reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

choroby w ciąży ( cholestaza , rożyczka, toksoplazmoza..i inne)

ela33 u kobiet w ciazy to normalne:) Nie masz czym sie przejmowac:) Jesli bedzie trwalo dluzej niz 2 tygodnie,to powiedz o tym lekarzowi.

reklama
Fitusia ja bedac w ciazy,tez mialam problem z krwawieniem z nosa.Do tego czulam sie slabo,nie mialam sil na nic.Lekarz poradzil mi brac zelazo(najlepiej do picia) i po tygodniu czulam sie o niebo lepiej.Polecam!Ale pij przez slomke,bo inaczej zabki stana sie szarawe.

Wpadłam, żeby napisac, że wszelkie krwawienia z nosa odeszły w niepamięc.

Jestem teraz w końcówce 29 tc, pierwszy post w tym dziale napisałam ok tygodnia 20. Minęło trochę czasu.
Nie wiem, ale problem skonczył się ostatecznie wraz z braniem luteiny i nospy. Miałam kilka przebojów ze skurczami. Kiedy przeszły skurcze, przeszły krwawienia z noska.

Witam Was
Ja na te pytanie "problem serologiczny" nie potrafie odpowiedziec :( Sama nie wiem czy w moim przypadku go nie ma. Ja mam grupe B Rh + a moj maz ma AB Rh + hmm jak ktos wie czy mamy ten problem niech mi odpowie. Bardzo bede wdzieczna. Duzo o tym slysze ale nie wiem sama juz w jakich przypadkach ten problem wystepuje.

Pozdrawiam

Baczek, nie macie konfliktu serologicznego!! konflikt występuje TYLKO wtedy, kiedy kobieta ma czynnik Rh- a mężczyzna Rh+, grupa krwi nie ma tutaj znaczenia.
Ja mam też grupę A- a mój mąż B+, nasza córka ma grupę A+ i dlatego ja będąc w szpitalu dostałam przeciwciała żeby nie było komplikacji przy następnej ciąży i jeśli dziewczyny macie też grupę krwi minusową to domagajcie się na oddziale zeby Wasze dzieci miały zbadaną grupę krwi bo jeśli Wy macie minus a dziecko plus to możecie mieć poważne problemy przy kolejnych ciążach, a po co się stresować, skoro można temu zapobiec...

Baczek, jeżeli matka ma grupę krwi 0 a ojciec inną to występuje zwiększone ryzyko silnej żółtaczki poporodowej u dziecka (ok. 80%), tak mi powiedziała pani doktor w szkole rodzenia i u mojego dziecka potwierdziło się
natomiast jak matka ma inną grupę niż 0 takiego ryzyka nie ma, więc w Twoim przypadku nie ma o co się martwić:-)
a konflikt serologiczny to rzeczywiście sprawa tylko czynnika Rh tak więc "problem serologiczny" na pewno Cię ominie

Kobietki. Dziuba ma rację. Konflikt występuje tylko wtedy gdy kobieta ma czynnik RH- a mężczyzna RH+. Ja mam RH- a mó mąż RH+. Pierwszą ciąże poroniłam i w ciągu 72 godzin (a może mniej, nie jestem tego pewna) na oddziale dostałam immunoglobulinę. Dostałam karteczkę z informacją o jej podaniu. Przy konflikcie nie ma problemu z pierwszą ciążą ale jeśli dziecko ma grupę ojca to w organiźmie matki mogą wytworzyć się przeciwciała (ale nie muszą) i następną traktować, nazwę to potocznie, jak ciało obce. Immunoglobulina ma temu zapobiegać. Ja po poronieniu urodziłam dwoje dzieci i po każdym porodzie miałam podawaną immunoglobulinę. U mnie nie wytworzyły się przeciwciała. W czasie ciąży wykonuje się badania na ewentualną ich obecność co najmniej dwa razy. A poza tym medycyna zna sposoby na zapobieganie konfliktom nawet gdy przeciwciała się wytworzą. Dlatego trzeba znać grupę krwi i kontrolować sytuację. Pozdrawiam.

Jestem w 10 tyg ciazy, od paru dni mam biebunke a w dodatku bakterie w moczu...lekarz przepisal mi amoxicilin 500...Podobno nie szkodzi dziecku...sama juz nie wiem bo mieszkamy w angli i troche nie mam zaufania do ich sluzby zdrowia...:(

mi kilka razy pojawiła się biegunka - jadłam gorzką czekoladę, gorzkie kakao i kisiel - i w sumie od razu pomogło..
może po prostu jecie jakieś produkty, które powodują biegunkę np. cytrusy... Ważne jest aby dużo pić i się nie odwodnić. Mimo wszystko zapytałabym lekarza jeżeli by to trwło dłużej

reklama
Witam Was !!!
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Jest to moja pierwsza ciaza i jestem przewrazliwiona na jej punkcie, chce wjedziec wszystko. Jeszcze raz dzieki za wyjasnienia.

Pozdrawiam i caluje
Baczek

Do góry