ania ja akurat mam ciaze dwuowodniowa dwukosmówkowa, wiec nie zaglebialam sie w temat jednokosmowkowych. moze dziewczyny inne ci pomoga.Bylam na pierwszej wizycie u ginekologa i skierowal mnie wlasnie na kopernika bo po pierwsze ciaza jest blizniacza a po drugie jednokosmowkowa i wogole nie wiem co to znaczy,orientujesz sie moze??
reklama
agaB
Fanka BB :)
Bylam na pierwszej wizycie u ginekologa i skierowal mnie wlasnie na kopernika bo po pierwsze ciaza jest blizniacza a po drugie jednokosmowkowa i wogole nie wiem co to znaczy,orientujesz sie moze??
Witaj
Dzięki wielkie,troche mnie to uspokoiło,lekarz mi niepowiedzial czy jes dwuwodniowa czy jednowodniowa i tym tez sie troche nie pokoje.A z zasady jestem panikara i moze nie potrzebnie te moje nerwyWitajGratuluje przyszłej podwójnej Mamusi :-) Ciąża bliźniacza jednokosmówkowa to nic innego jak jednołożyskowa, bliżej ten termin mówi o tym,że Twoje dzieci będą miały jedno wspolne łożysko, ale jest jeszcze rozgraniczenie na jednokosmówkową jednoowodniową i jednokosmówkową dwuowodniową-taka była moja. Owodnie z kolei to nic innego jak "domki" dla Twoich maluszków, jeśli są 2 to znaczy,że mimo jednego łożyska, które będzie ich żywić, każde będzie miało swój odrębny świat-domek czyli worek owodniowy, a jeśli będzie 1 to będą miały ten domek wspólny. Dziś medycyna jest rozwinięta w tym temacie i każda z możliwości jest do przejścia, ale to bliżej musi wyjaśnić CI lekarz, niemniej na pewno nie masz się czym denerwować, że ciąża jest jednokosmówkowa!! Pozdrawiam i życzę spokojnych 9-ciu miesięcy :-)
ania napisze ci jeszcze na jakiej zasadzie dziala poradnia na Kopernika. wlasnie sama mam sie tam zjawic w czwartek na kontrole. pojawic trzeba sie przed godzina 10, znajduje sie ona na parterze musisz poprosic portiera , zeby ci odpowiedni korytarz pokazal. w poradni wszystkie przybyle Panie zostawiaja swoje skierowania dla lekarza, ktory w danym dniu w poradni przyjmuje. on je przeglada czyta i decyduje, ktora z Pan w danym dniu zostaje na wizyte, a ktora ma sie zglosic w innym terminie. w ciagu dnia przyjmuja 15 pacjentek. jak stwierdza, ze twoj przypadek zostaje to wtedy siadasz na korytarzu i cierpliwie czekaszDzięki wielkie,troche mnie to uspokoiło,lekarz mi niepowiedzial czy jes dwuwodniowa czy jednowodniowa i tym tez sie troche nie pokoje.A z zasady jestem panikara i moze nie potrzebnie te moje nerwy
pod tym linkiem znajdziesz numer do poradni patologii ciazy: http://www.su.krakow.pl/htm/tel/14.htm
a tu cos o dzialalnosi poradni:
http://www.perinatologia.cm-uj.krakow.pl/poradnia.html
Ostatnia edycja:
Dziękuję Ci bardzo za te informacje,widocznie moja znajoma mnie w błąd wprowadziła bo mi mowiła że poradnia jest czynna od wtorku do czwartku,ale skoro jest czynna od poniedziałku to się wybiorę w poniedziałek z samego rana.Chciałabym żeby mnie przyjęli ale to już nie ode mnie zależyania napisze ci jeszcze na jakiej zasadzie dziala poradnia na Kopernika. wlasnie sama mam sie tam zjawic w czwartek na kontrole. pojawic trzeba sie przed godzina 10, znajduje sie ona na parterze musisz poprosic portiera , zeby ci odpowiedni korytarz pokazal. w poradni wszystkie przybyle Panie zostawiaja swoje skierowania dla lekarza, ktory w danym dniu w poradni przyjmuje. on je przeglada czyta i decyduje, ktora z Pan w danym dniu zostaje na wizyte, a ktora ma sie zglosic w innym terminie. w ciagu dnia przyjmuja 15 pacjentek. jak stwierdza, ze twoj przypadek zostaje to wtedy siadasz na korytarzu i cierpliwie czekasz
pod tym linkiem znajdziesz numer do poradni patologii ciazy: Szpital Uniwersytecki w Krakowie
a tu cos o dzialalnosi poradni:
Klinika Położnictwa i Perinatologii
Ania jednokosmówkowa oznacza ze jest jedno łożysko jak juz wiesz, ale kompletnie nie martw sie na zapas. Bo np mi lekarz powiedzial ze to niedobrze, bo dzieci zywia sie z jednego lozyska i moga sie nierowno rozwijac..pozniej jeszcze w internecie sie naczytalam i tez sie zestresowalam. A moja pomimo ze byla jednokosmowkowa przebiegala wzorowo i dzieciaczki urodzily sie rowniusienkie. Z tego co widze to duzo z nas wlasnie ma jedno lozysko i pomimo to wszystko jest ok. Jak sa dwa woreczki owodniowe (dwuowodniowa) to nie ma sie czym martwic.Bylam na pierwszej wizycie u ginekologa i skierowal mnie wlasnie na kopernika bo po pierwsze ciaza jest blizniacza a po drugie jednokosmowkowa i wogole nie wiem co to znaczy,orientujesz sie moze??
Witaj marta123. Jasne ze znajdziesz oparcie:-) Ja juz jestem rozpakowana mamusia, tym bardziej sluze rada:-)Witam wszytskie przyszłe mamy bliźniaczków. Ja rownież spodziewam się bliżniaków jestem w 21 tygodniu ciąży,Jestem troszeczkę wystraszona to całą sytuacją ale myśle że na tym formu znajdę oparcie. Pozdarwiam marta:-)
Gosia_x_bonus i gratis
Fanka BB :)
witajcie
witaj Marta potwierdzam zdanie dziewczyn, uzależnisz się od tego forum, będziesz myśleć co u innych, mimo,że przeciez się nie znamy
ja dzień spokojny, choć wariuję na myśl o poniedziałkowym szpitalu
ja też mam jedno łożysko a dzieci nie różnią się mocno wagowo, rozwijają się prawidłowo, więc takie straszenie kogoś nie jest ok.
dziewczyny trzymajcie kciuki, jutro nie odpalam kompa, posiedzę z mężulkiem, także do środy mam nadzieję
buziaki, zdrówka
witaj Marta potwierdzam zdanie dziewczyn, uzależnisz się od tego forum, będziesz myśleć co u innych, mimo,że przeciez się nie znamy
ja też mam jedno łożysko a dzieci nie różnią się mocno wagowo, rozwijają się prawidłowo, więc takie straszenie kogoś nie jest ok.
dziewczyny trzymajcie kciuki, jutro nie odpalam kompa, posiedzę z mężulkiem, także do środy mam nadzieję
buziaki, zdrówka
reklama
goga big badz dzielna!!!! bedzie dobrze, szybko wracaj!!!!witajcie
buziaki, zdrówka
Podziel się: