reklama
mileczka89
Mamita małego Mareczka
A na co w końcu zdecydowałyście sie do kikuta? Spyrol, octenisept czy jeszcze co innego? Wybieram sie do apteki i nie wiem co z tym fantem zrobić
sivi
Fanka BB :)
Tuż po urodzinach dzieciom zakrapla się oczy roztworem azotanu srebra, który chroni oczy noworodka przed zakażeniami drobnoustrojami, maluch styka się z nimi przechodząc przez kanał rodny.
Ale ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć!
A na co w końcu zdecydowałyście sie do kikuta? Spyrol, octenisept czy jeszcze co innego? Wybieram sie do apteki i nie wiem co z tym fantem zrobić
Ja wszystko na raz :-) bo wszystkie tu najazd na octanisept zrobiły, a ja doświadczona w spirycie więc zobaczymy co zadziała lepiej
Ja mam octanisept . Mój mąż jest właśnie swieżo po 2 operacjach kręgosłupa i w szpitalu tym płynem dezynfekowali i kazali tym ranę psikać ,przemywać itd . Na samo słowo Ostanistept jest mi słabo !!! bo rana mojego męża goiłą sie przez 1,5 miesiaca i szału dostawałam przy każdej zmianie opatrunku!
Oby pępek Oziego szybko się zagoił
Oby pępek Oziego szybko się zagoił
mileczka89
Mamita małego Mareczka
Miłka
a to ja sobie też Octanisept dupne ;]
a to ja sobie też Octanisept dupne ;]
kasiadz
he?? jakim azotanem srebra?? pierwsze słysze...a kiedy to robią i po co??
Tuż po urodzinach dzieciom zakrapla się oczy roztworem azotanu srebra, który chroni oczy noworodka przed zakażeniami drobnoustrojami, maluch styka się z nimi przechodząc przez kanał rodny.
to zakrapianie to zabieg kredego (nie wiem jak to się pisze)
ma na celu uchronienie dziecka przed żerzączką. Zabieg ten wymyślono w 18..roku i stosuje się go do dzisiaj. tylko że gdy go wymyślono to miał racje bytu bo panowały różne choroby i dziecko podczas przechodzenia przez kanał rodny mogło się zarazić od matki. Teraz uważam że jest to zbędne męczenie dziecka bo przecież wszystkie przechodzimy badania w ciąży i wiadomo czy jestećmy chore i możemy maleństwo zarazić czy też nie.
a co so soli fisjologicznej to możną ją też do noska zakrapiać żeby kozy usunąć
octenisept nadaje się nawet do płukania gardła ale fujujuj ja tego nie praktykowałam bo to w zapachu świństwo i pewnie tak samo smakuje. Moja pediatra narzekała na octenisept bo stwierdziła, że po tym kikut dłużej się trzyma i lepszy jest spirytus. Ja jakoś wolę ten octenisept bo dla mnie jest łagodniejszy i nie wysusza aż tak skóry. Zresztą moja doktorka ma przestarzałe poglądy .
Fato nasz pępuszek trzymał się długo bo ok tygodnia ale ja go jakoś specjalni nie maltretowałam. Jak odpadł to pępuszek był śliczny i jest taki do dzisiaj. Czasem nawet po kilku dniach odpada . Tak więc nie martw się.
Dostałam dzisiaj zwrot Zosiowych ciuszków i znowu czeka mnie pranie ale wszystko już mam z wyjątkiem śpiworka
Fato nasz pępuszek trzymał się długo bo ok tygodnia ale ja go jakoś specjalni nie maltretowałam. Jak odpadł to pępuszek był śliczny i jest taki do dzisiaj. Czasem nawet po kilku dniach odpada . Tak więc nie martw się.
Dostałam dzisiaj zwrot Zosiowych ciuszków i znowu czeka mnie pranie ale wszystko już mam z wyjątkiem śpiworka
wszystkie tu najazd na octanisept zrobiły, a ja doświadczona w spirycie więc zobaczymy co zadziała lepiej
on jest rewelacyjny do psikania na pipkę na szwy,
do pępka mam gaziki nasączane spirytusem Leko
reklama
Asionek31
to moje nowe zakupki
mialam kupic ta mositiere ( jak to sie pisze kurka hehe ) , ale u nas robali nie ma zadnych ... wiec zbedna
ale jest super !!!
regal tez mi sie podobal bardzo gorzej z miejscem na niego
Dobrze, że zrobiłam zakupy wczoraj. Kupiłam na allegro u sprzedawcy rodzyneczki pełno różniastych dupereli dziecięcych i dzisiaj zadzwoniła pani bo czegoś tam im zabrakło a oni mają w opisie, że wysyłka w 24h i zaproponowała zamianę na coś innego i nawet nie musiałabym różnicy dopłacać. W końcu powiedziałam jej, że aż tak mi się z tymi zakupami nie śpieszy, i że może wysłać to jutro albo w poniedziałek jak ta brakująca rzecz dotrze do nich do hurtowni. Byłam zaskoczona bo najczęściej sprzedawcy olewają takie rzeczy i nie fatygują się z telefonami i zawiadomieniami. Pani bardzo miła, kilka razy przepraszała i pytała czy na pewno nie będzie to problem .
tez u niej kupowalam ) bardzo dobry sprzedawca racja !!
ja mam spiryt
zobacze jeszcze co tutaj doradza ..
Podziel się: