reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Butelkowe mamy i dzieciątka

reklama
Niestety nic nie mogę pomóc- my mamy skazę i dupa.W środę szczepienie i rozmowa z lekarzem...jak zobaczy tyłek małej to mi urwie głowę:no::no::no::no:

ja też podawałam kaszek glutenowa po 2 łyżeczki małe do 1 mleka na dzień( na poczatku do nocnego ale pózniej do śniadaniowego mleczka) kaszka to nestle zdrowy brzuszek suszona śliwka przez 2 miesiące a teraz daje jej na deser kasze mann zrobiona na 50 ml wody czyli jest tak z 5 łyzeczek kaszy manny bobo vita i do tego jabłuszko dodaje albo inny owoc i wychodzi deserek z kasza manna:tak:ale i pozoztawiłam do śniadaniowego mleka kaszke zdrowy brzuszek na razie nadal 2 łyzeczki bo dobra kupe po nim robi:-D

deserek z kasza manna:tak:ale i pozostawiłam do śniadaniowego mleka kaszkę zdrowy brzuszek na razie nadal 2 łyżeczki bo dobra kupe po nim robi:-D
Ja jak robię sama owoce to tez dodaje manną. A ten zdrowy brzuszek to i u nas sprawdza się na kupki :-) A zresztą zawsze to inna kaszka niż te ryżowe.

My zmieniliśmy od jakiegoś czasu jadłospis.
na śniadanie kaszka ryżowa o smaku jakiś owoców
2 śniadanie misiowy jogurcik
obiadek zupka z mięskiem
podwieczorek owoce
kolacja kaszka zdrowy brzuszek

Ja jak robię sama owoce to tez dodaje manną. A ten zdrowy brzuszek to i u nas sprawdza się na kupki :-) A zresztą zawsze to inna kaszka niż te ryżowe.

My zmieniliśmy od jakiegoś czasu jadłospis.
na śniadanie kaszka ryżowa o smaku jakiś owoców
2 śniadanie misiowy jogurcik
obiadek zupka z mięskiem
podwieczorek owoce
kolacja kaszka zdrowy brzuszek

a jak z godzinami ci to wychodzi?

Kupiłam mleczna kaszę mannę po 6 miesiącu z bobovity. Czy dodajecie jej tylko 1 łyżeczkę czy robicie wg przepisu na opakowaniu?

OOO...o to samo chciałam zapytać. Kupiłam kaszę 5 zbóż Nestlle i nie wiem czy też podawać płąską łyżeczkę tak jak kaszę mannę czy więcej / mniej? Czy też łyżeczka tej kaszki to 2,3 gramy jak manny?

I chciałam zapytać jak teraz jedzą Wasze szkraby? Moja niestety nadal co 3 godziny i dwa razy w nocy - nasz rozkład wygląda tak:

ok. 8 - kaszka gęsta z ok. 50 g musu owocowego wychodzi ok. 170 g ale zjada tak ok. 120
ok. 11 - mleko 110 - 130 ml
ok. 14 - obiadek z mięskiem słoiczek mały 130 g.
czasami ok. 15-16 - deserek reszta musu 50 g
ok. 17 - mleko 110 - 130 ml
20 - mleko 140 ml
ok. 1-2 - mleko 140 ml
ok. 5 - mleko 100 - 140 ml.
rzadko ale zdarza się , że w nocy budzi się tylko raz na jedzenie. ok. 3
Wypija słabej herbatki Hippa ok. 130 - 150 ml. na dzień.
Średnio na dzień zjada ok 800 ml mleka, obiadków.

A jak u Was?

U nas to tak:

na śniadanie kaszka ryżowa o smaku jakiś owoców ( ze 150ml mleka robię gęstą kaszkę)
2 śniadanie misiowy jogurcik ( zjada cały)
obiadek zupka z mięskiem ( z 200 do 300ml) ja robię sama, jak podaje mu kupione to 2 słoiczki.
podwieczorek owoce słoiczek lub pojemnik musu, jak robię sama to tez tak ok 150ml
kolacja kaszka zdrowy brzuszek ( ze 150ml mleka robię taka gęstą kaszkę)

ok. 1-2 - mleko 140 ml
ok. 5 - mleko 100 - 140 ml.
rzadko ale zdarza się , że w nocy budzi się tylko raz na jedzenie. ok. 3
Jak chcesz odzwyczaić od nocnego jedzenia to możesz spróbować zamiast mleka podać wody do picia. Najpierw zamiast jednego posiłku. Tak radzą w rożnych poradnikach.
U mnie mały sam przestał chcieć mleka w nocy, ale on po prostu nie lubi mleka.
A budzi sie dalej kilka razy i pije w nocy wodę.

Ostatnia edycja:
Godziny to tak mniej więcej bo wszystko zależy od drzemek, bo czasem dłuższe a czasem po 1,5h.
7:30 śniadanie
11 drugie śniadanie
13:30 obiadek
16:30 podwieczorek
19 kolacja

u nas tak samo

6:30 - 7:00 śniadanie
200 ml mleka nastepnego z kleikiem kukurydzianym 3 miarki mlekowe

9:30 - 10:00 drugie śniadanie
Obowiazkowo przed kaszka polowa bułeczki i zjedzony srodek ;)
170 ml kaszki ryzowej jablkowo-gruszkowej Nestle na mleku nastepnym z dodatkiem pokruszonych ciasteczek dla dzieci (nie zje papki)

13:30 -14:00 obiadek
250-300 ml zupki na indyczku z 2 lyzkami stolowymi ryzu (marchewka, ziemniak, por, seler, kalafior, pietruszka, kopereczek; raz w tyg szpinak, burak; 2x w tyg pół łyżeczki pomidorkow)
Zupka nie papka, rozgnieciona widelcem

15:30-16:00 podwieczorek
starte jabłko lub ugnieciony banan lub ugnieciona brzoskwinia

19-20 kolacja
250 ml mleka nastepnego z 2 miarki kleiku kukurydzianego + kasza manna

w miedzy czasie dopajam woda

w niedziele chce dac jej Misiowy jogurcik

Ostatnia edycja:
reklama
Madzia_SinghGratuluję apetytu :tak::tak::tak:.Naprawdę.U nas sprawa wygląda tak:
  • 9-śniadanie.120 gęstej kaszki z 1/3 owoców ze słoiczka
    13-14 obiadek 150-180 zupki (z grudkami je mniej ok 120)
    17- owoce mały banan i mała gruszka zmiksowane
    20- kaszka 180 mleka+4 miarki kaszki
    2-3 150 mleka
W między czasie wypija 120 soku i 120 herbatki

Teraz jesteśmy na diecie mlecznej i za każdy posiłek jest kaszka na bebilonie pepti.Kaszki są bezglutenowe!!!!

Do góry