reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Chcę mieć dziecko...

"Moim zdaniem dziecko powinno zostać dzieckiem jak najdłużej...."
A co ma piernik do wiatraka????co maja kolczyki u dziecka do jego rozwoju????przez kolczyki szybciej dorasta????

reklama
Ale Ty Elisse jesteś śmieszna...piszesz że to głupota przebijać uszy tak małemu dziecku bo może sobie zerwać kolczyka....a tobie kleżanka zerwała jak miałaś 14 lat...sama więc widzisz że jak coś sie bedzie miało stac to sie stanie czy dziecko będzie miało 6 miesiecy 14 lat czy 24 lata:))))nie upilnujesz dziecka.....teraz powinnaś iść i zapytać mame czemu Ci pozwoliła przbić uszy w wieku 14 lat bo przez to miałaś nieprzyjemny wypadek z tym związany!!!
oj kochana Ty chyba nie wiele rozumiesz... Elisse napisała, że ona mając 14 lat zerwała sobie kolczyk, chciała przez to podkreślić, że jest to niebezpieczne, skoro nawet 14 latka może sobie zrobić taką krzywdę, to co dopieo niemowlę, sory, ale ja akurat mam dziecko, wiem jak czasem lubi się za uszko pociągnąć, co by było (mam nadzieję, że nigdy Twoja córeczka nie będzie musiała przez to przechodzić, ale teoretycznie) gdyby mała miała zapalenie ucha? wtedy dzieci strasznie ciągają się za uszka, pociągnie, zerwie i tragedia gotowa, ale mądry Polak po szkodzie, widać, że do Ciebie i tak nic nie dotrze, bo jak już pisałaś (albo może ktoś inny) "to Twoje dziecko i możesz z nim robić co chcesz":no:
"Moim zdaniem dziecko powinno zostać dzieckiem jak najdłużej...."
A co ma piernik do wiatraka????co maja kolczyki u dziecka do jego rozwoju????przez kolczyki szybciej dorasta????
poprostu wygląda to komicznie "mała-stara" wydaję mi się, że o to chodziło elisse, pewien paradoks. a swoją dorgą jeżeli o rozwoju mowa : "Ale przecież pół roczne dziecko nie będzie się tym bawić, ani rozwijać dzięki temu." czytaj uważnie, elisse podkreśliła, że właśnie nic nie mają do rozwoju i dziecko nic dzięki nim nie zyskuje, dlatego też są zbędne

Ale mimo wszystko życzę Ci żeby córka rosła zdrowo i żebyś nie musiała nigdy płacić za to, że tak wcześnie ma kolczyki

Ostatnia edycja:
oj kochana Ty chyba nie wiele rozumiesz... Elisse napisała, że ona mając 14 lat zerwała sobie kolczyk, chciała przez to podkreślić, że jest to niebezpieczne, skoro nawet 14 latka może sobie zrobić taką krzywdę, to co dopieo niemowlę, sory, ale ja akurat mam dziecko, wiem jak czasem lubi się za uszko pociągnąć, co by było (mam nadzieję, że nigdy Twoja córeczka nie będzie musiała przez to przechodzić, ale teoretycznie) gdyby mała miała zapalenie ucha? wtedy dzieci strasznie ciągają się za uszka, pociągnie, zerwie i tragedia gotowa, ale mądry Polak po szkodzie, widać, że do Ciebie i tak nic nie dotrze, bo jak już pisałaś (albo może ktoś inny) "to Twoje dziecko i możesz z nim robić co chcesz":no:

poprostu wygląda to komicznie "mała-stara" wydaję mi się, że o to chodziło elisse, pewien paradoks. a swoją dorgą jeżeli o rozwoju mowa : "Ale przecież pół roczne dziecko nie będzie się tym bawić, ani rozwijać dzięki temu." czytaj uważnie, elisse podkreśliła, że właśnie nic nie mają do rozwoju i dziecko nic dzięki nim nie zyskuje, dlatego też są zbędne

Ale mimo wszystko życzę Ci żeby córka rosła zdrowo i żebyś nie musiała nigdy płacić za to, że tak wcześnie ma kolczyki

Ja wiem że jesteście przeciwko temu ale dziewczyna troche za bardzo mnie atakujecie...zobaczyłyście ze moja córka ma kolczyki i wydaje wam sie ze zrobiłam jej wielka krzywde..a tak naprawde mnie wcale nie znacie i nie wiecie jaka jestem matka..to tak jak ja bym atakowala dziewczyny ktore pala w ciąży tylko dlatego ze jestem przciwko -albo pomimo tego ze jestem przeciwko zzo...to co od razu miala bym pisac ze te kobietki co stosuja zzo to sa egoistkami i leniwe bo im sie nie chce przec lub boja sie bóli porodowych??? nie wcale tego nie pisze:) i jeszcze jedno jak dziecko bedzie mialo sobie zrobic krzywde to zrobi bez znaczenia ile bedzie mialo lat:)))
nie sądziłam ze potraficie tak zaatkować kogoś tylko dlatego ze np. przebilo dziecku uszy!!!!!

monika...a no widzisz...dla ciebie to jest 'Tylko' dla nas AZ....oczywiscie masz racje, ze w kazdym wieku mozna sobie zrobic krzywde...ale tak z ciekawosci zapytam...naprawde uwazasz, ze wiek nie ma tu znaczenia? bo z wlasnego doswiadczenia to uwazam, ze im czlowiek mlodszy tym wiecej jest takich sytuacji i mozliwosci....no i pomijam kwestie, ze jakos trudno mi uwierzyc, ze 1-2-3 latka tak samo by przyjela zerwanie kolczyka itp jak 8-9 latka nie mowiac juz o 14latce....a skoro wedlug ciebie bol taki sam (tak to odebralam)...to czemu z tym nie zaczekac? w imie czego? --> bycia na topie? bo teraz jest cool przebijanie niemowlakom uszu? wszyscy tak robia wiec i ja tak zrobie? nie potrafie tego pojac...a argument, ze nie bedzie pamietalo bolu jest dla mnie conajmniej smieszny :)
..temat kolczykow u niemowlakow jest kontrowersynjym tematem...a takie zawsze wywoluja silne emocje....dziewczeta...naprawde nie ma co sie klocic :) w koncu kazda ma swoje racje...
..monika nie musisz krzyczec.

Ostatnia edycja:
monika masz racje, bez znaczenia ile dziecko ma lat i tak czy siak może sobie zrobić krzywdę to nie podlega dyskusji, natomiast po co prowokować i dawać ku temu okazje? nikt z nas nie kwestionuje tego jaką jesteś mamą, a bez wątpienia uważam, że chcesz być najlepszą, tutaj chyba wszystkie byśmy się zgodziły, jednak nadale nie rozumiem dlaczego takiemu maluchowi uszka przekłuwać? tylko dlatego, że nie będzie pamiętało?

kinga ten temat wzbudza skrajne emocje toteż jakoś nie mogę się powstrzymać, żeby nie odpisać ;)

Ja nie przebiłam dziecku kolczyków dlatego zeby wygladala ladnie bo ja tez uwazam ze maluchy i tak sa sliczne same w sobie....poprostu zauwazylam ze wszystkie moje znajome i nie tylko przekuly maluchom uszka i zaczelam sie dowiadywac za i przeciwpoprostu to "ZA" było więcej.
to prawda ze maluszek sobie moze zerwac kolczyka ale zauwazcie ze moja nie ma jak sobie zerwac bo ma te wkrety one nie maja sie jak z tylu zaczepic bo sprawdzilam dokladnie w dodatku nie rusza w ogole ani uszu ani kolczykow no i
bardzo uwazam z nia!
to ze sie uniosłam to przepraszam ale naprawde bylam zaatakowana i uwazam ze niepotrzebnie....a ja jako matka musze sie bronic:)
No i jeszce jedno..Wasze maluszki nie maja kolczykow ok....ale jakby sobie zrobiły krzywde w inny sposob to co???nie tylko kolczyki potrafia zrobic krzywde dziecku....a jesli sie je dobrze pilnuje to nawet kolczyk nie zrobi nic zlego...
ja uwazalam ze moja mala jest juz dosc duza na taki zabieg...ale sa matki ktore przekluwaja uszy dziecku 3 miesiecznemu....i tez dziecku nic nie jest....

monika czyli dobrze napisalam, ze powodem tego jest to ze 'wszyscy' tak robia wiec i ja zrobie...wiecej 'za'? ja nie widze zadnego 'za'...a tymbardziej nie tyle, zeby bylo wiecej niz 'przeciw'.... :) twoja corka jeszcze roku nie skonczyla...wiec mysle, ze poki co nie masz za duzo w tej materii do powiedzenia...odnosnie zainteresowan dziecka, energicznosci...zabaw i probowania roznych ciekawych rzeczy...porozmawiamy za rok :D (w zaden sposob nie atakuje ciebei tutaj...tylko stwierdzam fakty) :) i jak twoja corka bedzie miala 2-2,5 i mi powiesz, ze jestes w stanie upilnowac ja w 100% to ci uwierze, ze faktycznie wystarczy uwazac na dziecko a zagrozenia ze strony kolczykow nie bedzie.... :)

Ostatnia edycja:
ale na tą biedną monike nasiadłyście :szok: mi tez osobiście się nie podobają kolczyki u tak malutkich dzieci ale uważam ze to w 100% jest sprawa indywidualna, może sobie dziecko zrobić krzywdę a nie musi, głupi przykład- niektóre z was maja psa czy kota, przecież to tylko zwierze, tez możne zrobić krzywdę wiec po co prowokować?? :-)

reklama
monika to ja bym chciała poznać te wszystkie ZA ;) bo puki co wyszło na to, że zrobiłaś kolczyki bo inne kol zrobiły
bansik zwierzęta to zupełnie inna bajka,raczej nie są specjalnie ingerecją w ciało dziecka ;) więc jednak nadal obstane przy swoim, że robienie kolczyków tak małemu dziecko to zarąbiste ryzyko, psa można mieć na podwórzu i tyle

Do góry