reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
katherine_mag
co do roz. ubranek na zaczynam od 50 (a juz raz rodziła ), są dziewczyny na forum (i chyba u wszystkich to była kolejna ciąża ale głowy sobie na dam uciąć) które miały tak duże bliźniaki (ok 3 kg.) że od 56 mogły by zaczynać, ja sobie nie ufam wiec mam bardzo dożo 50. Kupiła bym nawet 44 - ale u mnie na lumpie nie ma (tzn mam 2 szt.pajaców na wyjście) wiec zacznę od 50.

Podobno bliźniaki w kolejnych ciążach statystycznie są bardziej donoszone i większe niż jak są w pierwszej ciąży wiec od 50 na pewno warto zacząć.

jjka
ja nawet nie kupowałam tych bella mama tylko zwykłe najtańsze w biedronce dla mnie były tak wielkie że chyba większych sobie nie wyobrażam (przyzwyczajona jestem do ultracieńkich bo okresy mam skąpe). No i ja byłam w szpitalu na ligninie + chyba coś w domu wiec, wiec większość wykrwawiłam się w ligninę ( u mnie w szpitalu nic innego nie było można używać - szpital zapewniał tony ligniny no i tony szły:zawstydzona/y:). Co do podkładów w domu już mniej krwawiłam i musiałam być dość mobilna wiec miałam 2 podkłady z szpitala (dostałam o położnej z paczką ligniny) i to mi starczyło. podkładów chyba nawet nie wykorzystałam tylko miałam na przewijak. No i po porodzie w szpitalu wszystko boli to się mniej ruszasz i jeszcze lezysz na tym podkładzie- a w domu mi sie zwijał spadał i dałam sobie szybko spokój.

Napierajka
ja jak bym wcale nie miała szczotki to bym do dziś dnia nie potrzebowała :-) jak maluchy by miały ciemieniuchę kupisz im osobne a tak jak nic się nie dzieje to mało jest potrzebna. a o do rożków mi po prostu lekarza odradzali na bioderka - że dziecko ma nogi ściśnięte a nie szeroko i jest to nie zdrowe na bioder.

Julianna*
powodzenia na badaniu!!

karmelova
teraz zaległą stronę doczytałam, ja mam 2 pidżamy, rodzisz zimą wiec jedna się pobrudzi przepierzesz - szybko na grzejnik i 2 h. masz czystą w razie czego (ja tak z córą zrobiłam), a np. u mnie do cesarki dają szpitalne koszule i przez 24h po porodzie tez leżysz w szpitalnej wiec jak sie ubrudzi dają czysta- wiec przez ten czas co nie możesz się ruszać i tak szpital daje ubranie.

A co do wyprawki ja bym dopisała od siebie:
-czopki glicerynowe do szpitala po porodzie mogą sie przydać.
- 1 kartonik mleka mm ( w razie czego do domu) bo np. moja mała miała napady głodu w nocy i nie wiem gdzie bym kupiła jak bym w zapasie nie miała.

Ostatnia edycja:
Paolka gratulacje :-)
Co do ubranek, miałam kilka sztuk bodów w rozmiarze 50 i od razu były przy ciasne, teraz 2 tygodnie mają dzieciaki i się nie nadają do ubrania. Resztę typu pajace czy śpiochy od razu 56 zakładałam.

Gratuluję Paolka :)
Co do tych ciuszków, to jeszcze mam czas, ale mysle nad 56 bo 50 wydaje mi się, że założe pare razy i na tym koniec. Zobaczymy, narazie rosną jak na drożdżach, mam nadzieje, że trochę wyhamują bo brzuch mi pęknie, już mam wielki a co dopiero za 4 miesiące.

reklama
Do góry