reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Husky na prawdę brak słów ... nie do pomyślenia aby tak podłączali ktg, trzymaj się jakoś

Karmelova powodzenia dziś u dentysty i jutro na połówkowym! ja na szczęście nie mam kłopotów z dziąsłami, więc nic Ci nie podpowiem

miłego dnia :-)

reklama
Cześć dziewczyny!
Karmelova to normalne jeśli krwawią Ci trochę dziąsła, ja też tak mam czasami zwłaszcza po zwykłej szczoteczce, po elektrycznej jest lepiej, poza tym od czasu do czasu mam krwawe skrzepy w nosie. W ciąży wszystkie śluzówki są bardziej ukrwione, stąd te problemy. Powodzenia jutro na USG. Ja mam w czwartek :-).
Gotadora, myślę że na liście możesz mi spokojnie wpisać datę porodu na ok 20 grudnia (ten 8 stycznia to i tak fikcja), chciałabym dotrwać do tego terminu.
Husky uważaj na siebie, mam nadzieję że ból pachwiny szybko minie dobrze, że z maluszkami wszystko OK.

Napierajka :-) będziecie mieli piękny prezent pod choinką! datę wpisuje w nawiasie, pierwsze daty są z OM, tylko liderki z potwierdzoną CC mają jedną datę - CC

1. Husky
10. wrzesień CC
2. Ver7601
29.wrzesień.13
3. Ineska uk
04.październik. 13 ( 18.09.13 CC )
4. Nnatalie04
05.październik. 13 ( 21 września )
5. Gotadora
23.padziernik. 13 ( 09 października )
6. Raczel
24.październik. 13
7. Flis
15.listopad. 13
8 Justynia
8.grudzień.13 (29.listopad. 13)
9. Paolka
29.listopad. 13
10. Kasiamama
30.grudzień. 13
11.Nik_i

12. Jjka
5. styczeń. 14
13. Jok
6.styczeń. 14
14. Karmelova
7.styczeń.14
15. Napierajka
8. styczeń.14 ( 20.grudnia.13)
16.Maya12
15.marca.14

gotadora
ja mam z OM 29.11 i tak samo z obecnych USG, ale na pierwszym USG w 5tc pęcherzyki były małe i wyszło 8.12 i tak mam w karcie ciąży :baffled: z jednej strony może i lepiej jak urodzę na przełomie (36tc licząc z OM czyli to co ja uznaje) to jak będą patrzeć z karty ciąży maluchy będą wcześniakami i chociaż szczepienia będę miała za darmo :-D

husky, mozesz jakies oklady robic na ta pachwine i noge? nie wiem czy mozna stosowac altacet w zelu, bo napewno by pomogl, albo zimne, rozbite liscie kapusty przykladac w obolale miejsca. Dobrze, ze z brzdacami ok.

kasiamama, no tak spiworka mozesz sie spodziewac od dzisiaj, bo z uk wychodzi szybko tylko w pl idzie baaardzo dlugo.

karmelova, czekamy na newsy z polowkowego i troche zwolnij tempo :-D.

justynia, szczepienia sa platne dla takich maluchow? bo gdzies czytalam wlasnie, ze wczesniaki maja bezplatne, nie ogarniam tego systemu

milego dnia mamuski

Justynia dziękuje za informacje, bo wiesz - ja się akurat dzisiaj zastanawiałam co znaczą u Ciebie te daty ... no masz trochę namieszane, ale lekarze napewno podejmą decyzję o cc we właściwym czasie, tak aby maluszki urodziły się zdrowe :-)

gotadora
ja nastawiam się na SN
:rofl2: hehe wiec zobaczymy ...

Ineska_uk
w PL sczepiania obowiązkowe są darmowe
+ dla wcześniaków PNEUMOKOKI są darmowe (a jak dziecko w terminie to 3 dawki po 280-300zł na dziecko):crazy: , no i jak masz w w wypisie że wcześniak do przyjmują Cie szybciej do poradni specjalistycznych np.ja z moją małą miałam ciężki poród zakończony kleszczami i było podejrzenie zaburzeń neurologicznych na termin czekałam 3 m-c, na okulistę (mój mąż ma cylindry i trzeba u dziecka to kontrolować bo dziedziczne) czekam 6 m-c
ja szczepiłam jeszcze dodatkowo na rota-wirusy w 4 dawkach też po 280-300zł :crazy:
My teraz sie będziemy łapać jako rodzina wielodzietna :happy: i podobno też jakieś szczepienia są darmowe lub tańsze ale nie wiem jakie...jeszcze się nie dowiadywałam, ale np. w Bydgoszczy jest karta 3+ i będą tańsze żłobki,przedszkola i przejazdy MZK

Ostatnia edycja:
reklama
nie wiem jak w innych miastach ale w Bydgoszczy jest karta "rodzina 3+" na razie są zniżki na baseny, muzea i itp.ale w uchwale miasta docelowo ma być tańsza komunikacja miejska oraz żłobki i przedszkola o 30%. No i wczoraj w necie wyczytałam że rusza od tego roku pilotażowy program wypożyczania książek doszkoły i dlarodzin wielodzietnych będzie on darmowy :)

Do góry