reklama
miśka, tak położna byla z Polnej, załatwiłam ją tak, że znajoma poleciła. jejku jak sobie pomyśle to gdyby nie ta kobieta to nie wiem jak bym przeżyła:/
mam do niej nr telefonu, jakby co, z glebi serca moge polecić.
świrnieta baba w pozytywnym znaczeniu.nie uciagnieta tylko normalna.
mam do niej nr telefonu, jakby co, z glebi serca moge polecić.
świrnieta baba w pozytywnym znaczeniu.nie uciagnieta tylko normalna.
Witam! Jestem w 7 m-cu ciąży i od niedawna chodzę do szkoły rodzenia. Po ostatnich zajęciach przekonuję się jednak do cc. Otóż zapytałam położną o ryzyko niedotlenienia u dziecka w momencie kiedy maleństwo znajduje się już w kanale rodnym a akcja porodowa przestaje postępować. Położna odpowiedziała, że w takim przypadku obserwowane jest tętno dziecka i jeśli zwalnia to jedynym wyjściem jest użycie kleszczy lub wypchnięcie dziecka z brzucha łokciem ponieważ nie ma już wtedy możliwości wykonania cc gdyż dziecko jest tak ułożone że się już nie cofnie. Na moje drugie pytanie: "Czy w takim razie poród przez cc jest bezpieczniejszy dla dziecka gdyż nie niesie ryzyka niedotlenienia, zwichnięcia bioderek, zniekształcenia czaszki, itp." pani położna nie odpowiedziała jednoznacznie zmieniając temat.
Myślę, że każda z nas ponad swoje zdrowie stawia zdrowie dziecka, a skoro cc niesie mniejsze ryzyko powikłań u maleństwa to może warto o tym sposobie rodzenia pomyśleć.
Myślę, że każda z nas ponad swoje zdrowie stawia zdrowie dziecka, a skoro cc niesie mniejsze ryzyko powikłań u maleństwa to może warto o tym sposobie rodzenia pomyśleć.
Witam! Jestem w 7 m-cu ciąży i od niedawna chodzę do szkoły rodzenia. Po ostatnich zajęciach przekonuję się jednak do cc. Otóż zapytałam położną o ryzyko niedotlenienia u dziecka w momencie kiedy maleństwo znajduje się już w kanale rodnym a akcja porodowa przestaje postępować. Położna odpowiedziała, że w takim przypadku obserwowane jest tętno dziecka i jeśli zwalnia to jedynym wyjściem jest użycie kleszczy lub wypchnięcie dziecka z brzucha łokciem ponieważ nie ma już wtedy możliwości wykonania cc gdyż dziecko jest tak ułożone że się już nie cofnie. Na moje drugie pytanie: "Czy w takim razie poród przez cc jest bezpieczniejszy dla dziecka gdyż nie niesie ryzyka niedotlenienia, zwichnięcia bioderek, zniekształcenia czaszki, itp." pani położna nie odpowiedziała jednoznacznie zmieniając temat.
dorcia - oczywiscie, ze cc jest znacznie bezpieczniejsze dla dziecka, przy porodach 'naturalnych' jest wieksze ryzyko, ze cos sie po drodze wydarzy. Szczegolnie cc planowane, gdzie wszystko jest pod kontrola i caly porod trwa lacznie z zszyciem 30 minut, a samo wyjecie dziecka niecale 4 minuty. Moja znajoma popadla w depresje poporodowa, tak przezywala to, co wyrabiali z jej dzieckiem w trakcie porodu - maly w efekcie mial krwiaka na glowce i byl niedotleniony. Inna kolezanka, ktora zdecydowala sie na porod naturalny, razem z mezem plakala, gdy okazalo sie, ze tetno dziecka zanika i trzeba natychmiast przeprowadzic cc, jak powiedziala, to byla najgorsza chwila w zyciu, oczekiwanie i niepewnosc, czy dziecko przezylo, szok.
matosia
Fanka BB :)
witam
wiec tak dziewczyny to nie mial byc zaden atak z mojej strony na was, jezeli ktorakolwiek urazilam to bardzo przepraszam, nie to mialam na celu, dzieki za odpowiedzi, napewno mi sie przydaly tak swoja droga macie racje nie czytalam calego watku, sory za zamieszanie, faktycznie to nie ten temat, pozdrawiam wszystkie mamy
wiec tak dziewczyny to nie mial byc zaden atak z mojej strony na was, jezeli ktorakolwiek urazilam to bardzo przepraszam, nie to mialam na celu, dzieki za odpowiedzi, napewno mi sie przydaly tak swoja droga macie racje nie czytalam calego watku, sory za zamieszanie, faktycznie to nie ten temat, pozdrawiam wszystkie mamy
E
Elunia1609
Gość
Dziewczyny też będę miała cesarkę ponieważ mam problemy z serduchem, i mam do Was pytanie : na ile przed planowanym terminem porodu ustala się termin cesarki ? i czy ustala się go względem terminu z miesiączki czy z pierwszego USG ?
reklama