reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

chrzciny, urodziny i inne uroczystości

U nas za chrzest jest niby co łaska, ale nie mniej niż 200zł i do tego to nie jet żadna oddzielna msza, tylko msza, która jest co tydzień.
Szatka i gromnica muszą być (duży ich wybór jest na Allegro)

reklama
Dziewczyny ile płaciłyście za chrzest? Chodzi mi jedynie o opłatę za kościół, czyli przysłowiowe "co łaska" :p My się przymierzamy do pójścia do kościoła aby zamówić chrzest w Boże Narodzenie i chciałabym mniej więcej widzieć jak się ceny kształtują aby wiedzieć jak gadać :p
nam ksiądz prosto z mostu podał cenę 200 zł
skoro mamy już taki topic, to mam pytanie: czy kupowałyście jakieś specjalne szatki do chrztu i świece, znaczy gromnice:p?
u nas chrzestna kupiła szatkę i świecę, zwykła szatkę i zwykłą swiecę
A po co jest ta szatka wogóle i gdzie się ja zawiązuje? Matko ja nic nie wiem o chrzcie :p No ale chrzestną jeszcze nigdy nie byłam a swojego chrztu też nie pamiętam jako że miałam 2 miesiące ;)
szatki nie zawiązujesz tylko w danym momencie przykładasz na dziecko- robi to matka chrzestna, a ojciec chrzestny odpala świecę

w kościele, w którym chrzciliśmy świece odpalał ojciec dziecka, a matka dziecka kładła szatkę. zastanawiam się po co byli chrzestni w kościele? ;) świecę kupiłam sama, a szatkę uszyła prababcia Jagody :) Śliczna, lniana, wyszywana :)
płaciliśmy 100 za chrzest, a teściu, jak to pieknie ujął ksiądz 'złozył ofiarę na kościół' żeby mógł zdjęcia robić (bo to kościół który ma ponad 700 lat i raczej nie wolno robić w nim zdjęc z lampą :/

alis ja dałam 100 zł, mnie ksiądz powiedział, ze jest to dobrowolna ofiara na kościół

skoro mamy już taki topic, to mam pytanie: czy kupowałyście jakieś specjalne szatki do chrztu i świece, znaczy gromnice:p?

szatkę kupiła chrzestna, wyhaftowane jest imię i data chrztu, świece kupowałam sama na Balickiej, gromnica jest na Matki Bożej Gromnicznej :-D

my chrzest mamy 25 wrzesnia
zapłaciłam w kosciele 250 zł 200 za chrzest i 50 dla organisty
szatke kupuje matka chrzestna a swiece ojciec chrzestny :)
i chrzest robimy w lokalu na 25 osób płacimy 75 zł od osoby
i u nas na chrzecie nie bedzie alkoholu a jak było u Was ?

Aguska u nas tez nie było alkoholu, zresztą na komuni Emilki 3 lata temu też co było powodem zdziwienia u paru osób ale miałam to zupełnie gdzieś...
my dawalismy księdzu 100zł bo tyle uznałam za stosowne
ale świecę i szatke kupiłam sama bo chrześni nie zaproponowali... no cóż nie zbiedniałam

hej hej..a my zaplanowalismy chrzest na 24 padziernika. Sciagam na ta okazje cala moja najblizsza rodzineke czyli rodzicow i siotre z mezem i dzieciaczkami wiec ze wzgeledu na loty ...trzeba bylo wybrac date w terminei nie wakacyjnycm i nie blizko swiat bo ceny rosna.
wloskie chrzciny przeobrazaja sie w weselicho prawie. jest tu dodatkowow pare *******ek jakisch nie ma w Polsce...a mianowicie bomboniery ...czyli upominki dla gosci.
http://neonisi.com/images/items/0011/0349/SDC14246.JPG?1249996303
Zazwyczaj sa to jakies figurki aniolkow, misiaczko czy innc stworzen z doczepinona paczuszka z confetti czyli takie cukierki w kasztalcie kamienia z migldalem lub czekolada w srodku.
w zwizku z tym, ze mi sie te figurki nie pododbaja i sama niestetye juz nazbieralam mala kolekcje tych bombonier z roznych okazji: slub, chrzest obrona..postanowilam uderzyc w cos bardziej orginalnego. Mianowicie zrobimy bomboniery w postaci drzewek bonsai...cenowo na to samo wyjdzie.
http://www.vogliadibonsai.it/assets/img/bomboniera_angelo.jpg
Sa ladne zielone i moze nie dolacza do kolekcji bombonier ukrytych w szafach heheh.
Paczuszki z confetti zrobie sama. Juz zakupila organze i wstazeczki . Teraz tylko dokupie confetti na wage i bede sie bawic w bomboniery "fai da te".

Do tego zamowilam zaproszenia przez internet dla polskich i wloskich gosci Zaproszenia, zawiadomienia o narodzinach dziecka, kartki okoliczno

reklama
Do góry