Kasia Irlandka
10/2006 06/2009 :)
No taka juz jestem krejzolka odjechana na maxa ;-)Kobieto dzielna jesteś. ...![]()
![język :-p :-p](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/p.gif)
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
No taka juz jestem krejzolka odjechana na maxa ;-)Kobieto dzielna jesteś. ...![]()
Co racja to racja. Ja też uważam, że kobieta samodzielnie nie powinna decydować jak chce urodzić, bo pobudki którymi się kieruje nie zawsze są ok.Kolejny raz przekonuje sie ze mieszkanie w Polsce to nie lada wyzwanie!
Chociaz po czesci rozumiem lekarzy ktorzy nie chca kierowac na CC pacjentki ktore uwazaja ze maja tokofobie. Wiele jest osob ktore z wlasnego wygodnictwa wolaloby CC, ciezko jest o zaswiadczenie od okulisty/kardiologa/ortopedy, a taka tokofobie to najlatwiej "udawac", stad tez pewnie opor lekarzy przed kierowaniem kobiet z tym "schorzeniem" na CC.
Tau, debatować możemy w nieskończoność, szczególnie że chyba obie mamy takie samo zdanie :-) To trudne zagadnienia, zarówno jeden jak i drugi sposób zakończenia ciąży mają za i przeciw, zawsze znajdą zwolenników i przeciwników.Tym bardziej ze ciaza to jak najbardziej stan fizjologiczny organizmu. Kobiety od zawsze zachodzily w ciaze, naturalnie rodzily i bylo ok. Owszem zdazaly sie przypadki powiklan/smierci przy porodzie, ale w chwili obecnej przy medycynie i technice jaka mamy, porody staly sie bardzo bezpieczne. Oczywiscie powiklania zdazaja sie, ale odsetek ich jest maly. Zreszta zaden lekarz nie jest w stanie zagwarantowac ze CC obejdzie sie bez komplikacji, w koncu jakby na to nie patrzec, to CC jest DUZA operacja na jamie brzusznej! A kazdy zabieg operacyjny obarczony jest wiekszym ryzykiem niz porod naturalny.
To fakt, dlatego takie wskazania tez powinny być poparte zaświadczeniem od specjalisty a fajnie by było gdyby kobietki nie korzystały z takich możliwości dla własnego widzimisięDiagnozowanie przypadkow natury psychicznej niestety jest bardzo trudne. Bo niby jak lekarz ginekolog ma podczas kilku wizyt rozroznic osobe z tokofobia od osoby ktora ja udaje?![]()
Trudno mi powiedzieć Tau, w każdym razie położna powiedziała mi, ze to byla typowa reakcja na znieczulenie podpajęcze. Niewiem jaki środek mi podawali, może Tobie inny... a moze Ty inaczej reagujesz, nie można tego wykluczyć.Ja moze nie dokladnie o CC, ale o znieczuleniu i dreszczach. W moim wypadku nie wystapily, a mialam dokladnie takie samo znieczulenie jakie stosuje sie do CC, wiec jest to sprawa czysto indywidualna :-).
Jedyne rzeczy, które muszę mieć ze sobą to koszula nocna, klapki i majty oraz ciuszki dla Tati na powrót do domu. Pozostałe rzeczy dostajemy w klinice. :-)
Diagnozowanie przypadkow natury psychicznej niestety jest bardzo trudne. Bo niby jak lekarz ginekolog ma podczas kilku wizyt rozroznic osobe z tokofobia od osoby ktora ja udaje?![]()