reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Chcę mieć dziecko...

Jeśli chodzi o kolczyki u małych dziewczynek to jestem na nie. Powody te same jakie podają dziewczyny. Dziecko jest śliczne same w sobie i nie trzeba dodatkowo go upiększać, jak będzie np. szła córcia do szkoły i zobaczy że inne dziewczynki mają i też będzie chciała to powiem tak, ale to dopiero jak sama podejmie taką decyzję :)
Aaa a wiecie że znam chłopca który ma przebite uszka? na jego miejscu jak bym dorosła to bym chyba zatłukła za takie coś! wiadomo że nie każdy chłopak uważa kolczyki jako męski dodatek :/

No ale chyba czas skończyć tą dyskusję co laseczki? bo nie chcemy, żeby na forum wybuchła kłótnia nieprzyjemna?

Lepiej napiszcie czy coś robicie dziś w Halloween hihi? :p
Ja nie wybieram się nigdzie na imprezkę, bo przez @ nie mam sił i nastroju, ale zaprosiłam koleżankę na winko ;)

reklama
Troche mnie przeraża Ta Twoja opinia:(dobrze że nie żyjemy w XVI wieku bo już bym płonęła na stosie za to że przebiłam córce uszy:)nie napisałaś wprost że robie dziecku krzywde ale tak wyraziłaś swoją opinie że tak właśnie sie poczułam....
pzwól, że tego nie skomentuje... powiem tak dziecko to dar a nie zabawka do przystrajania i na tym skończę tą dyskusję

pzwól, że tego nie skomentuje... powiem tak dziecko to dar a nie zabawka do przystrajania i na tym skończę tą dyskusję
to ja prosze zebys takie opinie zostawila dla siebie!!!bo zaczynasz mnie obrazac a tego nie da sie tak poprostu puscic bokiem....jesli nawet to to jest moja zabawka i moje dziecko ma te kolczyki...wydaje mi sie ze troche za bardzo sie podniecasz i pomys co byś czula na moim miejscu i na miejscu kazdej matki ktora przebila corce uszy!!!ja cie nie atakuje tylko dlatego jakie masz poglądy i co robisz nawet gdybyś zrobiła sobie tatuaz na czole to nie interesowalo by mnie...i napewno tak bym nie wypisywala

Ja co prawda u Was się nie udzielam, tylko na młodych mamach i to sporadycznie, ale Was podczytuję.
Widzę, że rozpętał się temat kolczyków u maluchów.
Dziewczyny, naprawdę nie chcę nikogo atakować, bo to indywidualna sprawa co się robi z własnym dzieckiem. Chciałam tylko opisać Wam coś z doświadczenia mojej mamy, która pracuje w przychodni w poradni ortopedyczno-chirurgicznej. Otóż niemalże każdego dnia przychodzą do niej zapłakane kobiety z wyjącym dzieckiem na ręku albo z naderwanym uszkiem albo z wrośniętym kolczykiem.
Niestety takiego malucha się nie przypilnuje, kolczyk może zaczepić się chociażby o sweterek dziecka, maluch szarpnie i tragedia gotowa.
Chęcią "przyozdobienia" malutkiej dziewczynki naprawdę można zrobić jej krzywdę.
Sama mam córę i nie wyobrażam sobie tego, żeby przekłuć jej uszka. Tym bardziej, że jest na etapie łapania swoich różnych części ciała i nie raz widzę, że np ciągnie się za uszko, bo chce sprawdzić co to. A gdyby był tam kolczyk i na niego trafiła, szarpnęła?
Dlatego myślę, że wszystkie mamy powinny mieć to na uwadze :tak:.

oj ale sie tu porobilo:) ja tez nie ejstem za aby niemowlakowi przebijac uszy bo jest za maly ale skoro zaryzykowala i chciala to przebila i juz nic tego nie zmieni

nie dosc ze moze uszkodzic ucho szarpiac za kolczyk to rownie dobrze moze kolczyk sie odpiac a dziecko polknac kolczyk lub jego zapiecie.

Również nie jestem za przebijaniem małym dzieciom uszu. A zerwane ucho naprawdę boli. Jak miałam 14 lat, koleżanka ściągnęła mi czapkę z głowy na żart. I czapka poleciała razem z zahaczonym kolczykiem. Nic miłego. Potem zrobiłam sobie na nowo dopiero za 10 lat.
Sama mam trochę kolczyków teraz dla własnej przyjemności. Ale przecież pół roczne dziecko nie będzie się tym bawić, ani rozwijać dzięki temu. Moim zdaniem dziecko powinno jak najdłużej zostać dzieckiem.

reklama
Ale Ty Elisse jesteś śmieszna...piszesz że to głupota przebijać uszy tak małemu dziecku bo może sobie zerwać kolczyka....a tobie kleżanka zerwała jak miałaś 14 lat...sama więc widzisz że jak coś sie bedzie miało stac to sie stanie czy dziecko będzie miało 6 miesiecy 14 lat czy 24 lata:))))nie upilnujesz dziecka.....teraz powinnaś iść i zapytać mame czemu Ci pozwoliła przbić uszy w wieku 14 lat bo przez to miałaś nieprzyjemny wypadek z tym związany!!!

Do góry