reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

anuśka nie dzwoniłam do lekarza bo już sie to nie powtórzyło. leżę grzecznie cały dzień i dosyć spokojnie mi minął. chwilkę mnie w boku pobolało ale przeszło. tak się zastanawiam ... bo skoro chciała mnie lekarka dać na oddział to czemu nie mam żadnych leków przepisanych, ani fenoterolu, dalej tylko witaminy, magnez i żelazo.
nie znam sie na tym ale skoro kazda z was ktora miała problemy dostała go, to czemu mi go nie przepisała?

reklama
Niuleczka, te komentarze twojego gina to troche nie na miejscu, bedzie ci mowil, co tam bedziecie robic z tymi blizniakami, ja bym go trzepnela w leb!
Palu, mnie to od razu chcial gin w Polsce na zwolnienie wyslac w 6 tygodniu zanim wiedzielismy, ze to blizniaki, a co to by bylo teraz, podejscie jest tutaj jednak calkiem inne, a jesli sa dwuowodniowe/dwukosmowkowe, to w ogole lajcik. Tzn. nadal pod dobra opieka ale malo komplikacji i u mnie poki co tez tak jest (odpukac;-).
Lola, co do pracy w ciazy to daj sobie jeszcze czas. Jesli sie dobrze czujesz i nie masz komplikacji to po co siedziec na zwolnieniu? U nas tez nie placa, tyle tylko co marny social, wiec mi tez nie bylo spieszno, zreszta dobrze sie czulam. Ale praca w przedszkolu ze zlobkiem, podnoszenie dzieciakow, zginanie sie itp. i od 22 tygodnia kondycja zaczela mi spadac drastycznie, dociagnelam do 26 tygodnia. Wszystko zalezy od rodzaju pracy. Ale jak sie dobrze czujesz to po co na zwolnienie? Ciaza to naprawde nie choroba:-). A co do usg to w Irlandii jednowodniowym blizniakom robi sie co 2 tygodnie, a dwu co 4 tygodnie, ja mialam w 12 tyg, potem 6 tyg przerwy, pozniej co 4 tyg, od 27tyg co 3 tyg. a od 30 co 2. I to w zupelnosci wystarczy, wierz mi,a jakby mialy byc jakies komplikacje, to bedzie wiecej! Badana 'dowcipnie' bylam tylko raz i tez zyje. Opieka jest po prostu inna niz w Polsce, ale glownie dlatego, ze dziewczyny w Polsce grubo placa za prywatne wizyty. Ja chodze za darmo.
Anuska, to straszne co napisalas, ja to odliczalam do 24 tygodnia, potem do 28, teraz to juz jakos tako leci...

Ja zaraz wybieram sie na zajecia z 'cyckowania' czyli przygotowania do karmienia piersia, ciekawe co tam wymysla.

Ankos, pogadaj z maluchami, ze musza jeszcze pare tygodni na moje poczekac by byly Blizniaki spod Blizniat, mialysmy isc leb w leb, pamietasz? o tydzien mozesz mnie wyprzedzic, ale to dopiero od polowy czerwca!;-)
A w ogole to chyba auto znalezlismy, bagaznik w nim taki wielgachny, ze i z dwa moje wozki by tam wlazly:-). Bede musiala tylko na sucho cwiczyc jak nim jezdzic i parkowac bo jest bardzo dlugi a ja do malutkiego auta jestem przyzwyczajona. Ma byc we wtorek do odbioru.

mati moje samopoczucie po tej smutnej wieści już lepsze przetłumaczyłam sobie to tak ze nie mogę się denerwować bo jeszcze mocniejsze emocje mogą wywołać poród.Biedna dziewczyna o której piszesz :-( to dopiero tragedia...jak tak pomyśleć to nasze przypadki w takich sytuacjach to pestka...dlaczego tak sie dzieje,dlaczego jesteśmy tak doświadczane i poddawane życiowym egzaminom?

ankoś no dziwne że nic Ci nie przepisała a chciała żebyś trafiła na oddział.Dobrze że już dobrze się czujesz i nie masz żadnych dolegliwości:tak:

Cailina masz rację po 30tc jakoś leci,mi się dłuży od tygodnia odkąd wiem ile dni do porodu mi zostało,codziennie odliczam:laugh2:

Miki co u Ciebie?No bo wiesz chce pilnować kolejki i broń Boże Cię nie wyprzedzić;-)

Lilly co za dołek Cię dopadł?Pisz tu do nas wylej wszystkie żale,ulży Ci;-)

Pikka jak po wizycie?

Ostatnia edycja:
hejka
cały czas czekam w domku na rozwiązanie i mam nadzieje że już niedługo zrobiłam dzisiaj gołąbki i już nie mam siły więc ide się położyć zaglądne jutro

Cailina- dzięki za odpowiedz. Umowilam sie na jutro do polskiej kliniki głownie w celu żeby zrobić badanie ginekologiczne No i przy okazji USG;) trochę sie bałam ze co 2 tyg może szkodzić ale tak jak piszesz skoro przy jednojajowej ciąży jest co 2 tyg to raczej nie może szkodzić bo by nie robili. Bynajmniej jutro dowiem czy wszystko ok z moja szyjka i od razu podpytam o prace;) jak wszysko będzie wyglądało dobrze to może jeszcze trochę popracuje :)

Powoli mi sie przestaje podobać BJ city select a byłam tak nastawiona na niego. Teraz podoba mi sie na szerokość Easy walker duo- 76cm bądź Duet Montain buggy ale ma tylko szerok 63cm wiec nie wiem jak dzieci sie tam mieszczą :szok: Czy widzieliście któryś na żywo ? Tutaj w sklepach jest tak słaby wybór blizniaczych wózków a ja zanim kupię chciałabym zobaczyć na żywo .

Ja polecam baby joggera - jesteśmy już po kilku spacerach i jest super zwrotny i mieści się w każde drzwi, a dziewczyny mają dużo miejsca w gondolach.
Najlepsze jest to że BJ składa się w kilka sekund i nie zajmuje miejsca w mieszkaniu - ja nie mogę trzymać wózka za dwa tysie na klatce w bloku, a w mieszkaniu na wózek jeden obok drugiego nie byłoby miejsca - mój mąż zrobił hak i wieszamy go na ścianie (stelaż) , a gondole na półce nad stelażem :D

Toliveidtodie- oo to super ze napisalas o baby jogger:) ty masz tez city select? A jaki kolor kupilas? No właśnie on mi sie bardzo podobał i spełniał wszystkie moje wymagania na internecie . Super ze jest 3w1 i ze ma rożne pozycje siedzisk. I tez właśnie wolalam jeden za drugim żeby do domu jakoś wjechać :) A łatwo sie go pcha i czy nie jest cieżko wyjąć dzieci z gondoli ?

Ja już po wizycie:tak: w sumie to chyba nie najgorzej choć mogłoby być lepiej.... po pierwsze oba łobuzy fiknęły główkami do góry :wściekła/y: a tak się cieszyłam że sobie grzecznie główkowo leżały.... a teraz juz pewnie trudniej bedzie im się odwrócić jak Pan Bóg przykazał. poza tym nawet w miare równo rosną, lekarka tylko mniej wiecej oszacowała ze powinny mieć już po 1 kg. Zmierzyła brzuszki i główki i jak to na moje dzieci przystało podobnie jak mój pierworodny mają chude brzuszki i duże główki :tak:choć to żaden powod do radości jak się chce rodzić sn ;-) brzuszki spóźniają o tydzień a te główki wyprzedzają o tydzień... nie wiem czemu tak maja:szok: Mój Jaś właśnie urodził się dosyć malutki bo miał 3kg a ten obwód główki aż 35 cm a to dosyć dużo jak na takiego szkraba...
No a po drugie to szyjka jesli dobrze zrozumiałam to jest na opuszek :-( lekarka mówiła że od strony dzieci zamknięta ale miękka strasznie .... :-(No i że mam po ten fenoterol sięgnać od razu jak bedzie gorzej... tylko kiedy to jest gorzej? bo ja mam dziwne wrazenie ze się przyzwyczajam do tych twardnieć i że pewnie ich coraz więcej a ja już tego nawet nie zauwazam... no i co tu zrobić?? a wiem że jak juz zaczne to już do konca:-(

mati gratuluję 30!!!:-):-):-) teraz to już z górki :-)

Ostatnia edycja:
A ja już (wiem wcześnie, ale nadarzyła się okazja) zaopatrzyłam się w TFK Twinner Twist:-), o czym Lola już wie:-) jest jeden obok drugiego, ale mieszkam w domku i wiem,że wszędzie się z nim zmieszczę, bo ma tylko 78cm szerokości, także sklepy, przychodnie mogę nim opanować:-)

reklama
Sylha- ten Twój tez mi sie podoba i tez go mam na uwadze ale cieżko go gdziekolwiek znaleźć . Dlatego tez tak szybko rozgladam sie za wózkiem żeby ewentualnie kupic jak trafi sie dobra okazja . Większość z tych co mi sie podoba to ok 5000 zł kosztuje wiec trochę drogo i szukam używany chyba ze baby jogger jest trochę tańszy wiec cena mi nawet pasuje .

Do góry