reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chwalmy się ile wlezie...co nowego zakupiłam? :D:D

Tuż po urodzinach dzieciom zakrapla się oczy roztworem azotanu srebra, który chroni oczy noworodka przed zakażeniami drobnoustrojami, maluch styka się z nimi przechodząc przez kanał rodny.

reklama
ja mam jedno i drugie, ten cały octenisept mam w dużej flaszce bo się bardziej opłaca i z terminem przydatności do 2016 będziemy się dezynfekować nim do zrzygania ;-)

Tuż po urodzinach dzieciom zakrapla się oczy roztworem azotanu srebra, który chroni oczy noworodka przed zakażeniami drobnoustrojami, maluch styka się z nimi przechodząc przez kanał rodny.

Ale ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć!

A na co w końcu zdecydowałyście sie do kikuta? Spyrol, octenisept czy jeszcze co innego? Wybieram sie do apteki i nie wiem co z tym fantem zrobić

Ja wszystko na raz :-) bo wszystkie tu najazd na octanisept zrobiły, a ja doświadczona w spirycie więc zobaczymy co zadziała lepiej

Ja mam octanisept . Mój mąż jest właśnie swieżo po 2 operacjach kręgosłupa i w szpitalu tym płynem dezynfekowali i kazali tym ranę psikać ,przemywać itd . Na samo słowo Ostanistept jest mi słabo !!! bo rana mojego męża goiłą sie przez 1,5 miesiaca i szału dostawałam przy każdej zmianie opatrunku!

Oby pępek Oziego szybko się zagoił ;)

:eek: he?? jakim azotanem srebra?? pierwsze słysze...a kiedy to robią i po co??

to zakrapianie to zabieg kredego (nie wiem jak to się pisze)
ma na celu uchronienie dziecka przed żerzączką. Zabieg ten wymyślono w 18..roku i stosuje się go do dzisiaj. tylko że gdy go wymyślono to miał racje bytu bo panowały różne choroby i dziecko podczas przechodzenia przez kanał rodny mogło się zarazić od matki. Teraz uważam że jest to zbędne męczenie dziecka bo przecież wszystkie przechodzimy badania w ciąży i wiadomo czy jestećmy chore i możemy maleństwo zarazić czy też nie.

a co so soli fisjologicznej to możną ją też do noska zakrapiać żeby kozy usunąć :)

octenisept nadaje się nawet do płukania gardła ale fujujuj ja tego nie praktykowałam bo to w zapachu świństwo i pewnie tak samo smakuje. Moja pediatra narzekała na octenisept bo stwierdziła, że po tym kikut dłużej się trzyma i lepszy jest spirytus. Ja jakoś wolę ten octenisept bo dla mnie jest łagodniejszy i nie wysusza aż tak skóry. Zresztą moja doktorka ma przestarzałe poglądy :eek:.

Fato
nasz pępuszek trzymał się długo bo ok tygodnia ale ja go jakoś specjalni nie maltretowałam. Jak odpadł to pępuszek był śliczny i jest taki do dzisiaj. Czasem nawet po kilku dniach odpada :). Tak więc nie martw się.

Dostałam dzisiaj zwrot Zosiowych ciuszków i znowu czeka mnie pranie :) ale wszystko już mam :) z wyjątkiem śpiworka :(

reklama
fabler-betthimmel__79130_PE202647_S4.jpg
to moje nowe zakupki

mialam kupic ta mositiere ( jak to sie pisze kurka hehe ) , ale u nas robali nie ma zadnych ... wiec zbedna
ale jest super !!!
regal tez mi sie podobal bardzo:) gorzej z miejscem na niego :(

Dobrze, że zrobiłam zakupy wczoraj. Kupiłam na allegro u sprzedawcy rodzyneczki pełno różniastych dupereli dziecięcych i dzisiaj zadzwoniła pani bo czegoś tam im zabrakło a oni mają w opisie, że wysyłka w 24h i zaproponowała zamianę na coś innego i nawet nie musiałabym różnicy dopłacać. W końcu powiedziałam jej, że aż tak mi się z tymi zakupami nie śpieszy, i że może wysłać to jutro albo w poniedziałek jak ta brakująca rzecz dotrze do nich do hurtowni. Byłam zaskoczona bo najczęściej sprzedawcy olewają takie rzeczy i nie fatygują się z telefonami i zawiadomieniami. Pani bardzo miła, kilka razy przepraszała i pytała czy na pewno nie będzie to problem :).

tez u niej kupowalam ) bardzo dobry sprzedawca racja !!

A na co w końcu zdecydowałyście sie do kikuta? Spyrol, octenisept czy jeszcze co innego? Wybieram sie do apteki i nie wiem co z tym fantem zrobić

ja mam spiryt :)
zobacze jeszcze co tutaj doradza ..

Do góry