Po pierwsze to koniecznie idź do swojego ginekologa. Ja też się przeziębiłam poszłam i dowiedziałam się, że jedna babeczka dwa dni przedemną też była przeziębiona próbowała leczyć się sama i straciła dzidzusia....więc nie ma co bagatelizować!!!!!!!
reklama
Ja też radzę odwiedzenie lekarza. W pierwszej ciąży takie bóle miałam od 20 tyg i musiałam brać leki na podtrzymanie bo to były przedwszesna skórcze macicy. Jeśli do tego podbrzusze robi ci się bardzo twarde nie czekaj tylko odwiedź lekarza.
Fitusia
Zaangażowana w BB
Ja tez tak miałam i muszę brac leki na podtrzymanie. Jesli skurcze są bolesne, towarzyszy im twardnienie brzucha i powtarzają się, moge doprowadzic do rozwarcia szyjki i przedwczesnego porodu. Zaopatrz się koniecznie w nospę i łykaj 3 razy dziennie po 1 tabletce. Nie zaszkodzi a powinno pomoc, przynajmniej do czasu gdy obejrzy Cię lekarz.
Ja mam takie skurcze, ale są zupełnie bezbolesne. Nie wiem czy mozna je nazwac przepowiadającymi. Jestem w 31 tygodniu i mam trochę czasu. Ginka twierdzi, ze po 30 tyg juz takie moga występowac, byle się nie nasilały i nie były bolesne.
Ja mam takie skurcze, ale są zupełnie bezbolesne. Nie wiem czy mozna je nazwac przepowiadającymi. Jestem w 31 tygodniu i mam trochę czasu. Ginka twierdzi, ze po 30 tyg juz takie moga występowac, byle się nie nasilały i nie były bolesne.
A ponadto polecam domowe i mojej babci pielegniarki sposoby:
- na goraczke sok z malin
-na kaszel syrop z cebuli
- na bolace gardlo roztwor wody z sola i kilkoma kroplami jodyny do plukania- rewelacyjnie odkaza TYLKO POLKNAC TEGO NIE WOLNO NAM!!!
- na katar inhalacje z kropli mietowych/eukaliptusowych
- kosmiczne ilosci czosnku, bo to naturalny antybiotyk. Ja mam swoj sprawdzony sposob: slaska zupa z czosnku wodzionka. Blyskawicznie rozgrzewa i stawia na nogi, a i drogi oddechowe sie oczyszczaja od tego zapaszku. Jak ktos bedzie chcial to dam przepis
- mleko+czosnek+miod- ale to dziala na poczatku przeziebienia
- sok z cytryny wypity bez cukru- cytryna i goraca herbata to tylko walory smakowe, zadnej korzysci
Ale jesli to nie dziala to niestety trza sie przejsc do lekarza,zanim jakies paskudztwo splynie nam na oskrzela czy pluca. Sa bezpieczne antybiotyki dla malenstwa np. rovamecyna, a skutki nieleczonych powazniejszych infekcji moga doprowadzic do strasznych rzeczy.
Pozdrawiam i zdrowka szybko zycze, sama przechodzilam przez oskrzela w ciazy, wiem wiec jaki to koszmar
ja wiem ze to dziala ale jest takie obrzydliwe a jeszcze przy ciazowych problemach z zoladkiem to na wymioty mi sie zbiera.
mam w domu takie eukaliptusowe pastylki olbas po ktorych nos sie odtyka i idealnie sie spi.
moze wiecie czy mozna je brac w ciazy bo na opakowaniu nic nie pisze
Mój ginekolog nie podał mi immunoglobiny.
.....
Co będzie jak wystąpi konflikt serologiczny i jak mogę sobie pomóc???
.....
Czy ktoś ma podobne doświadczenia i może mi coś podpowiedzieć?? kiedy możemy z mężem zacząć starać się o drugie dziecko, podobno odstęp w kolejnych ciążach jest wskazany zwłaszcza po cesarskim cięciu.
To nie należało do obowiązku Twojego ginekologa tylko w szpitalu po porodzie i zbadaniu grupy krwi dziecka mieli obowiązek podać Ci immunoglobulinę. Teraz przy kolejnej ciąży musisz od razu powiedzieć lekarzowi jak miała się sprawa przy pierwszym porodzie i będziesz miała częściej robiony odczyn Coombsa. Po cesarce powinnaś poczekać rok czasu do zajścia w drugą ciążę.
w sumie nie wiem na czym to polega bo krople eukaliptusowe nie sa szkodliwe, ale olejki eteryczne w masci kamforowej sa kategorycznie zabronione. Ja z ostroznosci robilam tak ze jakies krople mietowe/eukaliptusowe na spirytusie podpalalam na talerzyku, szybko zdmuchiwlam, nakrywalam sie recznikiem i oddychalam . Mialam wrazenie ze ten zapaszek mietowy wyzzre mi zaraz mozg, ale katarpo kilku takich terapiach mijal. No i nie wchlanialm niczego , tylko wachalam miete
teraz jestem w 28 tygodniu ciąży i czesto pobolewa mnie brzuch bywa że czesto budze sie w nocy i nie mogę nawet przekrecic sie na drugi bok, czasem miewam takie krótkotrwałe skurcze czy to normalne :-(Może nie tylko ja mam taki problem? Dziewczyny piszcie do lekarza mam dopiero za tydzień i nie mam sie jak zapytać
Kochana, skurcze w 28 tygodniu nie są normalne Biegusiem do lekarza! Tez tak miałam , az pewnej nocy bolało tak bardzo, że wyladowałam w szpitalu, mało brakło a mogłoby sie wszystko źle skończyć, bo na początku to bagatelizowałam nie wiedziałam co to jest :-(Teraz nauczona doswiadczeniem nie czekałabym ani tygodnia jesli takie skurcze Ci się zdarzają i w nocy czasem Cię boli to musisz koniecznie o tym powiedzieć lekarzowi i to jak najszybciej, bo od takich bóli i skurczy mogła zacząć skracać się szyjka lub co gorsza rozwierać.
Niech lekarz zmierzy długość szyjki, zażywaj nospę, ja jadłam taką super mocną (tylko na receptę) 3x dziennie, także tą normalną możesz brać, nie zszkodzi Ci a może pomóc i magnez też zażywaj, bo braki magnezu mogą powodować skurcze no i na wszelki wypadek lepiej się oszczędzaj, więcej leż i odpoczywaj.
Życzę powodzenia!
miśka22
mamusia Tomusia
Dzięki dziewczyny za pomoc,ja naprawdę chyba to zbagatelizowałam, ale wydaje mi się że wytrzymam jeszcze te pare dni. bo czasem ból nie bywa tak silny można go znieść . jak wróce od lekarza to napiszę czy wszystko z moim maleństwem jest dobrze. Naprwdę dziekuje Pozdrawiam jakby było gorzej pojadę do szpitala pa pa
Fitusia
Zaangażowana w BB
Uwazam że postepujesz nieodpowiedzialnie.. ból porodowy tez da się zniesc..
Ale Twój wybór, obys miała rację! Trzymam kciuki!
Ale Twój wybór, obys miała rację! Trzymam kciuki!
reklama
D
Dlaczegotak
Gość
W ciąży żadnego bólu nie można bagatelizować , tym bardziej bólu brzucha. Wczoraj wylądowałam u lekarza , bo tak strasznie mnie kuło w macicy ze nie mogłam sie ruszać , lekarz powiedział że bardzo dobrze że przyszłam bo to mogło byc rozwieranie się szyjki lub odklejanie łożyska , a łożyska niestety nie da sie z powrotem przykleic , żebyś potem nie żałowała ! U mnie okazało się to " normalnym " bólem ciążowym to 15 tc więc wszystko sie rozciąga , rozrasta . Lekarz zrobił dokładne usg szyjka długa , zamknięta z łozyskiem też ok ! przy mocnym bólu zalecił nospę , ale nie nawykowo ,ale raz na jakiś czas ! Nie darowałabym sobie gdybym nie poszła , a okazało by sie że odkleiło sie łożysko , bo planowo wizyte miałam za 15 dni , a w tedy to mogło by już być za późno ! Przemyśl to jeszce raz ;-)
Podziel się: