reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Majeczka- gratuluje ślicznych panien:) fajnie że masz już to wszystko za sobą, a teraz przed Tobą kolejny etap wtajemniczenia:)

Dagos- nad Orłowskim też się zastanawiałam, bo mam go najbliżej domu, ale moje dwie koleżanki tam rodziły i tak jak Ty nie były zbyt zadowolone (jednej dziecko po urodzeniu się zakrztusiło i miało niedotlenienie, a drugą trzymali 24h przed cc bez jedzenia z cukrzycą, dziecko również niedotlenione).
Madison- taka opcja byłaby bardzo dobra, ale niestety koszty też duże,a przy bliźniakach to już w ogóle :)
Najgorsze jest, to że na bliżniaczych porodach w szpitalach lubią sobie chyba trochę "poeksperymentować", gdzieś na innym forum czytałam, że trzymali kobietę 2 tyg w szpitalu i 2x wywoływali poród, a że nie było postępu, to w 39tc i tak zrobili cc :/

reklama
Majeczka- gratulacje, piękne dziewczyny!

Ja rodziłam w Orlowskim. Tam cc robia przy bliźniakach raczej zawsze, nie naciskają na sn. Ja z patologii, na której lezalam 4tyg jestem zadowolona, z cięcia tez ale odzial polozniczy to taki sobie- zero pomocy ze strony poloznych przy opiece nad dziecmi duże zamieszanie, male sale, brak poloznej laktacyjne, która podobno jest ale nikt jej nie widział. Za to intensywna terapie noworodka maja super, bardzo dobry sprzet, dobrzy lekarze i pielęgniarki, które wkladaja cale serce, żeby pomoc tym dzieciakom. Z tego powodu się zdecydowałam na porod wlasnie tam, bo jednak ryzyko przedwczesnego porodu jest duże, a nie wszędzie maja takie zaplecze. Na inflanckiej nie przyjmują ciąż niedonoszonych, czyli przed 38tc bo się boją. U orlowskigo zawsze przyjmą. Warunki spartańskie, wystroj z lat 80tych, zero udogodnień typu aromaterapia przy porodzie jak to jest na Inflanckiej. Jest jedna sala z wanna, jedna pojedyncza. No ale cc robia bez problemu. NAjepej isc prywatnie do prof. jakiela ,który jest tam kierownikiem odzialu i on cie zapisze na cc jeśli uzna ze sa wskazania, a ciaza mnoga raczej jest.

ineska, wedlug szpitala 35, wg ab, 8dni wiecej.
gosia, ja bym byla zadowolona z caloksztaltu ale ze moj gin stamtad ma konflikt z zastepca kierownika oddzialu, czyli swoja szefowa, to bylo srednio ciekawie, bo gina na miejscu nie bylo w tym czasie.
jjka ja wlasnie jestem zadowolona z opieki na patologi, bo akurat nie byo miejsc nan4pietrze i lezalam na 3, na ginekologi, a tam sa super dziewczyny polozne. po porodzie polozne tak samo, pomagaly we wszystkim jak sie poprosilo, fakt ze ciasno w salach i duszno. warunki wiele do zyczenia pozostawiaja ale mi na tym nie zalezalo. ale jesli chodzi o cc to ja sie spotkalam z problemem i kazdy zdziwiony ze ja chce cc a przeciez dzieci glowkowo. jesli chodzi o to co napisalas o prof jakielu to prawda. ja zaluje ze tak pzono poszlam do niego na skarge akurat. czlowiek budzi wielkie zaufanie

Ciekawe jak to u mnie będzie... 30.07 mam ostatnią wizytę i powie mi co dalej, czyli kiedy mam się położyć do szpitala. Ciekawe też czy umówi się ze mną na cc, jak obiecał czy będzie podobnie jak u Ciebie Dagos ;/ czyli czekanie i brak informacji. Wcześniej mówił mi, że 36-37 tc to już max, a ostatnio powiedział, że jak wytrwam do 38 tc, to będzie fajnie. Nie wiem na co mam się nastawiać. Chociaż zdaję sobie sprawę, że czym dłużej, tym lepiej:)
Trochę mnie to wszystko przeraża, ale mam nadzieję, że będzie dobrze!

jjka czy Ty jakoś wcześniej leżałaś w szpitalu, oprócz oczywiście tej patologii, na którą trafiłaś w 31 tc. Chodzi mi czy prof. Jakiel położył Cię na obserwację i czekał do porodu czy wyznaczył cc, czekałaś w domu i zgłosiłaś się na umówiony zabieg w wyznaczony dzień?

dzięki dziewczynY za wskazówki:) rzeczywiści jest nas sporo z Warszawy, jest kogo się poradzić:) za 2 tyg mam wizyte u mojego gin(bedzie to już ukończony34tc), jeśli nadal bedzie obstawał przy porodzie, jak najpóźniej i sn, to wybiorę się do dr Jakiela na konsultacje, tak jak radzicie:) Wg mojego gin poród sn bliźniaków jest łatwiejszy niż w pojedynczej ciąży, bo dzieci mniejsze i jak pierwszy bliźniak się "wydostanie", to drugi ma utorowaną drogę... o dr Piekarskim też słyszałam sporo dobrego:) kurcze też się ogarnęłam na koniec z ewentualna zmianą lekarza.... ale na początku nie docierało do mnie, że jestem w ogóle ciąży, później doszła do tego informacja, że do tego to bliźniaki;p no i tak nie zastanawiałam się nad porodem, szpitalem itd. byle wyniki badań były dobre... a teraz powoli zaczynam cykorzyć ;p dobrze, że dzięki Wam nie czuje się, aż tak osamotniona w tym wszystkim :) i kolejne zadowolone mamusie dodają otuchy:)

reklama
Gosia ja rodziłam na Pl. Starynkiewicza, bo tam miałam prowadzoną ciążę ( w przychodni przyszpitalnej). Prowadzenie ciąży rewelacja, oddział noworodkowy i opieka nad dziećmi super, nie ma się do czego przyczepić ale już na oddziale położniczym bez rewelacji, zero pomocy, położnej laktacyjnej nie widziałam na oczy i warunki bardzo kiepskie. Ale ogólnie bilans wychodzi na plus, bo tak jak napisałam opieka nad dziećmi super a to było dla mnie najważniejsze.

Do góry