reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cesarka

reklama
Konsultowałam się u okulistki. Mam wadę -7,5 (L) i -7,0 (P) + astygmatyzm. Oglądała mi dno oka i okazało się, że na obwodzie zaczyna mi się odwarstwienie siatkówki, pojawiły się pojedyncze zwyrodnienia. Kazała mi zapisać się do poradni i po porodzie najprawdopodobniej czeka mnie laser.:-( Chciałam rodzic naturalnie, bo bywało że przy większych wadach wzroku kobiety rodziły siłami natury, ale okulistka powiedziała, że w moim przypadku absolutnie mi odradza. Cóż jak trzeba, to trzeba.:-:)-:)-(

Konsultowałam się u okulistki. Mam wadę -7,5 (L) i -7,0 (P) + astygmatyzm. Oglądała mi dno oka i okazało się, że na obwodzie zaczyna mi się odwarstwienie siatkówki, pojawiły się pojedyncze zwyrodnienia. Kazała mi zapisać się do poradni i po porodzie najprawdopodobniej czeka mnie laser.:-( Chciałam rodzic naturalnie, bo bywało że przy większych wadach wzroku kobiety rodziły siłami natury, ale okulistka powiedziała, że w moim przypadku absolutnie mi odradza. Cóż jak trzeba, to trzeba.:-:)-:)-(

w takiej sytuacji nie ma co ryzykowac ... znam przyklady slepniecie jak sie kobitki upieraly wiec zdecydowanie odradzalabym ryzykowanie na wlasna reke ...
ja mam plusy wiec raczej porod naturalny pomoze a nie przeszkodzi ale i tak musze isc na badanie zeby to potwierdzic :)

Mea, jak trzeba to nie mam wyjścia. Jakby nie było poród naturalny to duży wysiłek. Trochę dłużej będę dochodzić do siebie, ale jakoś to będzie. Chciałam rodzic razem z mężem, ale nie wiem czy ten pomysł przejdzie w szpitalu przy cesarce. No i termin z 8.12 zmieni mi się o 2 tyg wcześniej. Ale i tak zostaję z Wami;-) Mea, wybierz się na konsultację do okulisty. Ja nie miałam pojęcia, że moja siatkówka tak wygląda. Wzrok mi leciał o 1 dioptrię na rok, ale za każdym razem dobierano mi tylko okulary i nikt mi źrenic nie rozszerzał, żeby dokładnie zobaczyć dno oka. :-(

mi sie juz od kilku lat wada trzyma na poziomie +4,5 i dno oka mam caly czas kontrolowane ... no i przy nadwzrocznosci sie siatkowka nie odkleja :) ale na pewno musze isc do okulisty bo tak czy owak mnie to czeka wiec niech sobie to pooglada :)

Penie, że tak. Tylko mnie zawsze przeraża to czekanie w kolejce w przychodni, a w te upały to już w szczególności. Szkoda gadać.

Co racja to racja. Ja co prawda byłam w przychodni, ale u znajomej lekarki, więc nie czekałam. Ale pewnie gdybym musiała to bym tam umarła.

Ja choc bardzo chcialam sprobowac swoich sił w porodzie naturalnym ,hymmmmm coraz bardziej jestem tego mnie pewna.Jakos panicznie sie tego zaczynam bac ,jestem za cesarka chyba ,gdyz tego sie nie boje bo znam to ! A ze przeszlam to bardzoooo łagodnie i nastepnego dnia smigałam jak gdyby nigdy nic ! Siadajac napewno bardziej swobodnie na wyrku ,niz panie ktore popekały i ulge przynosiło im tylko kołko dmuchane dla dzieci do pływania po porodzie naturalnym :-(

Ostatnia edycja:
reklama
Ja choc bardzo chcialam sprobowac swoich sił w porodzie naturalnym ,hymmmmm coraz bardziej jestem tego mnie pewna.Jakos panicznie sie tego zaczynam bac ,jestem za cesarka chyba gdyz tego sie nie boje ,znam to ! A ze przeszlam to bardzoooo łagodnie i nastepnego dnia smigałam jak gdyby nigdy nic ! Siadajac napewno bardziej swobodnie na wyrku ,niz panie ktore popekały i ulge przynosiło im tylko kołko dmuchane dla dzieci do pływania :-(
Ja też się trochę obawiam. Wierzę, że jeżeli przeszłaś już przez to kiedyś, inaczej trochę się do tego podchodzi. Może i mnie jakoś minie w miarę bezboleśnie. Dzieki za pocieszenie:-) Pozdrawiam serdecznie.

Do góry