reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

****************Bydgoszcz ReAkTyWaCjA ***************

Kariwiw
Witaj w naszym gronie!

29.gif

reklama
Witam nową koleżankę :)

GeHa świetny gifek ten z kotkiem ;D
Noooo Julka już na z górki z ospą :)

A ja dopiero skończyłam sprzątać
zabraliśmy się z mężem za prawie generalne porządki
wymienaliśmy się nawzajem opiekując się Pariską
ale jest już czyściutko - NIENAWIDZE SIEDZIEĆ W SYFIE :p
jesteśmy po obiedzie i czekamy na koleżankę
strasznie chce mi sie coś słodkiego ::)
babke już wpyliłam - chyba ugotuję kisiel ;D

Dziewczyny - mam pytanie. Do tych ktore w ciazy byly na zwolnieniu dluzszym niz 30 dni.
Dowiedzialam sie ze przed zlozeniem wnioskow o wypoczynkowy i wychowawczy musze najpierw zrobic komplet badan lekarskich, aby potwierdzic moja fizyczna zdolnosc do pracy ( przez to zwolnienie). Mialyscie tez tak??? Qrka, wkurzam sie bo najpierw musze isc do pracy po skierowanie, potem od rana nast dnia na badania i potem z wynikami do pracy zlozyc te wnioski. No i trzy dni mam lazenia, oczywiscie bez Jagodki bo nie lubie jak nad nia sie pochylaja obce osoby i cmokaja ( u mnie w pracy jest ok 100 bab!!!). Bede miala niezly tydzien, wrr

Kariwiw witaj na forum, w watku baaardzo sympatycznych kobietek, no nie Kobietki???

taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak ! ;D

Hej,wszystkie " forumowiczki" dzięki za powitanie, od razu raźniej!!!
Do mkkafe - ja jestem od początku ciąży w domu, potem macieżyński i wypoczynkowy, teraz wychowawczy, ale od roku nasz cudoooowny ZUS zmienił przepisy i teraz możesz przebywać na zwolnieniu lekarskim tylko 180 dni (a przed tą ustawą mogłaś przebywać na zwolnieniu 180 + 3 m-ce), po tym czasie tak samo jak chorująca ososba (a zus ciężarne kwalifikuje niczym chore, absurd no nie?) musisz wystąpić o tzw świadczenie chorobowe, które max trwa rok.  Wydaje mi się, że w tej syt. wystarczy tylko zaśw. od ginexa , a nie badania lekarskie które musisz robić dopiero PO powrocie z kolejnych urlopów przed faktycznym powrotem do pracy!!! 
Ale się wymądrzyłam, uuufff...
jak szłam w zeszłym rokuw lutym, na wypoczynkowy i wych. nikt ode mnie nie wymagał w pracy żadnych badań, ale musiałam donieść wsteczne zaświadczenie od lekarza o stanie zdrowia właśnie po 180 dniach(że niby rokuję na wyzdrowienie, jakby ciąża miała być chorobą! :)) , a mój mały był już od siedmiu miesięcy na świecie.

Hejka

Witaj Kariwiw !!!

Mk z tego co wiem to po niezdolności do pracy dłuższej niż 30 dni trzeba przedstawić zaś. o zdolności do pracy, i zrobić badania. Nasz BHP-owiec w firmie tak kazał mi robić i ja tych co chorowali dłużej niz 30 dni wysyłałam na takie badanka, po bodobno inspekcja pracy by sie czepiała (oni mi na kwitkach od recept przynosili pismo od lekarza, że są zdolni do pracy ale to sie nie liczy). Ja miałam taki wniosek kierujacy na badania z danymi osobowymi i ze stanowiskiem pracy i tam tylko zaznaczałam, że to badania po chorobie 30 dniowej a lekarz medycyny pracy badał  ;) czy już są zdolni do pracy na tym stanowisku. Tak mówią przepisy. Ale dla mnie to paranoja- w twoim przypadku idziesz na wypoczynkowy a potem na wychowawczy i ani dnia nie spędzisz w pracy na pracowaniu - a ten papier to po to jest, że gdyby cos ci sie znów stało to mogłoby to oznaczac, że do końca nie wyzdrowiałaś. A przeciez z ciązy się "wyleczyłaś" po 9 miesiącach  ;D ;D ;D

a z innej beczki to chciałam sie zapytać, czy u waszych maluszków spotkałyście sie kiedys z powiększonym węzełkiem chłonnym? Ja wyczułam go przypadkiem bo nie jest widoczny tylko palcem na niego trafiłam na szyjce w okol. ucha - hmm zaraz mnie schizy dopadły i jutro chce do pediatry iść ale tydzień temu miał szcepienie wiec myśle sobie, że to może od tego, ale wole to sprawdzić. Wiem, że z węzłami to nie ma żartów, i staram się nie panikować ale od wczoraj rana nie daje mi to spokoju i myśli wciąz do tego wracają  :(

pozdrawiam i życze dobrej nocki

Hejka :)

MK - badań nie musisz robić, bo do pracy nie wracasz :) Zrobisz je jak wrócisz po wychowawczym... Chyba że, "zapomniałaś" uprzedzić pacodawcę, że po urlopie idziesz na wychowawczy.... A - ha jeszcze jedno: przed urlopem wychowawczym wybierasz caly przysługujący Ci urlop wypoczynkowy - ale bez 2 dni opieki (chyba, że Pani kadrowa nie będzie uświadomiona, to Ci da również 2 dni opieki) - hihihi

A aktualne badania pracownicy muszą mieć tylko w przypadku, gdy "fizycznie" są w pracy... Brak takowych uprawnia pracodawcę do rozwiązania umowy o pracę z pracownikiem bez wypowiedzenia (z winy pracownika) Oczywiście koszty badań ponosi pracodawca !!!

łoł jakie mamy tu znawczynie tematu - wspaniale :)

a my sie jutro spotykamy z Pati ;) :)
umówiłyśmy się na randkę :D

od kąd nie ma starej Vero Mody, to nie wiem gdzie mam chodzić na zakupy :p
podoba się Wam ta nowa Vero.. ? :p

reklama
ja wogole nie mam w bydg jakiegos ulubionego sklepu a tamta vero bardziej mi sie podobala, pocieszam sie ze maja wybudowac na poczatku gdanskie cos podobnego jak galeria, czy cus w kazdym razie maja tam byc podobno jakies lepsze sklepy...ciekawe tylko kiedy to bedzie
a teraz ide do wanny, w koncu maly zasnal a ostatnio mamy ciezkie noce, dodalam troche olejku rozmarynowego, maseczka na wlosy, twarz..i gazetka...pelen relaks:)

Do góry