los na loterii. Jedynie badania genetyczne to potwierdza no chyba ze ewidentnie widać różnicę między takimi dziećmi to myślę że wiadomo.

Ja mam dwuowodniowa dwukosmówkowa wiec to są dwojaczki [emoji6]

cd9bkw7ipg9p1hdb.png

Hm, nie wiem do końca jak jest z tym rozpoznawaniem ilujajowe są bliźnięta, na pewno mogą być bliźniaki jednojajowe dwuowodniowe i dwukosmówkowe (bo takie podejrzewali u mnie zanim się okazało, że mają jednak jedno łożysko). Moja lekarka powiedziała, że są jednojajowe uzasadniając to tak, że jak byłam na pierwszej wizycie w piątym tygodniu, to było widać jeden pęcherzyk i dwa zarodki.

Szczerze to juz sie gubię w tym wszystkim... Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze a reszta okaże sie później. Najważniejsze zeby byt zdrowe a to czy jedno czy dwu jajowe to bez znaczenia

Mieszkam za granica i tutaj jak byłam na pierwszej wizycie 12 tydzień. położna robiła mi usg i wykryła ze to blizniaki wpisała ze sa jednojAjowe jednokosmowkowe dwuowodniowe i zapisała mnie na badania do specjalisty od ciąży mnogiej on odrazu jak zobaczył na usg (14 tydzień) powiedział ze sa jednojajowe. I ze beda ta sama płeć za chwile powiedział ze widzi ze to dziewczynki ale na 100% będziemy wiedzieć przy nastepnej wizycie

Szczerze to juz sie gubię w tym wszystkim... Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze a reszta okaże sie później. Najważniejsze zeby byt zdrowe a to czy jedno czy dwu jajowe to bez znaczenia
dokładnie

Przy ciąży mnogiej ogólnie ważniejsze czy jedno czy dwujajowe jest ile jest owodni i kosmówek, to ma wpływ na to jak często powinna być monitorowana ciąża. Ja 2x byłam w szpitalu to lekarze w ogóle się interesowali tym, czy jednojajowe czy dwu każdy tylko patrzył na te ważniejsze parametry a raz ordynator nawrzeszczał na podwładnych, ze jeszcze mi usg nie zrobili bo nie wiadomo jeszcze było jaka ciąża.
I teraz jak chodzę na usg (akurat u różnych lekarzy czasem mam) to tez zawsze tylko o to pytają (tzn proszą o jakieś usg dzie to jest napisane).

A w temacie czucia ruchów to ja nie wiem czy czuję... najczęściej czuję łaskotanie po brzuchu - ale czasem mi się wydaje, ze po prostu skóra na brzuchu swędzi... Czasem czuje coś bardziej zdecydowanego ale to czuję bardzo nisko i też nie wiem czy to ruchy czy jelita. I tak mam od 2 tygodni, czekam na jakieś bardziej zdecydowane kopniaki.

reklama
Ja miałam robione badania genetyczne dzieci z innej przyczyny ale przy okazji sprawdzona czy sa jednojajowe i sa ciąża dwuowodniowa jednokosmowkowa mój lekarz prowadzący miał w swojej karierze pare przypadków ze dzieci z takiej ciąży okazały sie dwujajowe zreszta to wogole nie ma znaczenia przy ciąży ja długo po powrocie do domu nie zdejmowałem opasek bo sie bałam ze będę w kółko karmic jedno dziecko :) ale maja kilka różnic które ja widzę teraz jak sa już duzi różnią sie choć widać ze sa lustrzanymi odbiciami siebie jeden jest np leworęczny a drugi praworęczny ale bliźnięta dwujajowe tez czasem tak maja gozej by było jakby dzieci było więcej to bym sie martwiła ze pomieszam :) ja o ciąży dowiedziałam sie na pierwszym
USG w 12 tyg ale miałam przeczucia co do bliźniąt miny nasze bezcenne :) i moja pierwsza myśl urodzę dziecko z dwiema głowami bo tak to wyglądało przy przyłożeniu głowicy

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Do góry