reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

choroby w ciąży ( cholestaza , rożyczka, toksoplazmoza..i inne)

No ja tez stosuje clotrimazolum. Jak narazie nie wiem, jakie sa efekty, do kontroli ide za tydzien. A termin rozwiazania mam za miesiac.... zobaczymy :) mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Moj Ginek nie robi z tego powodu afery, to chyba taka przypadlosc - nie tylko ciazowa.

reklama
ja mam nadżerkę i lekarz za pierwszym razem przepisał mi clotrimazolum - pojechałam na wizytę i było bez zmian..do tego w cytologii wyszła mi 3 grupa...lekarz znowu przepisał mi clotrimazolum i jeszcze metronidazol (globulki i doustnie)...W środę jadę na wizytę i zobaczymy, czy coś pomogło...Mam mieć pobierane wycinki zeby wykluczyc poczatki raka.... :(

czy któraś z Was miała już takie wycinki pobierane?

No ja właśnie mam cholestazę :)
A wcześniej miałam też od tabletek antykoncepcyjnych - przed ciążą. Brałam tabletki bo wyniki były ok - do czasu, po roku brania tabletek wyniki się zepsuły, dodatkowo zrobiły mi się kamienie w pęcherzyku żółciowym jako powikłanie - efekt: pół roku leczenia, w tym 3 miesiące w szpitalu, operacja.. Ja bym dziewczyny na waszym miejscu nie ryzykowała tabletek hormonalnych, bez sensu...
Teraz w ciąży walczę z cholestazą. Wyniki mi się lekko pogarszają, ale nie jest tragicznie na razie (o 30tc stwierdzona, teraz 34tc - Alat koło 200, ASpat 100, kwasy zółciowe kolo 180). Na razie dieta i Ursopol. Kroplówki od czasu do czasu (co 3-5 dni) w szpitalu z glukozy. A was jak leczono?

ja 2 tyg temu urodziłam córeczke- Sare przez cięcie cesarskie w 38 tyg- niunia kochana....cholestaze stwierdzono w 34 tyg - nigdy wczesniej nie miałam problemów z watroba, wyniki w 34 tyg - transaminaz nie przekraczały 200- al epołozyli mnie natychmiast do szpitala- dieta- essentiale i urofalk podawali- w 37 tyg sprawdzili czy płyn owodniowy jest czysty(amnioskopia)- był oki- i wzieli mnie na porodówke- po 2ch nieudanych indukcjach porodu zakonczyło si ecięciem.....enzymy jak wychodziłam do domu z maleństwem spadły do tylko troche-aspat 78, alat 167...i dzis robiłam kontrolne transaminazy- własnie czekam na wynik...zobaczymy czy spadło...cały czas jestem na diecie:eek:

Meggi, a jakie miałaś wyniki, że ci robili cc? To cc ze względu na cholestazę?
Bo ja mam wyniki koło 200 i mój gin mówi że to niskie jak na cholestazę i spokojnie można czekać do naturalnego porodu, nie wymagana jest hospitalizacja, tylko chodzę 1-2 razy w tygodniu na kontrolę (USG, KTG) i w domku uważam, czy dziecko się dobrze rusza. No i dieta i tabletki Ursopol.
(to samo co Ursofalk tylko tańsze). A to Essentiale, to co to jest?
A swędziała cię skóra? A teraz swędzi?

kasiu wyniki mi nigdy nie przekroczyły 200- ale mój gino wysłał mnie na patologie ciazy- a jak skonczyłam 37 tydz to prof zdecydowałą ze mam rodzic- wysłali wtedy na porodówke- mimo ze transaminazy nie przekraczały dalej 200 (cały czas dieta była i leki, i ktg i kontrola ruchów dziecka- ktg było oki- moze z 2 razy skakało)- mi oni wczesniejsze zakonczenie ciazy tłumaczyli tym ze cholestazy nigdy nie trzyma sie do konca...hm...ale pewnie twój lekarz wie co robi- w koncu sa specjalistami...a skad ciecie cesarskie- robili mi 2 indukcje porodu...niestety nieudane- i zakonczyli dlatego cieciem- ja jestem z listopadówek- tam opisywałam poród- wejdz i przeczytaj sobie jak masz ochote;-) pozdrawiamy serdecznie i dbaj o siebie- mama z sara

a wyniki transaminaz wyszły teraz suuuper- spadło wszystko ponizej 30....juz nic ni eswedzi- a w szpitalu swedziało straaaasznie.....szczególni ewieczorami:szok:

Dziękuję pięknie za informacje - poczytałam sobie i już trochę więcej wiem.
Gratuluję zdrowej dzidzi i cieszę się, że już wszystko ok. :-)

Witam,jestem w 15 tc i martwię się z powodu wyników badań Toxoplazmozy. Przed ciążą wyniki toxo IgG 29,4 (dodatni), IgM 1,7 (dodatni powyżej 0,6).Test na awidność - wynik 0,308 (powyżej 0,300 - wysoka).Następnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. W 12 tc IgG 27,3 (dodatni), IgM 1,257 (dodatni powyżej 1,1).W 15 tc IgM 1,751 (dodatni powyżej 1,1).Żużaczku pisałaś, że byłaś na konsultacji u dobrej lekarki, która Ci bardzo pomogła. Czy mogłabyś mi podać namiary do Pani profesor o której pisałaś?Będę wdzięczna za szybką odpowiedź.PozdrawiamAdzia

reklama
Do góry