reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

choroby w ciąży ( cholestaza , rożyczka, toksoplazmoza..i inne)

wiesz na pewno cos gdzies ciekawego jest ale ja sie tym moze po prostu nie interesowalam i dlatego nie wpadlo mi to w rece:)

reklama
Czy któraś z was stosowała może tabletki dopochwowe METRONIDAZOL lub GYNO-FEMIZADOL? Pomogły wam? Bo mi nie chcą pomóc a przepisał mi je lekarz.

oj,ja na grzybicę stosowałam tyle już leków,ale pomagały... na 2-3 dni. Wciąż mi nawraca :( Stosuję też naturalny jogurt, grzybica jest nadal-w niewielkim stopniu,ale jest,a mam rodzić za 4 dni :( ...

Całą ciążę zmagam się z grzybicą. Bałam i Nystatyne i Clotrimazol i jeszcze ajkies inne nie pamietem... Wszytskei pomagały tylko na jakiś czas. Aż w końcu ginka stwierdziła ze mam brac do końca ciąży zapobiegawczo Clotrimazol co 3 dni, a nei jak do tej pory przez 6 dni. No i na razie jest ok. Ogólnie ta grzybica to paskudna sprawa. Ponoć zbyt dokładne podmywanie ( płukanie pochwy) bardzo sprzyja rozwojowi grzybków.

oj,tak tez słyszałam,że 'zbyt duża' higiena sprzyja grzybicy. I kto by pomyślał,prawda?Ale faktycznie,zbyt częste mycie,wypłukuje prawidłowe ph,podobno...
ja także stosowałam clotrimazol,nystatnę,gynalgin-pomagało na kilka dni i znów wracało.
A tak na marginesie,to jakie tak dokładnie, to może mieć skutki lub wpływ na rodzące się dziecko-ta grzybica?

Witam wszystkich poszukuję panicznie wiadomości o tej paskudnej chorobie toxoplazmozie. Jesten w 14 tyg ciąży.Zrobiłam wyniki i IgM (-) a IgG (+) awidność wysoka 0,308, wiem co to oznacza że trzeba za 3 tygodnie zrobić kolejne badanie awidności mam wizytę u specjalisty 29.05.06 w Instytucie Medycyny Morsiej i Tropikalnej. Boję się bo stanełam z wiedzą w punkcie wyjścia i nic więcej nie mogę się dowiedzieć prucz tego że to paskudztwo najbardziej atakuje I trymestr cąży:(.
Mam kota presa ale sprzątam mu kuwetę w rękawiczkach i zachowuję hidienę itd.nie można dać się zwarjować kocham go jak domownika i nie mogę się go pozbyć... Pomózcie proszę

Dziewczyny, dlaczego moja gin nie zleciła mi żadnych badań w kierunku tokso???? :( Zastanawiam się czy samej nie zafundować sobie tych badań? Chociaż nie wiem jak to jest z tą chorobą bo chyba nie każda kobieta w ciąży ma to badanie jako obowiązkowe, czy są kobiety z jakieś grupy ryzyka, którym się to zleca a innym nie??? :(. Ja wprawdzie nie mam teraz (od kilku lat) do czynienia z kotami ale całe życie wychowałam się wśród gromady tych zwierzaków i nigdy nie miałam robionych badań w tym kierunku, czyżby moja gin po prostu olała sprawę??? Boje się, jestem juz w końcu w 7 miesiącu ciąży, czy nie jest za późno na takie badania, czy gdyby było coś nie tak, tzn. gdybym była chora, to jest w ogóle jeszcze szansa, że dziecko bedzie zdrowe???? :( Nie wiem co robić

włąsciwie mozesz sobie zrobic te badania i jesli były by pozytywne, wtedy w pierwszych godzinach zycia jest pobierana krew od noworodka na badanie toxo (czy sie nie zaraził). Pozdrawiam

reklama
Dziewczyny właśnie przed chwilą odebrałam wyniki badań, IgG <0,5 IU/ml IgM ujemna, czy to oznacza, że wszystko jest o.k.??? Jak juz wyczytałam, jeśli IgG jest dodatnie to znaczy, że byłam zarażona wcześniej i poza tym nic mi to więcej nie mówi. Pójdę oczywiście z wynika mi do lekarza, ale tak na świeżo i szybko chciałam usłyszeć waszą opinię, zwłaszcza tych z Was, które się leczyły na tokso w czasie ciąży.

Do góry