reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Butelkowe mamy i dzieciątka

Myleene ja ci odpowiem:tak: kleik na początke lepszy kukurydziany bo ry zowy lubi zapierać,jak kupuje kleik kukurydziany Nestle i jest ok,daje do wieczornego mleczka:tak:
jesli chodzi o smoczki do butelki Avent-sa takie do kaszek/kleikow nazywaja sie trójprzpeływowe ,w Anglii-variable od 3+,maja taką szczeline zamist dziurki i oznaczenia I,II,III i w zależnosci jak ustawisz (w kierunku noska dziecka) tak bedzie leciec-I-to najwolniejszy;-) kaszki jeszcze do mleczka nie dawałam-narazie jedziemy na kleikach:tak:Ja jestem z Irlandii-moge ci wysłac ten smoczek trójprzepływowy,raz może użyłam bo mały teraz pije z butli Nuby(napewni dosteone w UK) co do nowego jedzonka-ja w 4 m mam zamiar dac Oliverowi jabłuszko z Bobovity a nastepnie marchewke;-) A jakie mleczko pije twój synek?

reklama
A ja się poddaję. Gaja nie chce jeść niczego łyżeczką!!! pluje do takiego stopnia, że wszystko dookoła jest w jabłuszku, marchewce, kaszce itp. Mam dość!!! a mleka tez pić nie chce za bardzo, więc z żarłoczka zrobiła się niejadkiem i jakoś niekoniecznie mi się to podoba. DO tego za najlepszą zabawę uznaje wsadzanie sobie dwóch palców do buzi i prowokowanie wymiocin (jasna cholera bulimiczka mi rośnie czy co???!!!) Szlag mnie już trafia, cierpliwość mi się już skończyła!!!

Gosha24 spokojnie:tak: Gaja jeszcze jest malutka i niekoniecznie musi lubic jesc z łyzeczki,poza tym ja nie spiesze sie do podawania nowych pokarmów i czekam do 4 i 5 miesiąca z zupkami:tak:jakoś nie spieszno mi do karmienia łyzeczka i wiecej dzieć wypluje jak zje;-) narazie u nas tylko mleko 7 razy po 150 ml w tym ostatnia butla zagęszczona kleikiem i herbatka której wypija 100-150 ml dziennie,miedzy innymi dlatego nie chce ruszyc tak wczesnie z nowosciami b boje sie ze bedzie pił mnie j mleka i bedą cyrki a poki pije ładnie to niech sobie bedzie na tym mleku-Oliver ma 3,5 miesiąca

widzę że Madzia Singh i Caro_S podawały rozkład posiłków w ciągu dnia - zastanawia mnie jedno - jak w tym wszystkim pogodzić ilość posiłków mlecznych zgodnie z zaleceniami w 5 i 6 miesiącu jest 4xdziennie po 180ml z podawaniem obiadku i deseru, bo wtedy wychodziloby 6 posiłków dziennie,
dlatego znalazłam jakiś podręcznik WHO, w którym piszą żeby wlaśnie deserki czy obiadki podawać 2 x vdziennie po posiłku mlecznym jeśli dziecko wykazuje zainteresowanie tym posiłkiem (dodatkowym), jest dalej glodne po mleku albo nie przybiera odpowiednio na wadze

spotkałyście się z czymś takim?

manja jezeli chodzi o rozkład dnia to sama Zuzia go podyktowała:-)
co zrobię że jak zje o 20 tej to je dopiero około godziny 6 rano .. a później ok 10tej zjada ok 150 ml mleka z 2 miarkami kleiku i więcej nie chce. Później je dopiero ok 14tej i na razie daje jej mleko tez z 2 miarkami kleiku a później będzie zupka ok 180ml. i w sumie następne karmienie powinno być o 18tej jak bym chciała co 4h ale daje jej deserek o 17tej bo o 19 15 przeważnie ja kapie i butla z kaszka a wiec była by za mała przerwa między karmieniami a zresztą Zuzia nie chciała jeść mleka już o 17 ani o 18tej a wiec stwierdziłam ze deserek będzie ok a Zuzia zjada ładnie jabłuszko a od jutra będzie gruszka połączona z jabłkiem HIPA. pytałąm sie pediatry co z tym mlekiem że w sumie bedzie niedługo jadła tylko 3 porcje to powiedziała że przy jej wadze nic jej sie nie stanie jak jej wypadnie jedno mleczko a nawet na dobre wyjdzie a nic sie nie zrobi jak nie bedzie chciała tyle jesc. Zuzia jest taka ze jak nie chce jesć to nawet smoczka nie powacha:-D do tego całego menu Zuzia jeszce pije ok 50 ml soczku w okolicach godz 12 i z 150 ml herbatki jabłowo -melisa HIPA.
dzisiaj ja wazyłam wazy 7600 i ma 68 cm
przez miesiac dokładnie 800g przytyła a wiec norma...a urosła 4 cm

Madzia tak jak piszesz--moze nie dodawaj jej nic do zupki,tylko zaczekaj jeszcze.a z glutenem to baaardzo wazne sa proporcje--2-3g na 100g posilku --NIE WIECEJ
bluebell jaj jej wkladam kleik kukurydziany. 2 płaskie łyżeczki

Madzia_Singh na jakiej ilosci wody gotujesz dzidzi warzywka?

Dziewczyny, ktory kleik jest lepszy? Ryzowy czy kukurydziany??
A kaszek jakiej firmy uzywacie? Bo ja jedyne co malemu daje oprocz mleka, to tylko 2 lyzeczki kaszki o smaku jablkowym, do ostatniego mleczka, tego przed snem. Sa to kaszki bobovity, ale nie chca sie rozpuszczac i sa ogolnie do dupy.

Chcialabym wprowadzic jabluszko, ale nie wiem, ktore lepsze, te ze sloiczka, czy skrobane.

pozdrawiam.

• wody leje na oko ale potem musi byc 150-180 ml zupki - papki

• ryzowy zatwardza a kukurydziany rozluznia

• ja testowalam bebilonu kukurydziano -ryzowa z jablkiem i simu bardzo smakowala niestety kosztuje 10 zl

• ja uzywam bobovity bananowa, malinowa i vaniliowa, a na noc smaczny sen

• ja daje simu jablko ze sloiczka - hipp bardzo lagodny ale mala nie przepada za samym jablkiem woli jablko z bananem
widzę że Madzia Singh i Caro_S podawały rozkład posiłków w ciągu dnia - zastanawia mnie jedno - jak w tym wszystkim pogodzić ilość posiłków mlecznych zgodnie z zaleceniami w 5 i 6 miesiącu jest 4xdziennie po 180ml z podawaniem obiadku i deseru, bo wtedy wychodziloby 6 posiłków dziennie,
dlatego znalazłam jakiś podręcznik WHO, w którym piszą żeby wlaśnie deserki czy obiadki podawać 2 x vdziennie po posiłku mlecznym jeśli dziecko wykazuje zainteresowanie tym posiłkiem (dodatkowym), jest dalej glodne po mleku albo nie przybiera odpowiednio na wadze

mi rozklad podala pediatra...rozmawialam z mama i mama tez mnie tak karmila i jestem baba nie dozdarcia... jesli chodzi o WHO to ja uwazam ze to jedna wspolna mafia z firmami mlekowymi...im dluzej kaza dawac samo mleko tym dluzej biznes sie kreci...ale to moje zdanie

to rozklad jaki dala mi pediatra[FONT=&quot]
1[/FONT]
miesiąc - [FONT=&quot]7 x 90-110 ml mleko początkowe[/FONT][FONT=&quot]
2[/FONT]
[FONT=&quot]miesiąc - 6 x 110-130 ml mleko początkowe[/FONT][FONT=&quot]
3[/FONT]
[FONT=&quot]miesiąc - 6 x 130 ml mleko początkowe[/FONT][FONT=&quot]
4 miesiąc (5 x 150 ml)[/FONT]

[FONT=&quot]ŚNIADANIE: (godz. 6:00)[/FONT]
[FONT=&quot]150 ml mleka początkowego[/FONT]
[FONT=&quot]II ŚNIADANIE: (godz. 10:00)[/FONT][FONT=&quot]
150–170 ml kaszki przygotowanej na mleku początkowym[/FONT]

[FONT=&quot]OBIADEK: (godz. 14:00)[/FONT]
[FONT=&quot]150 ml zupki-papki jarzynowej z warzyw podstawowych (ziemniaki, włoszczyzna) [/FONT]
[FONT=&quot]PODWIECZOREK:(godz. 18:00)[/FONT][FONT=&quot]
50–100 g utartego jabłka lub sok (najlepiej przecierowy)[/FONT]

[FONT=&quot]KOLACJA: (godz. 21:00 – 22:00)[/FONT]
[FONT=&quot]150 ml kaszki na mleku początkowym[/FONT][FONT=&quot]
5 miesiąc ([/FONT]
[FONT=&quot]5 x 180 ml[/FONT])
[FONT=&quot]180 ml mleka początkowego[/FONT]
[FONT=&quot]II ŚNIADANIE: (godz. 10:00)[/FONT][FONT=&quot]
150–180 ml kaszki przygotowanej na mleku początkowym[/FONT]

[FONT=&quot]OBIADEK: (godz. 14:00)[/FONT][FONT=&quot]
180 ml zupy jarzynowej z osobno ugotowanym mięsem lub (1–2 razy w tygodniu) rybą w ilości około 2 łyżeczek (po posiekaniu). Zupę należy zagęścić łyżeczką kaszki pszennej, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła[/FONT]

Przetarte owoce, sok – w sumie do 150 g[/FONT]

[FONT=&quot]KOLACJA: (godz. 21:00 – 22:00)[/FONT]
[FONT=&quot]180 ml kaszki na mleku początkowym[/FONT][FONT=&quot]
6 miesiąc[/FONT]
[FONT=&quot] (5 x)[/FONT]
[FONT=&quot]180 ml mleka następnego z dodatkiem łyżeczki kaszki pszennej [/FONT][FONT=&quot]
II ŚNIADANIE: (godz. 10:00)
180 ml kaszki przygotowanej na mleku następnym[/FONT]

[FONT=&quot]OBIADEK: (godz. 14:00)[/FONT][FONT=&quot]
200 ml zupy jarzynowej z osobno ugotowanym mięsem lub [/FONT]

[FONT=&quot](1–2 razy w tygodniu) rybą w ilości około 2 łyżeczek (po posiekaniu). Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła i co drugi dzień pół żółtka (ugotowanego na twardo, po kilku dniach surowego; zupę trzeba zagotować, by żółtko się ścięło))[/FONT]
Przecier owocowy lub sok – w sumie do 150g[/FONT]

[FONT=&quot]KOLACJA: (godz. 21:00 – 22:00)[/FONT][FONT=&quot]
150 g kaszki na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy[/FONT]

[FONT=&quot][/FONT]

[FONT=&quot]7[/FONT][FONT=&quot] miesiąc (5 x)[/FONT]
[FONT=&quot]ŚNIADANIE:[/FONT]
[FONT=&quot]180 ml mleka następnego z dodatkiem 2 łyżeczk kaszki pszennej [/FONT][FONT=&quot]
II ŚNIADANIE:
180 ml kaszki przygotowanej na mleku następnym[/FONT]

[FONT=&quot]OBIADEK:[/FONT][FONT=&quot]
200 ml zupy jarzynowej z osobno ugotowanym mięsem lub (1–2 razy w tygodniu) rybą w ilości około 2 łyżeczek (po posiekaniu). Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła i co drugi dzień pół żółtka [/FONT]
[FONT=&quot]
PODWIECZOREK:
Przecier owocowy lub sok – w sumie do 150g[/FONT]

[FONT=&quot]KOLACJA:[/FONT][FONT=&quot]
150 g kaszki na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy[/FONT]
[FONT=&quot]8 miesiąc (5 x)[/FONT]
[FONT=&quot]ŚNIADANIE:[/FONT]
[FONT=&quot]200 ml mleka następnego z 2 łyżeczkami kaszki zbożowej pszennej[/FONT]
[FONT=&quot]II ŚNIADANIE[/FONT][FONT=&quot]
200 ml kaszki na mleku następnym[/FONT]
[FONT=&quot]
OBIADEK:
200 ml zupy jarzynowej z osobno ugotowanym mięsem lub (1–2 razy w tygodniu) rybą w ilości około 3 łyżeczek (po posiekaniu). Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła i co drugi dzień pół żółtka[/FONT]

[FONT=&quot]PODWIECZOREK:[/FONT][FONT=&quot]
Przecier owocowy lub sok – w sumie do 150 g
Biszkopt, chrupki kukurydziane[/FONT]

[FONT=&quot]KOLACJA[/FONT]
[FONT=&quot]200 ml kaszki na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy[/FONT]
[FONT=&quot]9 miesiąc (4-5 x)
[/FONT]
[FONT=&quot]ŚNIADANIE:[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]220 ml mlecznego posiłku, np. mleko następnym łączone z kaszką mleczną glutenową lub bezglutenową[/FONT]
II ŚNIADANIE:
[FONT=&quot]220 ml mlecznego posiłku, np. mleko następnym łączone z kaszką mleczną glutenową lub bezglutenową[/FONT]
[FONT=&quot]OBIADEK:
[/FONT][FONT=&quot] Obiad z dwóch dań: 220 ml zupy jarzynowej z kaszką glutenową plus jarzynka z gotowanym mięsem (3–4 łyżeczki) lub rybą (1–2 razy w tygodniu), ziemniaczek lub łyżeczka ugotowanego ryżu[/FONT]
[FONT=&quot]P[/FONT][FONT=&quot]ODWIECZOREK:[/FONT][FONT=&quot]
Przecier owocowy lub sok – w sumie do 150 g[/FONT]
[FONT=&quot]
Niewielkie ilości pieczywa, sucharki, biszkopty[/FONT]

[FONT=&quot]
1/2 żółtka codziennie (do zupy lub kaszki)[/FONT]

KOLACJA:
[FONT=&quot]220 ml mlecznego posiłku, np. mleko następnym łączone z kaszką mleczną glutenową lub bezglutenową[/FONT][FONT=&quot]
10-12[/FONT]
[FONT=&quot] miesiąc (4-5 x)[/FONT]
[FONT=&quot]Posiłki jak w 9. miesiącu, a ponadto: [/FONT][FONT=&quot]
Całe jajko (3–4 razy w tygodniu), plasterek dobrej jakości wędliny, np. szynki[/FONT]
[FONT=&quot]
3–4 razy w tygodniu twarożek (50 g), kefir, jogurt (120–150 ml)[/FONT]

dzięki madzia za rozpiskę,
tak swoją drogą to to zalecenie who jest zupełnie bez sensu, ciekwe czy ci eksperci sami byliby w stanie zjeść całą porcję posiłku i zaraz po nim następny
przecież chodzi o to zeby dietę tak urozmaicać żeby dziecko zaczęło docelowo jadać takie samo jedzenie jak cala rodzina

mój Wojtek nawet teraz jak jest na samym mleku to nie mieści się w ramkach posiłków co 4h bo zdarza mu się pospać dłużej albo zwyczajnie nie jest zbyt glodny bo poprzedni posiłek byl większy, więc te ich porady są do bani i nikt ich chyba w praktyce nie zweryfikował

Ostatnia edycja:
Madzia super ta rozpiska:tak::tak::tak:
Wielkie dzięki za coś takiego, na lodówkę sobie przypnę :rofl2::rofl2::rofl2: czegoś takiego właśnie szukałam:-D:-D

reklama

To spróbuj podać jakąś nowość po posiłku mlecznym - powodzenia... U mnie wygląda to tak, że jak Gaja jest głodna to zjada pierwsze dwie łyżeczki, potem zaczyna się plucie... a jak spróbowałam dać po mleku to od razu było plucie, dziecko najedzone nie będzie miało ochoty na nowe doświadczenia kulinarne.
Co do nowości to moje dziecko chyba poszło po mnie bo nie smakuje jej ani jabłko ani marchewka ( z czego ta druga wybitnie) jutro próba z bananem... ciekawe czy znów śliniaczek naje sie bardziej niż Gaja...
Madzia rozpiska rewelacja :) pomysł z przyklejeniem na lodówkę też mi się podoba :)

Do góry