reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

choroby w ciąży ( cholestaza , rożyczka, toksoplazmoza..i inne)

jestem w 28 tyg ciazy nie robilam badan genetycznych,ciaza przebiega prawidlowo czy dzidzius moze sie urodzic z jaks wada zazanaczam ze w rodzinie nikogo z wadami genetycznymi jak mi wiadomo nie ma,napiszcie cos jak wiecie bo jestem na etapie ciaglego myslenia czy aby wszysko jest ok.dzidzia rozwija sie prawidlowo tzn waga rozmiar itp wszysko w porzadku.

reklama
Niestety Helunia ale może :( . Jeżeli lekarze potrafią się pomylić co do płci to do wszystkiego też mogą się pomylić. Jednak o wadach, których piszesz lekarz wykonują w odpowiednich fazach życia płodowego odpowiednie badania (np. na zespół downa, badają kość nosową i coś z karkiem, a rozszczep będzie widać) jeśli stwierdzą jakąś wadę lub są jej niepewni myśle, że kierują ciężarną na dodatkowe badania np. prenatalne. Także głowa do góry, każda z nas się martwi i chce jak najlepiej dla swojego dzidziusia.

Helunia, wlasnie tak jak pisze Viki, moze tak sie zdrayc, alwe z drugiej strony, skoro ciaza rozija sie prawidlowo to nie lepiej sobie nie wkrecac, po co sie na zapas zamartwiac???to na pewno nie pomoze, a tylko zaszkodzi, bo takie myslenie serio bez sensu jest. Ciesz sie ze lekarz mowi, ze wszystko jest ok!

helunia - nie zamartwiaj się!!!! Pomyśl sobie że to szkodzi dziecku jak ty się tak martwisz. Co ma być to będzie. Już nic nie zmienisz. Kazda z nas może mieże chore dziecko, tak jak i każda z nas moze mieć zdrowe dziecko - w przypadku wad genetycznych nie mamy na to wpływu. Ale na peno mamy wplyw na to czy nasz edziecko będzie nerwowe i płaczliwe - także nos go góry i PROSZĘ SIĘ UŚMIECHNĄC i nie martwić niepotzrbnie i PPZRESTAC SIĘ SCHIZOWAC!!!!

Helunia nie zamartwiaj sie bo zwariujesz. A jesli nadal nie daje ci to spokoju to zorientuj sie gdzie w twojej okolicy robia usg genetyczne i idz na nie:) U nas kazda przyszla ma zalecane takie badanie, ja juz mam za soba, pani doktor (debesciara w tej kwestii) dokladnie obejrzala sobie malenstwo, jej budowe i buzie (niesamowite obejrzec z takim powiekszeniem twarz swojego maluch) i u nas na szczescie nie stwierdzila zadnych niepokojacych wad typu zespol downa czy rozszczep wargi. Helunia, napewno u Ciebie tez jest wszystko dobrze. Buziaki!!! Trzymaj sie

Ja tez mialam takie shizy,tymbardziej, ze w pracy czesto mam do czynienia z chorymi i uposledzonymi dziecmi. Jezu, czasem az spac nie moglam... Juz mi minelo, ale zanim do tego doszlo zrobilam test PAP-A - wyniki okazaly sie bardzo pomyslne. Gdyby istnialo badanie wykrywajace wszelkie nieprawidlowosci pewnie bym sie mu poddala, ale dziewczyny maja racje, nie ma co schizowac!

A czy ktoras z Was myslala o zachowaniu krwi pepowinowej??

My sie intensywnie zastanawiamy nad tą opcją, w sumie argumentów "za" jest masa i tylko jeden przeciw- tak wysoka cena. Orientowalas sie ile to kosztuje? ja jestem przerazona!!! Moim zdaniem samo pobranie jest niesamowicie drogie, bo jeszcze zebrac 500 zl rocznie na przechowywanie to mozna jeszcze jakos odlozyc, ale prawie 3000 pobranie? skandal

ja czytalam, ale jakos sie nawet nad tym dluzej nie zastanawialam, faktycznie jest bardzo drogie i rowniez uwazam ze to jedyny minus!

reklama
Do góry