reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

choroby dzieciaczków :(

To teraz trochę moich mądrości :):D

Dziewczyny o ile nadmanganianem potasu można dziecku krzywdę zrobić źle dobierając dawkę (woda zbyt fioletowa) i poza tym to chemia (choć dobrze odkaża) to krochmalem nie ma takiej szansy ....

Angie - jesteś de best :D uchachałam się jak nie wiem...

a kisiel kiedyś gotowałaś??? Przecież krochmal to nic innego jak mąka ziemniaczana - pewnie masz w szafce w kuchni...

Gotujesz gar wody, rozrabiasz mąkę w kubeczku z wodą zimną i na prawie gotującą wode wlewasz zawiesinę i robi Ci sie kisiel, a potem wlewasz do wanienki dolewasz odpowiednio zimnej wody do tem. 37-39 st i bez żadnych juz dodatków kąpiesz maluszka...

ja potem tylko wycieram i juz nie oliwkuję... nastepnego dnia skóra "jak u niemowlaczka"

Potówki mogą wystąpić wszędzie, Wczoraj Antoś na tym skwarze spał z podkurczonymi nóżkami i już patrzeć pod kolankami potówy...

To takie drobne, jak kaszka czerwone krostki, (czasem chyba mogą wystąpić z białymi czubeczkami) - ale niech inne forumki powiedzą, bo Antoś ma tylko czerwone, głównie na szyi,główce...tam gdzie sie najbardziej poci...

Kropecko tak bardzo się cieszę, ze maluszek zdrowiutki, nie ma to jak poczucie ze wszystko jest w porządku
A cóz czasem oswajanie sie z własnym dzieckiem bywa trudne i uroki macierzyństwa potrafią prawdziwie podoskwierać, ale wierzę, ze z każdym dniem będziecie coraz lepiej sie znać i cieszyć sobą nawzajem...

Kochane co do kolki, lekarze rozpoznają kolki przeważnie kiedy występuje seria trzech:
zdarzają sie conajmniej 3 razy w tygodniu
dziecko płacze nieustannie przez niemalże 3 godziny
zaczynają sie od 3 tygodnia

My o kolkach niewiele wiemy, bo Antoś ich nie miał/ma... tzn. mysmy mysleli ze on ma bo płakał żalośnie...i dawaliśmy mu Gripe Water (do tej pory zeby sie odgazowywał), Leaflex, saab...itd... a on poprostu był niedożarty i z głodu płakał...ale wiadomo pierwsze dziecko to eksperymenty...:D

Wczorajszy dzień myśle że był trudny dla nas wszystkich, a co dopiero dla takich dzieciaczkow - upał okrutny, nie wiadomo co ze sobą robić i im też cieżko ... mój np. wczoraj cały czas ulewał, obrzygiwał mnie co 5 min, potem obsikał sobie plecy, apotem obsrał mi spódnice... i muszę dodać, że to wszystko przez Pampersa :D

musze chyba zacząć kupować Pampers 3

reklama
Kropecka - super, ze juz wszystko dobrze :D :D :D :D :D :D

a u mojego ( oprócz kupek - które robi co 3 -4 dni ) wystąpił problem na nóżkach - wczoraj mu wyskoczyła sucha skórka na stopkach z górnej strony - posmarowałam to Bepanthenem - ale jeszcze nie zeszło - miała któraś coś takiego? nie wuiem czy to nie podrażnienie od skarpetek - na razie nie zak ladam - zobaczę czy mu zniknie

Kropecka super wieści!
Julienx my juz zakładamy trójkę :)
Jeśli chodzi o suchą skórkę niestety nie pomogę.

Dziewczyny mam super metode na płaczące dzidzie pół przysiady ale takie intensywne zeby dzidzia czuła ale muszą byc zarazem płynne spróbójcie poprostu iginac sie na nogach ale nie cały przysiad tylko troszeczke działa na wiekszosc dzieci pokazała mi to kumpela która chodziła ze swoją córką na rehabilitacje i rehabilitant jej to sprzedał . Próbójcie! na małego działa a nogi bedą umięsnione hehe

oleńka - to daj nam jeszcze coś na biodra i brzuszek. Ja czasami jak stoję z małym, to kręcę bioderkami - tak jak przy hula - hop. ;D

Potówki czasami też mamy i dokładnie są czerwone bez białych czubeczków. Ale mamy bardzo malutko i dopiero wczoraj pierwszy raz wyskoczyly przy karku .
Angie ja też nie miałam zielonego pojęcia co to krochmal  :)
Kolek na szczęście też nie mamy  :) Ale za to nie umiem się doczekać aż Amelka zacznie przesypiać noc. Wczoraj kupiłam wydanie specjalne dziecko  i jest tam opisany rozwój niemowląt miesiąc po miesiącu. Wynika, że w drugim miesiącu moża w nocy podawać wodę zamiast mleka. Dziecko powinno się przyzwyczaić a po jakimś czasie nie będzie odczuwało głodu w nocy. My zaczynamy od przyszłego tygodnia  :)
Oleńka nie rozumiem tego z przysiadami
Dziewczyny w czym śpią  w nocy wasze dzieci w takie upały i czym je przykrywacie ??? ja wczoraj ubrałam w śpioszki i kafatanik a przykryłam pieluchą flanelową, obudziła mi się cała spocona  :(

gosiek hehe brzyszki bym sama porobiła zostało mi 4 kg myslałam ze mniej a za miesiac ide na wesele a wizyte u gina mam 6 lipca i do tego czasu zabronił mi cokolwiek robic!

Ewa stoisz na wyprostowanych nogach i je uginasz i spowrotem do góry i na dół pół przysiad i tak góra dół płynienie pisze ze nia cały przysiad bo z naszymi klockami robiąc cały przysiad pewnie juz bys w tym przysiadzie została:)

o boszzzze :laugh: przysiady z dzieckiem. Oj za leniwa jestem na takie akrobacje, jeszcze się przyzwyczai .

reklama
Gosiek, spróbuj posmarować parafiną. Jakubowi ładnie się skórka natłuściła i przestał się łuszczyć. Kupiłam w aptece :-)

Chociaż mój Jakub to niezły klusek, nie zakładam mu jeszcze trójek. Kupuję 2 z rossmanna. Są większe i w przeciwieństwie do pampersów mały ich jeszcze nigdy nie przesikał. A w pampersie mu się zdarzało, zwłaszcza w nocy :-)

Do góry