reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

****************Bydgoszcz ReAkTyWaCjA ***************

Hej!

A wiecie,ze u nas druga doba bez cyca :szok: normalnie nie mogę uwierzyć,jeszcze w święta Mati miał problem z piciem mleka z butli a tu nagle taka zmiana,w nocy tylko raz robię butlę,jestem dumna z synka!!! Bałam się tego bardzo bo z Wiką prawie do trzech lat na piersi...brakuje mi tego cmokania ale już mam mało pokarmu a mały troszkę jednak potrzebuje,żarłoczek mój jeden...

reklama
Hej

Brawo dla dzielnego Matiego :tak:

Izka koło Piotra i Pawła na wyzynach jest duzy sklep z rowerami....ale nie wiem jakie tam są "rozmiary" czy dla dzieci też??

Madziara....ja odstawiłam Frankowi butlę jak miał 3 lata i 1 miesiąc.....w sumie pod presją Superniani, bo "3 latek to już za duzy na butlę". Fran pił z niej ciepłe mleko rano przed przedszkolem.......No i wybrał sobie sam kubeczek, pożegnalismy butlę, papapapa......i co...Wieczorem moje dziecko powiedziało, że z kubeczka to on mleczka nie lubi :no:. I tak przestał pic mleko:-(. Miałam potem wyrzuty sumienia, bo zawsze dzieki niej miał rano coś ciepłego w brzuszku....

Witam z porana herbatką :-)
Czytam o tym odstawianiu butki i nie pamietam jak to u nas było, więc chyba dobrze... wiem ze jako przedszkolak to juz nie piła z butli. Ona tak jak ja z chwila odstawienia butli mleka nie ruszyłysmy z kubka :-) Do tej pory nie lubie mleka...

U nas odbyło się to tak: Dawid sam wyrzucił butelki do kosza a zamiast tego wybrał sobie super bidon, z niego pił mleko. Dziś pije z kubka, poza tym płatki z mlekiem, jogurty, więc nabiału mu nie brakuje:-)

No właśnie moje dziewczyny z momentem odstawienia butli przestały pić mleko. Jedyna Monika, która czasami wypije ale ona była na cycu do 2,5 roku. Ewka i Agata niby jedzą zupki mleczne ale przeważnie wyjadają środek a mleko zostaje.
Próbowałam małemu dawać z kubka i nie chciał pić, wypijał kilka łyków a reszta zostawała, a zwykłego mleka też nie chce. Myślę, że poczekam z tym do wakacji i wtedy mu odstawie bo jednak trochę mi szkoda, żeby przestał pić mleko.

My do tej pory mamy poranną butelkę:zawstydzona/y: Ignac wypija jeszcze w łóżku, jak na pewien czas zrezygnowaliśmy to nie chciał zjeść porządnego śniadania, tylko coś tam dziubał a tak to ma jakby nie patrzeć jedną porcję nabiału (wypija 300ml). Wieczorną zabrał mikołaj;-) i zostawił kubeczek z zygzakiem:-) Teraz pije mleko/herbatkę z kubka i potem szuru buru ząbki:tak: Jak marudzi, że chce z butelki, to mówię że będzie rano:tak:
znam wiele dzieci, które odkąd zrezygnowały z butelki mają na siłę wciskany nabiał w postaci actimelów, danonków i bakusiów:eek: mleka nie tkną... nie wiem czy to takie dobre. Niby butelka jest be, bo próchnica butelkowa, ale wszystkie słodkie serki aktimelki są dobre? Ignaś woli twaróg z cebulką:-D i potrafi naprawdę zjeść cała kostkę:szok: zwłaszcza teraz jak pojawia się rzodkiewka czy szczypiorek:tak:
Kaaasiulka, jak ci się to udało? tzn przekonanie Matiego do mleka z butelki:eek: Michaśka pije z butelki soczek, ale jak poczuje mleko to pluje na kilometr i od razu w ryk:baffled: coś czuje, że rozstanie z cycem będzie ciężkie u nas, przerobiliśmy wszystkie smoczki/butelki/mleka/kaszki (kaszki możne z 30ml pociągnie)

Martyn w przeciwiństwie do mnie uwielbia nabiał, biały twaróg w makaronem.... ja tego nawet nie próbuje a ona bardzo lubi bo w przedszkolu to dają, jogurt nawet naturalny i to 400ml potrafi zjeść a ja tylko z 3 łyzeczki :-) sery żółte to już wszyscy lubimy.... Co do zebów to bardziej ma znaczenie gen a nie co jemy.... siostry dziewczyny obie dostały pierwsze zabki po roczku a pól roku póxniej już do lekarza poszły, się coś działo.

reklama
Dokładnie, z tą próchnicą to nie jest tak, że skoro butla to i próchnica:/
Mojej siostry syn, wstyd się przyznać, ale ma skończone 7 lat i nadal pije mleko z butli, ona nie zabiera mu butli bo właśnie sugeruje się tym, że jak odstawi butle to nie tknie mleka, z kubka nie chce, żadnego innego nabiału też nie ruszy, więc póki co pije z flachy, nikt go nie widzi i nikt wiedzieć nie musi:-D
Mama szczęśliwa, że dziecko idąc do przedszkola (w nim mało co je) ma ciepłe mleko w brzuchu:-)

Do góry