Ja planuję 4 dzieci (nie licząc Aniołka) w chwili obecnej staramy się o kolejne, potem znowu jak najmłodsze będzie miało 3 lata i potem znowu po 3 latach.martaik. Lilijanna czyli palnujecie tez 3 dziecko??
reklama
madziolka
Zaciekawiona BB
Witajcie Mamusie Ja jestem po 2ch cesarkach, 1sza lipiec 2009, 2ga pazdziernik 2010. Moj mniejszy Babelek niedlugo skonczy 11 miesiecy i chcialabym miec 3ciego Maluszka Fajna mala roznica wieku itd. Oczywiscie rozsadek podpowiada zeby jeszcze troche poczekac, a serce drugie Dzisiaj bylam u mojej Ginekolog i powiedziala ze blizna super i ze wg niej to zebym dobila do 2ch lat po cieciu i potem spoko - moge zaciazyc. Chodzi jej o to zeby moj organizm tez troszke odpoczal - w koncu ciaza to wyczerpujacy okres dla organizmu kobiety. Lekarz ktory, mnie ostatnio cial, powiedziel ze macica byla nieco przeciazona = rochodzila sie juz blizna i po prostu w odpowiednim momencie nastapilo ciecie, i ze po roku minimum moge miec 3cie dzieciatko Po obu cesarkach dochodzilam blyskawicznie do siebie i nie bylo komplikacji, po drugiej nawet szybciej niz po pierwszej. Czy jest tu jakas Mamusia z podobna historia? ktora po 2ch cesarkach zaszla w ciaze po roku?
K
kajene
Gość
ja jestem 8,5 miesiaca po 2 cesarce i sie nie zabezpieczam.Niech ktos tam na gorze zdecyduje za mnie bo mi brak odwagi a checi sa :-)
Wisieńka
Fanka BB :)
Dziewczyny widze, ze nas więcej na 3 dziecko po cc. Ja z chęcią jak lilijanna miałabym czwóreczkę a i mój Pol jest za tym ale czas nam nie pozwoli :-(i oby udało się zajśc w ciąże.
Nancy1529
Ja też jestem po cesarskim cięciu, na koniec października minie rok, chcielibyśmy drugie dziecko, ale boję się powikłań i w czasie ciąży i w czasie porodu. Mój gin mi powiedział, że jak odczekam 2 lata, szanse na drugi poród siłami natury będą bardzo duże i tak też bym chciała. Również planujemy 3 dzieci, ale wiem, że im więcej cesarek tym większe ryzyko powikłań podczas cięcia. Mam ciotkę, która troje dzieci urodziła drogą cc i na porodówce poznałam kobitkę, która miała 4 dzieci, z czego jedno urodzone sn i jest wszystko w porządku.
Witam
Ja przy Emilce miałam nieplanowane CC. Za tydzień minie 2 lata od niego a za 2- 2.5 miesiąca będzie kolejny poród. Na początku chciałam rodzić SN ale teraz jak jest coraz bliżej końca myślę że jednak się nie odważę na SN.
Planujemy trzecią dzidzie tak za 3 latka ale jak teraz będzie znów CC to kolejna ciąża już będzie musiała zakończyć się na 100% CC. W sumie tym się nie martwię bo czytałam reportaż o CC i pisało że zazwyczaj można zrobić 3-4CC kobiecie, wiadomo są takie co mogą mieć mniej i takie co więcej zależy od organizmu.
Wisieńka gdzieś tu na forum widziałam dziewczynę co była już po 3 CC i ta tak w odstępach 1,5 roku od każdej i znów jest w ciąży w krótkim czasie, wiadomo ryzyko ale wszystko jest możliwe. Myślę że nie ma co szaleć i w sumie pół roku nikogo nie zbawi a jak zajdziesz w ciąże 1-1,5 po CC to będzie bezpieczniej chociaż też w tym reportażu o którym pisałam wcześniej pisało że zaleca się odstęp między CC 2 lata ale po pół rok od CC można próbować zajść w ciąże.
Boshe sama nie wiem co to będzie i na co się zdecydować czy na SN czy 2CC
Pewnie los zdecyduje za mnie
Planujemy trzecią dzidzie tak za 3 latka ale jak teraz będzie znów CC to kolejna ciąża już będzie musiała zakończyć się na 100% CC. W sumie tym się nie martwię bo czytałam reportaż o CC i pisało że zazwyczaj można zrobić 3-4CC kobiecie, wiadomo są takie co mogą mieć mniej i takie co więcej zależy od organizmu.
Wisieńka gdzieś tu na forum widziałam dziewczynę co była już po 3 CC i ta tak w odstępach 1,5 roku od każdej i znów jest w ciąży w krótkim czasie, wiadomo ryzyko ale wszystko jest możliwe. Myślę że nie ma co szaleć i w sumie pół roku nikogo nie zbawi a jak zajdziesz w ciąże 1-1,5 po CC to będzie bezpieczniej chociaż też w tym reportażu o którym pisałam wcześniej pisało że zaleca się odstęp między CC 2 lata ale po pół rok od CC można próbować zajść w ciąże.
Boshe sama nie wiem co to będzie i na co się zdecydować czy na SN czy 2CC
madziolka
Zaciekawiona BB
Wczoraj moja gin mowila mi ze ma bebeczke ktora jest po 3cc i jest w ciazy z 4tym Dzieciaczkiem i wsio spoko. Ma tez babke ktora jest po 5cc i wystapila do sadu o pozwolenie na podwiazanie jajowodow - bo nie chce juz byc w ciazy raczej ze strachu z wiadomego powodu i uwaga - sad odmowil. Czaaad. Tak wiec nie ma reguly - wszystko zalezy od mozliwosci naszego organizmu - umiejetnosci zrastania sie macicy i jej wytrzymalosci. Sklonnosc do zrostow albo krwotok po cieciu i wiele wiele wiele innych starsznych rzeczy ktore moga sie wydarzy, a nie musza - trzeba o tym wiedziec. Co roku w samym wojewodztwie slaskim umiera przy cc 5 kobiet - tak mi powiedziala gin i mowi ze sama nie wiem czemu zawsze 5. Lekarze teraz umieja operowac - to nie epoka kamienia lupanego, kiedy kobieta umierala, a ojciec wybieral: dziecko & matka. Umieja operowac, ale nikt nie przewidzi jak zareaguje organizm lub co sie stanie, kazda ciaza to ryzyko, zwlaszcza taka po cc. Tak jak pisalam powyzej - zaszlam w 2ga ciaze 6 miesiecy od 1szego ciecia i przy rozwiazaniu mialam blizne lekko rozchodzaca sie i 'trzymalo sie wszystko'' na pecherzu. Wiec bylo za wczesnie, ale udalo sie nam Tez chce miec 3ke dzieciaczkow, ale jeszcze nie wiem czy juz jak maly skonczy roczek, czy jeszcze chwilke poczekac zeby bable byly troszke wieksze - chodzi mi o zycie po 3cim cc 3ka malutkich dzieciaczkow na glowie hihi kolorowy zawrot glowy jednym slowem Lekarz mowi ze wystarczy rok, ale lepiej dwa lata - 2ch nie chce mi sie czekac, wiec skladam wszystko w rekach Boga bedzie co bedzie - my czekamy na nastepna Dzidzie choc bac sie boje, ale o tym staram sie nie myslec - musi byc dobrze
Wisieńka
agus za mnie zdecydowała natura, chciałam sn i próbowałam. Może miałam za długo skurcze bo nieregularne ale silne przez 3 dni i przez te 3 dni one zdziałały 4cm a potem w ciągu 1,5 godziny poszło do pełnego i wtedy brzuch się spioł okropnie i nie puszczał. Potem miałam na nim krwiaki, masakra. Zrobili mi na cito cc żeby blizna się nie rozeszła a Emilka była bezpieczna. To najważniejsze.
Przy Emilce też chciałam SN ale się nie dało:-( Czasami myślę że lepiej jakby od razu pocięli a nie takie katusze przechodzić tzn męczyć się bez skutku i nie chodzi mi o zwykłe bóle przy porodzie ale o to że cały dzień albo i 2-3 dni się męczysz i nic z tego Nade mną 2 dni się "pastwili";-) i w końcu zrobili CC. Nie potrzebna mordęga...
reklama
Witam wszystkie przyszłe Mamy i te które już się nimi stały!
Mam pytanie: jak długo należy odczekać z decyzją na drugie dziecko po cięciu cesarskim? I czy po takim zabiegu można rodzić naturalnie?
Pozdrawiam.
---------------------------------
Na pewno większość z nas podświadomie,albo i nie zastanawiał się kiedy to nastąpi,mimo,że każdy chciałby to wydarzenie odwlec w czasie jest ono nieuniknione i spotka każdego z nas. Mówią,że śmierć to jedynie podróż do innej rzeczywistości i jak w to wierzę. A kiedy Ty będziesz w danej rzeczywistości? Chcesz się tego dowiedzieć? Zapraszam na stronę...
news048
Mam pytanie: jak długo należy odczekać z decyzją na drugie dziecko po cięciu cesarskim? I czy po takim zabiegu można rodzić naturalnie?
Pozdrawiam.
---------------------------------
Na pewno większość z nas podświadomie,albo i nie zastanawiał się kiedy to nastąpi,mimo,że każdy chciałby to wydarzenie odwlec w czasie jest ono nieuniknione i spotka każdego z nas. Mówią,że śmierć to jedynie podróż do innej rzeczywistości i jak w to wierzę. A kiedy Ty będziesz w danej rzeczywistości? Chcesz się tego dowiedzieć? Zapraszam na stronę...
news048