reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Butelkowe mamy i dzieciątka

Margaret ja też odstawiałam z dnia na dzień - to naturalne ze mała sie będzie bronić - ale zgłodnieje to i zje z butelki nie ma opcji innej.
A co do piersi - bolało troche odciągałam piłam szałwie ( podobno pomaga zahamować) ogólnie piłam mało innych płynów, i po 3 dniach miałam spokoj- produkcja zakończona.

a co do nietolerancji smoczkow to ...... u mnie był sajgon jak juz musiałą zjeśc bo głodna to zjadła ale masakra była każde karmienie to full stresu dopiero jak kupiliśmy NUka first choice to sie zmieniło na lepsze - bez porównania powiedziałabym - a miałyśmy Aventa, Lovi, Dr Brown, Canpol........ i nic dopiero ten NUk został pokochany przez moją córe :) :)

A i najlepiej sobie spisuj ile TOla je - ja tak robie od początku bo najpierw jadla imponujące ilości 400 ml na dobe - teraz juz ślicznie jest bo od 750-900 na dobe wychodzi w 5-6 karmieniach średnio 170 ml je ( 150 wody + 5 miare i 170 wychodzi)

reklama
Margaret mój zjada 5 razy dziennie po ok.120ml, a w nocy raz 150ml, a wg tabeli na mleku powinien 5 razy na dobę po 180ml. Ale kazde dziecko inne, je tyle ile potrzebuje. My używamy od samego początku butelek canpol i smoków Nuk silikonowych i nigdy nie było problemów. Całe szczęście nie musiałam szukać tych właściwych, bo od razu mu spasowały.Powodzenia w odstawianiu! Ja córke odstawiałam od piersi, ale to było radykalnie z dnia na dzien, bo poszłam do pracy i musiałam jechac na tygodniowe szkolenie. Natomiast Igor nie bardzo chciał pierś i po 2 m-cach po prostu sam mi pokarm zanikł. więc nie bardzo wiem co ci poradzić przy odstawianiu tylko na dzień, ale trzymam kciuki, żeby było dobrze!
Moj mały skonczyl wczoraj 2 miesiace, dostaje do 6 razy na dobe po 120, ale casem zdarza sie ze zje tylko 60 na jenym posiłku a na drugim az 150. Teraz stram sie wprowadzic w nocy (wstajemy kolo 3) 150 zeby przespał ładnie do rana gdzies do 8, ewentulanie dam mu o 23 zeby do 4 pociagnoł. ozbacyzmy jak nam to pojdzie :]
Margaret80 moj Oliver ma 3 m i 2 tyg i zjada 7x 150 ml a wieczorna-pokąpielowa butle zagęszczam kleikiem kukurydzianym bądz ryżowym;-) ja tez odstawiałam z dnia na dzien,dostawał bulte a ja po troszke odciągalam laktatorem ale tylko do poczucia ulgi ,3 razy w dzien ,raz w nocy potem juz mniej odciągalam i pokarm sam zaczal zanikac.

Dziewczyny czy podajecie juz soczki?

jeszcze nie, ale mam zamiar wprowadzic soczki gdzies kolo 3,5 miesiaca, po ówczesnej konsultacji z lekarzem pediatra, ale herbatki młody juz dostaje od 3 tygodni.

Ps . dziewczyny daje ktoras z was pokarm typu HA ?

Margaret ja też odstawiałam z dnia na dzień - to naturalne ze mała sie będzie bronić - ale zgłodnieje to i zje z butelki nie ma opcji innej.
A co do piersi - bolało troche odciągałam piłam szałwie ( podobno pomaga zahamować) ogólnie piłam mało innych płynów, i po 3 dniach miałam spokoj- produkcja zakończona.

a co do nietolerancji smoczkow to ...... u mnie był sajgon jak juz musiałą zjeśc bo głodna to zjadła ale masakra była każde karmienie to full stresu dopiero jak kupiliśmy NUka first choice to sie zmieniło na lepsze - bez porównania powiedziałabym - a miałyśmy Aventa, Lovi, Dr Brown, Canpol........ i nic dopiero ten NUk został pokochany przez moją córe :) :)

A i najlepiej sobie spisuj ile TOla je - ja tak robie od początku bo najpierw jadla imponujące ilości 400 ml na dobe - teraz juz ślicznie jest bo od 750-900 na dobe wychodzi w 5-6 karmieniach średnio 170 ml je ( 150 wody + 5 miare i 170 wychodzi)

ja tez zapisuje ile mały pochałania jedzonka, jak i wody oraz ile stolców produkuje. Jakos jestem spokojniejsza jak siebie to wsyzstko ra****e !
u nas tez były przeboje z butlekami i smoczkami, mam hcyba z 12 butelek roznych firm, róznych wielkosci, smoczkow od groma! z Aventa w ogole sie nie sprawdziły, ale kupilam z LOVI no i jakos nam idzie picie, z cmapola tez jakos, a reszta to nieporosumienie ! :( a szkoda bo kupywalam butlki i smoczki zblizone do piersi i mały pije ze zwykłych kanciakow :(
Ale dorbze ze pije, nie ma co narzekac :]

Kupiłam wczoraj Kajciowi butelkę ze smoczkiem NUK tym szerokim, i zdecydowanie bardziej przypomina to karmienie naturalne, więc polecam, usta układają się jak na piersi i jest miękki.

Margaret - spróbuj dać trochę piersi i podmienić na butlę, właśnie taką szeroką i miękką. Zapłaciłam za nią 19,90zł, więc znośnie, narazie karmiłam raz, ale szybko poszło, dużo szybciej niż przez normalnego nuka, i odbicie nastąpiło zaraz po spionizowaniu, nie musieliśmy się wywracać, nosić itp. :-p

my po wizycie u pediatry...wszystko ok... i mamy zielone swiatlo na rozszerzenie diety o zupke...wiec dzis simu po zupce i jest zachwycona...zjadla cale 150 ml zupki

co do soczkow to Simu nienawidzi jablkowego soku dlatego podaje jej ten lekki z winogron z rumiankiem i koperkiem badz melisa, natomiast uwielbia herbatke jablkowa z meliska

Ostatnia edycja:
ja zaczynam zupkowanie jak maly skonczy 4ms i do tego bedzie dostawal jabluszko a potem zaczniemy dodawac gluten ale dop od 5 ms

Madzia_singh dzieci butelkowe po 5 m gluten maja miec wprowadzony ,jak wejda juz w 6 m jakoś tak:tak: jaka zupke podałas jako pierwszą? a czy kaszki tez juz podajesz ,na gesto czy do butli sypiesz?

reklama
Caro_s jak smoczki Nuby sie sprawuja? i jak ten trójprzepływowy?ja zamowilam tez go i czekam na przesyłke,smoczek Nuby sredni dziala super-Oliver z róznych ciagnąl mleko ale z tego ciągnie najlepiej :tak:i najbardziej go lubi:tak: Czy wiesz ze te smoczki pasuja do butli Lovi-przymierzyłam i pasuja wiec mamy smoki Nuby a butle Lovi-duża do mleczka,mała do herbatek i soków,nie musialam dodatkowo butelki Nuby kupowac:-p

Do góry