reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

eevlee - witaj, gratuluje podwójnego szczęścia. Zleci ci szybko pamiętam jak ja dopiero co byłam w 7 tyg. Z tymi objawami to jak pisze sylha ciesz sie ze ich nie masz. Ja miałam mdlosci od 6 tyg do końca 12 tyg. Poza tym nadwrażliwość piersi ale to raz bardziej bolały innym razem mniej. Niby przy ciąży bliźniaczej dolegliwości mogą być zwiększone ale prawda jest taka ze nie każda kobieta ma jakiekolwiek objawy.
Przeziębienie tez mnie dopadło na początku ciąży wiec leczyłam się mlekiem z miodem i czosnkiem. Lekarz pozwalał brać paracetamol ale wolałam nie. Dopóki nie masz gorączki to się nie martw, ale jesli sie pojawi to koniecznie idz do lekarza.

reklama
witaj eevlee :) ja objawów miałam jak na lekarstwo :) trochę męczyła mnie zgaga i czasem nudności - szczególnie w Tesco przy dziale z mięsem. O dziwo ryby mi nie przeszkadzały. No i mega senność - spałam po 10h w nocy a w ciągu dnia jeszcze ze 3 dodatkowo. No i to tyle, no może jeszcze większa nerwowość niż normalnie. w II trymestrze to już rzeczywiście poczułam złudny przypływ sił - złudny, bo mimo że mam siłę, żeby coś porobić, to męczę się bardzo szybko i padam. Także jak widzisz - różnie to bywa :-)

Mi na przeziębienie pomogły wszelkie domowe sposoby plus syrop Prenantal - poleciła mi go moja farmaceutka, zresztą też mama bliźniąt. To wyciąg z czosnku,miodu, czarnej porzeczki i jeszcze kilku naturalnych składników.

Evelee - ja mimo trojaczej ciazy tez objawow jak na lekarstwo. do teraz moze z 5 razy rzygalam i to wszystko.. Sennosc w normie, nerwy - fakt pobudzone:) okolo 11-13 tc wszystko mi smierdzialo. Nawet maz:)
Hakima - dzieki za info - to idealnie - rowniutensko rosna. U mnie w 20 1 d mialy: 32,1, 31,0 i mała 27,8. No i to mnie jakos właśńie martwi.. No ale coz musze wytrzymac do piątku - wtedy mam nadzieję, że wszystko się wyjasni. Jejku jak ja bym chciała taki przyspieszacz czasu tak do piątku... A jeszcze siedzę w domu sama i nudy, więc mam wrażenie , że doba trwa 30 godzin..

Ło jejuniu 3 razy w sumie rzyganko......ja to mój rekord był 6 razy w jednym dniu!!!!!:szok::szok: oj rzygałam jak kot szczególnie jak ciśnienie leciało w dół...zakupy spożywcze to nie pytajcie jakim przeciągiem robione- już na samą myśl o ich zrobieniu było mi niedobrze!!!!A niby tak pomocny na mdłości imbir u mnie obojętnie pod jaką postacią na mnie działał jak płachta na byka!!!Więc Eevlee ciesz się z braku objawów:tak:

Sylvii - gratuluje cudownych dzieciaczkow. Czekamy na fotki ...

Mi sie wydaje, ze właśnie przeziębienie często jest na początku ciąży . Pamietam , ze prawie wszystkie były chore i ja tez. Chyba 2-3 tyg a potem jeszcze doszło zapalenie spojowek. A objawy ciazowej jakoś w 8 tyg przyszły choć ani razu nie wymiotowalam za to mdłości na maxa i zazwyczaj brały mnie ok 16 i do wieczora nasilaly sie i wstret do mięsa ...

Wy tak o tym swedzeniu piszecie a mnie właśnie 2 dni temu
tak dłonie swedzualy , potem szyja itd ze myślałam ze sie zadrapie. Potem dzień spokoju i dziś znowu coś mnie swedzi . Mam nadzieje, ze to nie jest ta cholestaza. We wtorek mam wizytę u poloznej to jej powiem .

Gienek- super , ze udało Ci sie obejrzeć ten wózek . Nie ma jak zobaczyć na żywo . Moj stoi juz i czeka i póki co mam go w wersji pojedynczej rozłożony :-) ty tez masz taka możliwość w tym twoim nie?

Ostatnia edycja:
:-) Witaj evelee

Ogromne gratulacje z powodu podwójnego zaskoczenia:-)

Co do objawów ja jestem żywym przykładem, że nie miałam żadnych kompletnie żadnych objawów, poza wysoką beta która mi od razu absolutnie nie dała do myślenia nic się nie działo, następne tygodnie pełen wigor, piękna cera, włosy rosły jak nigdy zagęściły się ze 3 razy no ewidentnie same plusy. Teraz to już inna bajka przytyłam pewnie już z 15 kg i póki co na razie się trzymam ale tak za 2,3 tygodnie chciałabym już urodzić:-)

reklama
Dziewczynki a ile przytylyscie do 20 tc? Bo ja juz mam plus 6 kg na plusie.. I nie wiem czy to mało czy to dużo.
Malena - dasz radę, kto da jak nie Ty?:) Ja muszę się jakoś trzymać może macie jakies tabletki nasenne cobym spała do piatku rano??? Kupię chętnie!

Do góry