reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

choroby w ciąży ( cholestaza , rożyczka, toksoplazmoza..i inne)

No ja tez stosuje clotrimazolum. Jak narazie nie wiem, jakie sa efekty, do kontroli ide za tydzien. A termin rozwiazania mam za miesiac.... zobaczymy :) mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Moj Ginek nie robi z tego powodu afery, to chyba taka przypadlosc - nie tylko ciazowa.

reklama
ja mam nadżerkę i lekarz za pierwszym razem przepisał mi clotrimazolum - pojechałam na wizytę i było bez zmian..do tego w cytologii wyszła mi 3 grupa...lekarz znowu przepisał mi clotrimazolum i jeszcze metronidazol (globulki i doustnie)...W środę jadę na wizytę i zobaczymy, czy coś pomogło...Mam mieć pobierane wycinki zeby wykluczyc poczatki raka.... :(

czy któraś z Was miała już takie wycinki pobierane?

No ja właśnie mam cholestazę :)
A wcześniej miałam też od tabletek antykoncepcyjnych - przed ciążą. Brałam tabletki bo wyniki były ok - do czasu, po roku brania tabletek wyniki się zepsuły, dodatkowo zrobiły mi się kamienie w pęcherzyku żółciowym jako powikłanie - efekt: pół roku leczenia, w tym 3 miesiące w szpitalu, operacja.. Ja bym dziewczyny na waszym miejscu nie ryzykowała tabletek hormonalnych, bez sensu...
Teraz w ciąży walczę z cholestazą. Wyniki mi się lekko pogarszają, ale nie jest tragicznie na razie (o 30tc stwierdzona, teraz 34tc - Alat koło 200, ASpat 100, kwasy zółciowe kolo 180). Na razie dieta i Ursopol. Kroplówki od czasu do czasu (co 3-5 dni) w szpitalu z glukozy. A was jak leczono?

ja 2 tyg temu urodziłam córeczke- Sare przez cięcie cesarskie w 38 tyg- niunia kochana....cholestaze stwierdzono w 34 tyg - nigdy wczesniej nie miałam problemów z watroba, wyniki w 34 tyg - transaminaz nie przekraczały 200- al epołozyli mnie natychmiast do szpitala- dieta- essentiale i urofalk podawali- w 37 tyg sprawdzili czy płyn owodniowy jest czysty(amnioskopia)- był oki- i wzieli mnie na porodówke- po 2ch nieudanych indukcjach porodu zakonczyło si ecięciem.....enzymy jak wychodziłam do domu z maleństwem spadły do tylko troche-aspat 78, alat 167...i dzis robiłam kontrolne transaminazy- własnie czekam na wynik...zobaczymy czy spadło...cały czas jestem na diecie:eek:

Meggi, a jakie miałaś wyniki, że ci robili cc? To cc ze względu na cholestazę?
Bo ja mam wyniki koło 200 i mój gin mówi że to niskie jak na cholestazę i spokojnie można czekać do naturalnego porodu, nie wymagana jest hospitalizacja, tylko chodzę 1-2 razy w tygodniu na kontrolę (USG, KTG) i w domku uważam, czy dziecko się dobrze rusza. No i dieta i tabletki Ursopol.
(to samo co Ursofalk tylko tańsze). A to Essentiale, to co to jest?
A swędziała cię skóra? A teraz swędzi?

kasiu wyniki mi nigdy nie przekroczyły 200- ale mój gino wysłał mnie na patologie ciazy- a jak skonczyłam 37 tydz to prof zdecydowałą ze mam rodzic- wysłali wtedy na porodówke- mimo ze transaminazy nie przekraczały dalej 200 (cały czas dieta była i leki, i ktg i kontrola ruchów dziecka- ktg było oki- moze z 2 razy skakało)- mi oni wczesniejsze zakonczenie ciazy tłumaczyli tym ze cholestazy nigdy nie trzyma sie do konca...hm...ale pewnie twój lekarz wie co robi- w koncu sa specjalistami...a skad ciecie cesarskie- robili mi 2 indukcje porodu...niestety nieudane- i zakonczyli dlatego cieciem- ja jestem z listopadówek- tam opisywałam poród- wejdz i przeczytaj sobie jak masz ochote;-) pozdrawiamy serdecznie i dbaj o siebie- mama z sara

a wyniki transaminaz wyszły teraz suuuper- spadło wszystko ponizej 30....juz nic ni eswedzi- a w szpitalu swedziało straaaasznie.....szczególni ewieczorami:szok:

Dziękuję pięknie za informacje - poczytałam sobie i już trochę więcej wiem.
Gratuluję zdrowej dzidzi i cieszę się, że już wszystko ok. :-)

Witam,jestem w 15 tc i martwię się z powodu wyników badań Toxoplazmozy. Przed ciążą wyniki toxo IgG 29,4 (dodatni), IgM 1,7 (dodatni powyżej 0,6).Test na awidność - wynik 0,308 (powyżej 0,300 - wysoka).Następnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. W 12 tc IgG 27,3 (dodatni), IgM 1,257 (dodatni powyżej 1,1).W 15 tc IgM 1,751 (dodatni powyżej 1,1).Żużaczku pisałaś, że byłaś na konsultacji u dobrej lekarki, która Ci bardzo pomogła. Czy mogłabyś mi podać namiary do Pani profesor o której pisałaś?Będę wdzięczna za szybką odpowiedź.PozdrawiamAdzia

reklama
Do góry