reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

butelkowe perypetie...

Irtasia, wy macie tam w niemczech jakis inny schemat zywienia? bo kaszki to u nas dopieo od 5 miesiaca :tak:

czyli pewnie soczki macie od 2 miesiaca, a kaszki od 3? a zupki jarzynowe? bardzo mnie to ciekawi bo tez troche wczesniej zaczynam malej soczki podawac, to moze i kaszke moge?

reklama
lil kate podaje mojej malej wszystko co jest od 4 miesiaca zaczelam jej podawac od 3:tak: , po kolei zaczelam od soczku z marchewki roscienczonego z woda potem z dnia na dzien coraz mniej wody dolewalam i jest OK,nastepne to ziemniaczki z kalafiorem (Jenni tego nienawidzi:baffled: ),jako trzecie podalam kaszke z biszkoptami ze sloiczka (bardzo jej smakuje),soczek z jablek (niebardzo jej podchodzi),kaszka z bananami (smakuje jej),a dzisiaj po raz pierwszy dostala ze sloiczka banany-jablko-biszkopty(tak jej to podeszlo ze sie rozdarla jak jej juz nie dalam).Dodam ze dostaje tylko po pare lyzeczek.
Kazda nowa rzecz wprowadzam i podaje jej przez 2 lub 3 i czekam czy bedzie bolal brzusio albo nie ,jak narazie nic sie niedzieje zadnych bolesci ani wysypek:tak:
Wszystko to podaje z HIPP-a
Aha i jeszcze miesko dostala tez ze sloiczka

a na jakiej zasadzie zwiększa się ilośc podawanego mleka??Bo ja podaję Bebilon 1 i tam napisane jest żeby w wieku naszych maluchów podawać 125 ml 6 razy dziennie. więc zastapiłam dwa posiłki z piersi dwoma Bebilonami po 125 ml. Od jutra chce już trzy butle podawać...Przyznam się, że nie konsultowałam tego z lekarzem. I nie wiem, czy dobrze to robię:confused:

Irtasia,to teraz banany podaje sie tak wczesnie:szok:.No niby to mix ze sloiczka,ale jednak.7 lat temu byly zalecenia,ze bodajze od 10 miesiaca,jesli dobrze pamietam...:tak:
Joasiekmozna "ustawic" piersi np na karmienie raz dzienie czy dwa...Wszystko da sie zrobic.Jelsi stopniowo karmien bedzie coraz mniej,a bedzie systematycznie rano,to to mleczko bedzie o tej porze.
Ja caly czas mam wrazenie,ze mam coraz mniej mleka.To moje odczucie,bo maly nadal zjad sobie jedna piers na posilek i ma przerwy 3-4 godziny:confused:.Dwie jedynie obciaga :-D po przerwie nocnej.Postanowilam jednak sie tak nie przejmowac,tylko karmimy sie dalej.Za 2 tygodne szczepienie,to bede widziala czy odpowiednio Kondziorek rosnie:tak:.Nadal jest na samej piersi:tak:

Tyciu, mi teściowa mówiła, że po 3 miesiącu dużo kobiet rezygnuje z piersi, bo się im wydaje, że tam jest mało mleka- ona sama przy dwójce dzieci właśnie wtedy zrezygnowała. Na szczęście miała jeszcze dwójkę i mówi, że wtedy to chyba przez kilka dni, dziecko potrzebuje więcej, bo jak się zawzięła, to trzymała maleństwo prawie cały dzień przy piersi, już myślała, że go nigdy nie nakarmi i że chyba mieszankę poda, ale to minęło. Tak się wkręciła, że najmłodsze dziecko karmiła do 2,5 lat:szok: Dla mnie to przesada, ale na pewno można.

Mi wczoraj też Staś siedział non stop przy piersiach i nie umiał się odessać. Opróżnił dwie i za godzinę znów chciał:szok: Ale jakoś przetrwaliśmy.

martula ja podaje mojemu Fili bebilon1 i te proporcje (czyli 1miarka na 30ml wody) są standardowe dla wszystkich mieszanek,tak zauważyłam....
Ale ilość podawania posiłków i ich objętość jest bardzo zaniżona na bebilonie w porównaniu z innymi mleczkami (NAN, Enfamil):baffled::baffled:
Ja gdyby stosowała sie do tych porcji (czyli 125ml x6 na dobę) to miałabym niezły krzyk w domu z głodu dziecka:tak::tak:
Wiec stosuje się do porcji podanych na NANie...:;-);-)
1miesiąc -> 90 - 120ml x6
2 i 3 mies. -> 150ml x6
4 mies.-> 180ml x6

Ja daje teraz małemu 150ml i wychodzi tak właśnie 6x na dobę. A jak skończy 3 miesiące to zaczne podawać 180ml. Teraz już czasem jak wiem,ze nie jadł 4-5godzin przed nocą (czasem sie zdarza z rożnych losowych przypadków) to daje mu 180ml na noc.I śpi do rana, nawet o 7:tak::-)

Moja mala zjada 180 ml enfamilu :tak: i jakby bylo mniej to bylby niezly krzyk :tak:gdzies tak 5 razy na dobe jest karmiona

z jednej strony STRASZNIE WAM ZAZDROSZCZĘ ze wasze pociechy jedza z butli moj malec z butli to tylko moje mleczko a najlepiej to z cycka a tak nic innego ani herbatki, ani mieszanki ani glukozy nic i smoczek tez odpada walczymy walczymy ale on tez walczy i nie chce.
rece opadaja.

Martula, wg mnie powinnaś skontaktowac się z pediatrą i powiedziec mu ile dokarmiasz sztucznie, bo dzieci tylko na piersi podobno inaczej dostają wit D3 i inne witaminy chyba też. Ja jak parę razy dokarmiłam Oliwkę, to położna mi kazała powiedziec lekarzowi ile dokładnie dostaje sztucznej mieszanki, bo lekarz mi zmieni ilość wiatamin. W sumie ja nie dotarłam do pediatry, bo skończyło się na kilku butlach, więc nie wiem na ile kropli by mi zmienił, ale Ty już dokarmiasz małą regularmie.

reklama
Karola, a czemu Ty tak uparcie walczysz, żeby synuś używał smoczka :confused: Jeśli nie ma ochoty, to go nie przyzwyczajaj, jak się maluch przyzwyczai, to bardzo ciężko się mu z tym smokiem rozstać później. A tak odzwyczajanie masz z głowy. Dzieci cycusiowe mają mniejszą potrzebę ssania, niż dzieci butelkowe, bo swoją potrzebę zaspokajają właśnie przy piersi. Odkąd karmię małą tylko piersią to odmawia butli i smoka też już nie chce. Używała przez jakiś czas ale bez przekonania (jak była głodna, nigdy do zasypiania), a teraz każda próba włożenia jej do ust jakiegokolwiek silikonu spełza na niczym. Postanowilam nie pchać jej na siłę smoka. W końcu jakby ktoś mi na siłę pchał coś do buzi na co nie mam ochoty to byłabym na niego wściekła (ale to zabrzmiało hihi). Jednynie martwię się tym, że wody nie podam jej butlą tylko będę musiała podawać łyżeczką, ale w sumie martwię się o swoją wygodę, bo butlą jest łatwiej.
Jeśli myślisz, że mały będzie spokojniejszy ze smoczkiem to się mylisz. Oliwka nie używa i jest bardzo spokojna, a najstarszy syn używał i był dużo bardziej kłopotliwy i absorbujący niż mała. A jeszcze nie wiesz, jak to wkurza, jak dziecku wypada nieraz smoczek co chwilę i wtedy jest wrzask, i Ty musisz sto razy lecieć do łóżeczka i tego smoka podawać.

Do góry