reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cesarskie cięcie! i wszystko co z nim związane

Droga Karinko, ja miałam pierwszą cesarkę 30.0.2010 po miesiącu moja córeczka zmarła.Znalazłam bardzo dobrego specjalistę, który już w grudniu dał mi zielone światło.W ciąże zaszłam 5,5 miesiąca po cc. Chciałabym mieć jeszcze dzieci i pytałam lekarza ile można mieć cesarek. Lekarz powiedział,że miał już kobiety, które miały po 5 cc. Więc głowa do góry i ciesz się małym Wielkim szczęsciem.

reklama
Karina po pierwsze gratuluje :)
Ja nie mialam cesarki ani jednej, ale chcialam tylko napisac zebys poszla szybciutko do lekarza. Mysle ze ginekolog prywatny inaczej podejdzie do calej sytuacji niz z NFZ. Badz twarda i nie daj sie zmieszac z blotem. Nawet kiedy lekarz bedzie dawal Ci glupie podteksty powiedz twardo ze nie przyszlas sluchac jego opinni tylko dowiedziec sie waznych dla Ciebie informacji na temat stanu zdrowia Twojego i maluszka. I ze od tego on jest, a nie od wydawania wlasnej opinni. A zobaczysz ze od razu podejdzie inaczej..

Nie znam się na tym ale spotkałam się z opinią, że lekarze straszący pękniętą macicą po cesarce przesadzają. To znaczy ryzyko istieje ale to nie jest pewność ani nawet duże prawdopodobieństwo. I że spokojnie można donosić ciąże nawet po wielu cesarkach- to bardziej zależy od grubości blizny a nie od liczby cesarek. A straszą no bo jakieś tam ryzyko istnieje.
Idź jak najszybciej do lekarza ale pamiętaj, że lekarze czasem opowiadają głupstwa i lubią niepotrzebnie straszyć.
Może spróbuj któregoś lekarza z tej strony Naturalne planowanie rodziny - Wirtualna przychodnia "Pro Vita"
Lekarz który podpisał takie oświadczenie nie powinien kombinować z aborcją czy krytykować tego, że jesteś w ciąży. Może akurat dobrze trafisz.
A tu jest wątek z mamusiami po kilku cesarkach Naturalne planowanie rodziny: zdrowe dla ciała, bezpieczne dla duszy • Zobacz wątek - ile razy cc.
Trzymaj się i gratulacje.

Z tego co słyszałam to ryzyko jest wiadomo , i takie ciąże któreś już z kolei kończy się przed terminem nie dopuszczając do rozpoczęcia akcji porodowej . Bo ryzyko pewnie wieksze jak się skurcze porzadne zaczną .

po wielu razach cesarki jest duze ryzyko pekniecia.Moja gin miała 2 takie przypadki.teraz juz robia w 35 cesarke u takich osób zeby nie powtorzyla sie akcja z rozrywki.tak u takich jak ja osób jest tez ryzyko.u mnie zawsze mówili "ani jednego rzstepu ale taka napieta macica i skóra ze jeszcze 2 tyg dłuzej i pekłaby"moja kolezanka miała 3 cesarki po niecałym roku wszystkie.w 3 ciazy była juz ciagle w szpitalu bo bali sie ze sie rozejdzie wszystko,ale to juz głupota ludzka.

Pierwsze słyszę, żeby kończyli w 35tyg ciąży....To, że kończą w 37 tyg to tak, ale żeby wcześniej? Chyba, że blizna na macicy jest w bardzo kiepskim stanie. Ja mam nadzieję, że nie będę siedziała w szpitalu długo przed rozwiązaniem...Ostatnio byłam w szpitalu w sumie 2tyg i myślałam, że oszaleję...a co jak miałabym być dłużej???

Nadal nie znalazła się, żadna poczwórna cesarzowa:(???

Hej.
Jestem dość młodą mama { synka urodziłam w wieku 18lat }. Pierwszy poród zakończył się cesarskim cięciem z powodu braku akcji porodowej { tylko 2cm rozwarcia } i wielkości dziecka { 4830g. i 62 cm} w 42 tygodniu ciąży po oksytocynie. Obecnie jestem w 36 tygodniu drugiej ciaży rok po pierwszym cc. Pani doktor kazała mi się zgłosić do szpitala 2 tygodniu przed terminem. Jestem ciekawa czy będę miała kolejne cc czy poród naturalny i co będą ze mną `robić` w szpitalu czy czekać aż sama zacznę rodzić. Obecnie mam straszne bóle w krzyżu, po lewej stronie podbrzusza oraz w pochwie.
Bardzo prosiłabym doświadczone mamy, aby mi powiedziały co może mnie czekać.
Z góry dziękuje ;)

Prawdopodobnie zrobili jej wczesniej bo była pocięta na krzyż.pionowo a potem poziomo wiec to jest duzo wieksze ryzyko niz samo poziomo

reklama
Do góry