reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

choroby dzieciaczków :(

a ja jestem zalamana bo Olivcia ma dysplazje stawu biodrowego .Mam ja pieluszkowac szeroko ale jak ?ta pieluszka sie nie trzyma w ogole pomozcie!!!!!!!

reklama
Helunia spróbuj zakładać obcisłe body na pieluchę - powinna się trzymać - ja tak robię, chociaż moja ma bioderka w porządku. Robie to profilaktycznie.

A jeśli chodzi o szerokość, to zegnij Olivci nóżki do brzuszka i rozchyl je na boki do momentu oporu i tak włóż pieluchę, żeby miała nóżki na tę szerokość cały czas.

nadia była w takiej specjalnej poduszce idz na gdańską tam jest sklep z rehabilitacyjnymi rzeczami u nas pieluszka nie wystarczyła
nie bądz załamana bo to się wyleczy tylko musi być Olivcia w tym 24h na dobę

my dzisiaj po badaniu. jak na dziecko z mala masa urodzeniowa to bioderka ma w normie. ale szerokie pieluchowanie tez mamy zalecone i tez za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac :/

Nas ortopeda uczyl tak:
kladziecie pieluche pod plecki i pupe. Po bokach kladziecie pionowo walki zrobione z dwoch innych pieluch. Zawijacie te walki w ta pieluszke na spodzie, az dotkna cialka dzidzi. Wtedy podwijamy to wszystko z dolu do gory (nogi malucha powinny byc ugiete w biodrach i kolanach). Najlepiej zalozyc na to body lub spodenki, bo inaczej sie nie trzyma. Mysmy robili to na noc, przytrzymywalismy spodenkami.

A cwiczenia: Podginamy nogi "na zabke" i trzymamy dlonmi nogi maluszka, tak by na jednej linii byly: lewe kolanko, pepek, prawe kolanko.(dlonie pionowo, leza na calym udzie, palce na kolankach, mozna odginac stopki na zewnatrz, co powoduje ladniejsze ukladanie stop pozniej przy chodzeniu). Trzeba to wszystko robic bez pamperka. Nogi przyginamy do przewijaka (o ile na nim cwiczymy), ale nie na sile, tylko do momentu az jest opor. Wazne, zeby dzieciaczek nie prostowal w tym czasie nozek. Trzyma sie tak 2-3 min i powtarza 8-9 razy dziennie.
POWODZENIA :)
Cwiczenia na pewno pomoga :)

Dziewczyny od czego moja mala moze miec non stop krostki na twarzy, jak usychaja to robia sie takie brazowate?na glowce i troche na szyi tez ma!!!!i te angielskie konowaly nie wiedza od czego to jest i masc ktora przypisala lekarz robi jeszcze gorzej, w pon ide jeszcze araz, ale moze u ktorejs z waszych pociewch tez tak jest???!!!prosze pomozcie, mzoe cos wiecie na ten temat?

reklama
Tamarunia wszytskie mamy taki problem z tymi krostakami i u żadnej nie złazi........
ja stosuję Sudokrem, przemywam często przegotowaną woda i krochmalelm i czekam... a w przyszłym tygodniu ide do Przychodni to sie moze dowiem co to za krostki.

Do góry