reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

butelkowe perypetie...

Może jakiś pływający w misce z wrzątkiem mini-kubeczek? Jak WY to robicie???

Dokładnie tak to robię :-) Mam taki maleńki kwadratowy kubeczek (kiedyś dawali w Orange za podpisanie umowy jako prezent), wkładam do niego 2-3 łyżeczki papki ze słoiczka i potem ten kubeczek wkładam do większego z gorącą wodą :tak:

reklama
No u nas na szczeście godziny jedzenia sie unormowały i sa stałe- 9,13,17,20,1,5:-)Będe musiała je zmienić jak już dojda wieksze ilości deserków i zupek

Oliwieczka, ja podajae Martynce Bobofruty (jak juz pisalam, dlatego ze sa przecierowe a malej potrzeba duzo blonnika przez zaparcia), i nie rozcienczam ich z woda.

Joasiek, ja wkladam na miseczke melaninowa 2 lyzeczki np zupki i ta miseczke wkladam do talerza glebokiego z wrzatkiem i mieszam :tak:

a jesli chodzi o godziny karmienia to wyglada to u nas tak (oczywiscie mniej wiecej): 7, 11, 15, 17.30, 20 to jesli chodzi o mleko lub mleko z kaszka.

Nie wyobrazam sobie zastapic mleka zupka bo Martyna wszystkim pluje i jakos niekoniecznie ma na nie apetyt :-( tylko jablka z bananami jej smakuja :-(

A ja muszę chyba wyznaczyć Milence jakieś stałe pory karmienia, bo na razie to jeden wielki chaos z tymi godzinami u nas :zawstydzona/y: Czasem je co 4 godziny, czasem co 1,5... jednego dnia 5 posiłków, drugiego 6.
Ale regułą jest to, że im późniejsza pora dnia, tym więcej zjada. Czy u Was też tak jest? Na kolacyjkę wypiła dziś aż 200ml mleczka zagęszczonego kaszką :dull:

U mnie też tak jest, Oliwka 200 ml to napewno nie zjada, zjada coś koło 80-100 ml, ale wieczorem je dłużej i mniejsze robi przerwy między posiłkami.

Moja teraz zjada na noc 180 ml z 5 łyzeczkami kaszki.
a w ogóle to pediatra kazała mi już stopniowo przechodzic na mleko następne- w naszym przypadku Nutramigen 2. Dzisiaj sie zaopatrzyłam:-)

mam pytanie jak czesto sterylizujecie - wyparzacie butelki , kubki niekapki itp. rzeczy?

Z Konradem robiłam codziennie ale teraz tak co 3-4 dni:sorry2:
nie ma zadnych plesniawek ani aft wiec chyba nie za rzadko:confused:

agusia9915: Ja nie mam sterylizatora, wygotowuję przez 5 minut wszystko raz na jakiś czas, średnio gdzieś raz na 2 tygodnie, ale nie lubię tego robić bo w Krakowie woda jest tak zawapniona, że po wygotowaniu na wszystkim jest biały osad i i tak wszystko trzeba myć :dry: No chyba że mam w domu więcej wody źródlanej ze sklepu to w niej gotuję. A tak na codzień to po prostu często sparzam buteleczki i smoczki wrzątkiem.

agusia, ja wogole nie wyparzam niekapka:no:,,,tylko przed pierwszym uzyciem.....
butli nie uzywam i smoczka tak samo:laugh2:
moja siostra tez nie wyparzala i dzieci nie mialy zadnych plesniawek, mowia ze jak sie przesadza z ta czystoscia to dziecko pozniej wszystko lapie:confused:no nie wiem....tego niekapka poprostu myje goraca woda z plynem...

reklama
myslę że co trzy dni wystarczy tym bardziej że bobas nie ma pleśniawki ja sterylizuję co 4lub 5 dni.:tak:
mam pytanie moja 3,5 miesięczna oleńka zjada 120 bebika co 4 - 5 godzin czy to nie zamało?, w nocy już od 2 tygodni nie budzi się do jedzenia

Do góry