reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Dziewczyny ja wlasnie zaczęłam 29t i sie okazało ze szyjka zaczyna sie rozwierac. Miała tak któraś i jakie działania podejmowali lekarze? Mam podobno leżeć w domu a w weekend sie zgłosić na badania do szpitala

reklama
Pauleettah - no właśnie mi założyli szew na szzyjke. Rozwarcie na palec. Teraz leżę na cegłach z tyłkiem do góry. Żołądek czuje w gardle. Odliczam tygodnie do końca. Generalnie z szyjką skracającą się lub z rozwarciem zaleca się leżenie w jak największych ilościach.

Paulettah, rzeczywiście - albo szew albo pessar (gumowy krążek zakładany na szyjkę). Z leków luteina/duphaston i zwiększona dawka kwasów omega (np. Zamiast 250mg - 1000). Do tego dużo leżenia, wypoczynku i brak stresu

Ania - o jakich cegłach piszesz? Juz 2 razy użyłaś tego określenia

Zobaczymy jakie bedą zalecenia po sobotniej wizycie w szpitalu. Słabo z tym leżeniem fakt nie długo bo te 5 tygodni ale jednak ja sie nie nadaje za bardzo do tego :/ ale zdrowie malców najważniejsze :)

Zobaczymy jakie bedą zalecenia po sobotniej wizycie w szpitalu. Słabo z tym leżeniem fakt nie długo bo te 5 tygodni ale jednak ja sie nie nadaje za bardzo do tego :/ ale zdrowie malców najważniejsze :)
3

lezec, lezec i jeszcze raz lezec. to napewno ci zaleca.Co do szwu albo passera- rozne sa opinie. Niktorzy lekarze nie zakladaja bo boja sie ryzyka, ze to podrazni szyjke i wywola porod. Inni nie widza w tym sensu, bo podobno nic to nie daje w ciazy blizniaczej. Inny zakladaja bo wierza, ze pomaga.

Leżenie na cegłach to klocki postawione pod tylne nogi łóżka, czyli miednica do góry, głowa na dół bo poduszki kazali mi wyrzucić. Żołądek wtedy czuję w przełyku! Szyjkę mam niby długą bo 3,4 cm, ale dziurawą w jednym miejscu. Ale uwierzcie mi że długa szyjka to nie wszystko. Tu są przypadki że szyjka długa a jutro jej prawie nie ma. Gdyby nie szwy to połowa z dziewczyn na sali nie donosiłaby ciąży. Szew jest lepszy niż krążek bo lepiej trzyma. A i tak mam rozwarcie na palec więc pozostaje mi tylko leżenie i wiara że wszystko się dobrze skończy.

reklama
Do góry