kasiamama
Zaangażowana w BB
Justynia właśnie dzisiaj to sobie uświadomiłam
Ale bardzo bym chciała trochę "pokrólować" na liście i doczekać się ładnego suwaczka
I tego samego Wam życzę 
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ineska_uk
u mnie w szpitalu potrzebujesz tyle co dla siebie przybory toaletowe + piżamy na przebranie (jak nie masz też poratują) -podkłady dają, ligninę też w ilościach dużych
dla malucha tylko pieluchy, krem, chusteczki + to co ubierzesz na wyjście
co do listy wyprawka co ciuszków cie nie odzywam bo mam więcejtylko nie wiem po co niedrapki ...
Apteka
12. Podpaski poprodowe 3 paczki, potem ( 2 dni byłam na ligninie (szpital) 1 dzień na grubych bella, i 1 tydz na zwykłych cienkich bella (takich jak na okres)
- Spirytus 70% do pępka (ja miałam zwykły taki który dawałam do ciasta ;p i było ok)
- Gaziki jałowe małe – 10 opakowa (1 op. 10szt mi starczyło-potem waciki jak do demakijażu)
- Sól fizjologiczna - 20 ampułek (nie miałam - mam teraz do inhalacji jak mała ma katar )
- Sudocrem mały, (dają w wyprawce w szpitalu - i nie jest zalecany na codzień! jak nie ma odparzeń, od 1 dnia używałam z rossmana najtańszy 200ml -7zł)
- Linomag zielony – 2 szt. (brak)
- Oilatum (do kąpania) (drogie, malo wydajne - na bliźniaków kupiłam zamiennik z zaji a tak używałam jonsona)
- Herbatka na kolki (jak będą miały kupić - nie na zapas na całą wyrzuciłam )
- Majtki siatkowe – 2 paczki (albo 3)(jak dla nie nie potrzebne, w szpitalu trzeba być bez, a w domu zwykłe można)
- Octenisept (nawet nie wiem co to)
- Herbatka na laktację (używałam - rossman ma najlepszą cene - ale watro kupić jak bedzie potrzebna nie na zapas)
- Woda morska w sprayu (do 1 r. nie używałam )
Rossman albo inna drogeria
- Chusteczki do pupy w zamykanym opakowaniu + zapas ( oj tego to idzie , opakowanie zbędnę tak szybko się zuzywają że nie potrzeba)
- Płatki kosmetyczne większe (nie uzywalam wcale)
- Żel p/prysznic Biały Jeleń(dla kogo? dla mnie to co wcześniej przed porodem )
- Wkładki laktacyjne (popieram)
- Patyczki higieniczne dla dzieci (do dziś dnia nie mam, uzywam takich jak dla nas)
- Oliwka dla niemowląt(nie lubie, nie mam, uzywałam balsamu od 1 dnia, a jak leje się coś do wody nie trzeba balsamować)
- Mydło biały jeleń albo płatki albo proszek dla niemowląt (ja używałam loveli przez 2 m-c (tyle ile w opakowaniu było) potem zwykły proszek + prasowałam 1 m-c)
Sklep
- 2 kocyki grubsze + 2 cieńszy (popieram, ja mam 4 z ikei + 2 mieciutkie na spacery)
- 2 ręczniki z kapturkiem 100x100 i 2 80x100 (jeżeli mialy by być specjalnie kupowane dla mnie bez sensu, bardzo krutko sie używa, potem do pół roku można kompielowy używać a teraz mam 100x150 IKEA 25zł/szt i w to bym zainwestowala jak już)
- 2x rożek - ładny ( podobno nie można go stosować bo dziecko powinno miec szeroko nogia rożek ogranicza, miałam 2 ani razu nie użyte do bliźniaków nie planuje)
- 4 prześcieradła bawełniane z gumką 60x120 (popieram)
- 2 ceratki na materac ( u mnie zbędne)
- 2x ochraniacz na szczebeelki (mialam używałam 2 m-c dekoracyjnie , jak mała zaczynała sie obracać rehabilitantka kazała nam zdjąć bo dziecko musi się chwitać szczebli i uczyć odległości- zbędny wydatek)
- 10 pieluchy tetrowe kolorowe
- 10 pieluchy flanelow ( 3 poz. łacznie 40
miałam 10 białych tetrowych, używałam do stanika + w tym 3 dla małej i stykło na 1 dziecko)
- 30 pieluch tetrowe białe
- Frida do nosa (do dziś dnia nie mam, jak ma katar mam gruszkę)
- Termometr (popieram)
- Wanienka – duża + termometr do wanienki (popieram dodałam bym gabkę pod pupe i plecy dziecko mniej się boi)
- Przewijak na łóżeczko (ok)
- Butelki (4 – 2 duże, 2 małe) (ok)
- 2 smoczki 0+ (ok ja mam po 2 na glowe bo jak na spacerze spadnie trzeba mieć na wymiane)
- Szczotka do mycia butelek (ok)
- 2x szczoteczka do włosów (po roku użyłam raz grzebienia)
- 2x myjka (?) (zbędna)
- Nożyczki do paznokci (używałam obcinaczek po 1 tyg)
- laktator (ok)