reklama
Magda J, mnie też nikt ich nie zlecał, sama sobie zrobiłam. Wczoraj odebrałam wyniki i są o.k. Określa się 2 rodzaje przeciwciał IgG i IgM.Jeśli IgG wyjdzie Ci dodatnie, tzn że przeszłaś w przeszłości zakażenie i nie masz się czym martwić (moja gin powiedziała, że praktycznie każdemu wychodzi to dodatnie, ja tez miałam na plus). Najważniejsze żeby IgM było ujemne, bo to oznacza świeże przeciwciała, czyli że zostałaś zarażona niedawno i to może byc groźne dla dziecka, bo może ono mieć wrodzoną toksoplazmozę i różne powikłania neurologiczne, trzeba to wtedy leczyć. A skierowanie na te badania chyba Ci nic nie da bo one są płatne, ja zapłaciłam 40 zł-zwykłe pobranie krwi. A no i ja tez jestem w 7 miesiącu Pozdrawiam
P.S. też panikowałam przez kilka dni, ale wszystko jest o.k. i u Ciebie tez tak na pewno będzie
P.S. też panikowałam przez kilka dni, ale wszystko jest o.k. i u Ciebie tez tak na pewno będzie
ja nic nie placilam za to badanie...wogole za zadne badanie nie place...Moze dlatego ze tu gdzie mieszkam jest program "Zdrowie Mama i Ja" i obejmuje ono wszystkie badania i opieke nad kobieta w ciazy...
reklama
w Warszawie...myslalam ze taki program jest w calej Polsce...kurcze powinni tak zrobic...to jest chore ze tylko jedno miasto ma takie cos...dzieki temu mozna miec wszystkie niezbedne badania nieplacac za nie...
Podziel się: