reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

****************Bydgoszcz ReAkTyWaCjA ***************

reklama
Ale Wasze dzieci są już duże (w większości)!

Antek jest dopiero na etapie ciągłego uśmiechania się do nas. Do przytulania, mówienia w ogóle i "kocham Cię" w szczególności a także przychodzenia do naszego łóżka jeszcze baaaardzo daleeeeka droga :-).

Chociaż z drugiej strony dopiero teraz, mając małe dziecko, widzę jak czas szybko biegnie i ile może zmienić jeden miesiąc...

Nic to. Zawsze dobrze jest wiedzieć kiedy można się pewnych zachowań/wydarzeń spodziewać.

Nie będę więc specjalnie pomocna w pytaniach technicznych dotyczących Waszych dzieci - chociaż różnie to bywa. Znana jest mi na przykład nazwa kremu Diprobase bo również go stosowałam (zgodnie z zaleceniem pediatry) przy pierwszych objawach alergicznych, przed użyciem maści sterydowej. Zawiera wazelinę i parafinę, czyli faktycznie "natłuszczacze". Ale i tak zawsze warto skonsultować konkretny przypadek z lekarzem.

Melanie...Twój avatar też przykuł mój wzrok. Bardzo ciekawe zdjęcie...

Asioczku...Pomysłowa jest Twoja niania. Zdjęcie bomba! Może podkradnę ten pomysł w przyszłym roku jak już będzie szansa, że na Antku zrobi on wrażenie?

Właśnie. Zdjęcia. Czy mam je wklejać tutaj czy w wątku "fotosy"? Poza tym nie wiem czy będę umiała... Zaraz się okaże czy umiem dodać linijkę :-)

Podczytuję Was cały czas, ale jak tylko chcę coś napisac Oliwka zaczyna się dopominac o cycka. Wykrzystuje więc, że akurat zasnęła.
Przedwczoraj zaliczyłysmy pierwszy spacer, mała cały czas spała, wczoraj zresztą też.

Witam nową mamę JulkęD.

Witam też Rybcię_21, my się już znamy z Lutówek.

Wronka, to miłe usłyszec "kocham" od swojego szkraba, ja na takie wyznanie jeszcze trochę poczekam.

Kariwiw, mam syna w wieku prawie 15 lat, wiem o czym piszesz, to trudny wiek. Widzę, że lubisz koty. To tak jak ja, mam dwa syjamy.

Melanie, kiedy u Twojej Pariski ujawniła się skaza białkowa? Bo ja bardzo lubię mleko, a połozna mnie przestrzegała, żeby nie pic za dużo, bo może się to skończyc uczuleniem małej na mleko. Zdziwiłam się, bo mała nie ma żadnych problemów, jak się tego mleka napiję, a położna mi na to, że problemy zaczną się ujawniac dopiero jak dziecko zacznie samo przyjmowac produkty z mleka krowiego.

Asioczek, niezły pomysł z bałwankiem na balkonie.

Witam w tłusty czwartek ... Ale zapach pączków u mnie się w pracy roznosi ... Kumpela przyniosła ponad 100 własnoręcznie upieczonych pięknie pachnących - a ja słodyczy miałam nie jeść.

Kasiad skaza białkowa może uaktywnić się już w czasie karmienia piersią u nas podejrzenie o skazę wyszło w 5 tygodniu życia Majki, wcześniej czasami coś mlecznego zjadłam i efektów nie było a po 5 tygodniu niestety nietolerancja mleka się ujawniła. Niestety ja musiałam przejść na dietę totalnie bezmleczną, żeby móc dalej karmić. Na szczęście Maja szybko wyrosła z nietolerancji i mleko sztuczne możemy podawać normalne a nie smierdzący nutramigen. Co prawda jogurt i produkty mleczne mniej przetworzone dopiero teraz wprowadzamy, i każdą rzecz oglądamy czy zbyt duzo mleka krowiego nie posiada, ale odpukać źle nie jest.

Melanie aż taka porażka z domami ? do czego masz największe zastrzeżenia??
My właśnie jesteśmy na podobnym etapie poszukiwań, ale po obejrzeniu kilku szkaradztw za cenę powalającą zdecydujemy się na zakup ziemii i budowanie po swojemu.
W Bydgoszczy chyba jest moda na wściekle różowe domy wewnątrz ... Żałuję, że nie wzięłam aparatu bo takiego kiczu dawno nie widziałam - po obejrzeniu 3 domów jednego wieczora w których kolorystyka ścian, kafelków i wszelkich wykończeń była katastrofalna dojrzałam do decyzji budowania od zera.

JulkaD Kasiad - za rok to Wasze maluchy całkiem spore zainetersowanie śniegiem wykażą :) Maja obecnie jest nieszczęśliwa bo jej bałwanek się roztopił siada koło drzwi balkonowych i rozkłada ręce mówiąc ma (czyli nie ma)

Milkaaa masz jakieś rady dla przyszłego posiadacza ziemskiego ?? Teoretycznie niby wiemy wszystko, ale wiadomo praktyka czyni mistrza.

asioczek w tlusty czwartek slodyczy sie nie odmawia!!! w szczegolnosci paczkow upieczonych przez kolezanke!!!
ja co prawda domow czy mieszkan do kupienia nie ogladalam ale do wynajecia mase...pieniadze jakie niektorzy chca za meline to porazka

aska najpierw do gminy czy gdzie tam podlega ta dzialka i poprosic o plany inwestycyjne terenu lub zlozyc wniosek o warunki zabudowy (my czekalismy 2 miesiace) - wszystko po to aby po zakupie nie okazalo sie ze przez Wasza dzialke ma przebiegac droga lub sa zaplanowane jakies inwestycje..
no i oczywiscie sprawdzic czy nie ma obciazen (KW)
co do samej dzialki - my kupilismy tanio - ale teraz ponosimy koszty uzbrojenia dzialki:prad - bedziemy budowac sami linie energetyczna - wlasnie dostalismy zgode - ok 14 tys - z czego Enea odda nam ok 7-8 tys. Mozna leciec na budowlanym ale my chcemy grzac fundamentem na prad - wiec bysmy slono placili. Woda - u nas teraz beda budowac dopiero kanalizacje, gazu nie potzrebuje - zalezy czym chcesz grzac.
Strony swiata - najekonomiczniej i njbardziej pozadanym jest aby taras - zwlaszcza z duzymi oknami byl od strony poludniowo-zachodniej - dogrzewa dom. Biorac pod uwage ze taras zazwyczaj jest od ogrodu - wjazd na dzialke powinien byc od polnocy, wschodu...
Ksztalt dzialki - najlepsze kwadraty, najgorsze waskie dzialki - trudno znalezc projekt
Zielen na dzialce - fajnie jest gdy sa juz krzewy, drzewa
Gleba -typ gleby:wściekła/y: glina, oraz jak nisko znajduja sie wody podziemne - moga byc klopoty na etapie fundamentow
Trzeba tez rozejrzec sie po sasiadach - jakie maja domy - organ wydajacy warunki zabudowy moze sie nie zgodzic na wymarzony projekt - bo nie bedzie pasowal do reszty architektury. Tutaj akurat kupic dzialke w szczerym polu - my tak mamy i wlasciwie nei mamy ograniczen - to do nas kiedys beda sie musieli przystosowac:tak:

My kupilismy dzialke rolna za smiesznie niska cene. Czasem trzeba odrolniac dzialki - my nie musielismy. Nie mamy drzew, posadzilismy jesienia kilka krzewow, ale na 3500 m dzialce to kropla w morzu. Duza dzialka to tez koszt ogrodzenia - u nas narazie nie bedzie;-)

A tak w ogole przygotuj sie na spore nerwy - my zaczynamy od nowa:wściekła/y: tzn kupujemy drugi projekt - a na tamten zaraz odbierzemy pozwolenie na budowe:wściekła/y: i mozemy go do kosza wrzucic:-( No ale to dluuga historia:baffled:

Milkaaa dzięki za wywód o części rzeczy już wiedziałam o części mi przypomniałaś.
W sobotę jedziemy na oglądanie. I już mamy zagwostkę bardziej na pustkowiu - działka wielka za cenę śmieszną, czy jednak bliżej cywilizacji 3 razy mniejsza za tą samą cenę ale już uzbrojona. Teraz kalkulator w dłoń i liczenie ile co będzie dodatkowo kosztowało.

Projekt domku - hmm żebym mogła już teraz się zdecydować miałam jeden wymarzony, ale to na działkę ogromną na taką 900-1000m jest nieodpowiedni, chciałam parterowy, ale patrząc na rozmiary działek dostępnych chyba rozsądniej z poddaszem użytkowym, żeby ogród był większy.

Melanie, kiedy u Twojej Pariski ujawniła się skaza białkowa? Bo ja bardzo lubię mleko, a połozna mnie przestrzegała, żeby nie pic za dużo, bo może się to skończyc uczuleniem małej na mleko. Zdziwiłam się, bo mała nie ma żadnych problemów, jak się tego mleka napiję, a położna mi na to, że problemy zaczną się ujawniac dopiero jak dziecko zacznie samo przyjmowac produkty z mleka krowiego.

Kasiad u nas to było po ok miesiącu życia... czy 2 :dry:
ja myslalam, ze to od papryki jaką zjadłam
Pariska była karmiona piersią i raz dziennie dopajana mlekiem z puszki
chyba Nan

skaza przeszła z miesiąc czy 2 po roczku :-)

reklama
Melanie aż taka porażka z domami ? do czego masz największe zastrzeżenia??
My właśnie jesteśmy na podobnym etapie poszukiwań, ale po obejrzeniu kilku szkaradztw za cenę powalającą zdecydujemy się na zakup ziemii i budowanie po swojemu.
W Bydgoszczy chyba jest moda na wściekle różowe domy wewnątrz ... Żałuję, że nie wzięłam aparatu bo takiego kiczu dawno nie widziałam - po obejrzeniu 3 domów jednego wieczora w których kolorystyka ścian, kafelków i wszelkich wykończeń była katastrofalna dojrzałam do decyzji budowania od zera.

najpierw sie pochwale , ze w Walentynki znaleźliśmy sobie chate
jest extra
ma ogród
3 sypialnie
dzielnica super, ok 700 m od morza :-):-):-)
i wszedzie jasne wykladziny
wypozażona kuchnia

jestem mega zadowolona :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

przeprowadzka 1 marca

a co do reszty chat :baffled:
syf
grzyb na ścianach
łazienki jak dla meneli :baffled: sie zdarzały

tylko jedno mieszkanie bylo fajne ale na 2 p..... w bloku

a to co teraz mamy to wypasik
do tych wszystkich chat :cool2:

bede mogla sie opalac jak Maddox bedzie spał a Pariska bedzie sie bawila na ogrodzie
wieczorem grill i piwko :cool2:

kurde bardzo sie ciesze

Do góry