reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chwalmy się ile wlezie...co nowego zakupiłam? :D:D

reklama
Ja nie kupuje poscieli. Mam przescieradla, spiworek i rozek. A potem dokupie co sie bedzie najlepiej sprawdzac. Ochraniacz juz mam tylko dlatego ze przywiozlam z Polski, a gdybym miala tu kupowac, to pewnie jeszcze bym sie z nim nie spieszyla.

Justyś śliczna pościel ale droga bardzo jak na komplet składający się z tylu elementów. Ale jeśli portfel Ci na to pozwala to kupuj :-)

A dziewczyny pytanie:
Czy pościel dla dziecka jest niezbędna? Bo znam 2 osoby, które mówią,że wystarczy śpiworek lub kocyk, i nie używaly pościeli wcale prawie. Na jednym forum tez takie opinie czytałam. Ja mam bardzo ciepłe mieszkanko i mam spiworek malutki oraz taki większy 50cm na 80cm długości. I sie teraz zastanawiam. Bo jak zrezygnuje z pościeli to kupie ochraniacz na całe lóżeczko, bo nie ma dwóch szczebelek. I tak postawie je brakujacymi pod ściane, ale wole zabezpieczenie na calośc, a w zestawach sa tylko krótkie ochraniacze.
pościel na początek nie jest niezbędna, wystarczą prześcieradła (co najmniej 2), podkład pod prześcieradło, rożek dla maleństwa i trochę później śpiworek. jednak nie wszystkie dzieci chcą spać w śpiworku to wtedy pościel potrzebna, no i jak maleństwo wyrośnie ze śpiworka to oczywiście pościel będzie potrzebna :)

ati nawet nie zaleca się używanie śpiworka i pościeli jednocześnie bo można przegrzać dziecko. śpiworek jest jej zamiennikiem więc w zupełności Ci wystarczy. Ja zaczęłam pościeli używać jak mała miała 9-10 miesięcy albo nawet później sama już dobrze nie pamięta. Wcześniej był rożek, śpiworek i znowu rożek przerobiony na kołderkę.

jagmar zdaję sobie sprawę,że jak spiworek to poscieli juz nie jednoczeście ;-) No ale macie racje nawet rożka mozna uzyć.
kasiadz dziekuje za napisanie o podkładzie pod prześcieradło ;) musze dopisac do listy! :-)

materacyki mają teraz takie już specjalne łatwo zmywalne, nieprzemakalne pokrowce...to po co jeszcze podkład?? prześcieradełko i wsio...no chyba że macie takie bawełniane pokrowce...chociaż ja taki miałam przy córce i w zupełności wystarczyło mi prześcieradełko, a ten podkład wyrzuciłam nieurzywany. Jak dziecko śpi w śpiworku czy rożku to ulewa czy kupa na niego w pierwszej kolejności :-)

Ja mam zwykly materacyk z takiej gąbki, więc w zasadzie by sie przydał taki podkład. Ale skoro moja corka bedzie spala w spiworku to masz rację sivi, że i tak nie uchroni mnie to w żaden sposób :-)

reklama
Dla mnie te podkłady do bzdura. Babki wydają majątek na oddychające materace a później kładą na to podkład foliowy na którym dziecko się grzeje i poci. Sama tego doświadczyłam. Mała budziła się spocona. Wywaliłam podkład i zdziwko bo jak ręką odjął. :-(. Moja mała czasem ulewała ale wierzcie mi, że to nie wygląda tak jak na filmach to jest malutki kleksik i raczej nie zapaskudzi materaca. Polecam natomiast pieluszkę flanelową podłożoną pod główkę, to w zupełności wystarczy. Ja ją składałam na pół dłuższym bokiem i boki wtykałam pod materac jak prześcieradło, żeby się nie przesuwała. Pampers kilka razy mi przeciekła ale znowu nie było dramatu. Jak pieluszka jest odpowiednio często zmieniana to raczej awarii nie będzie. Dla bezpieczeństwa miałam jedno prześcieradełko na gumce, które było pod tym właściwym bawełnianym.
Sama tych podkładów właśnie w ten sposób używałam kładąc je w czasie połogu pod prześcieradło i masakra budziłam się mokra od pasa w dół.

Do góry