reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Butelkowe maluszki

Przygotowane mleko godzine do dwoch moze stac polozna mi mowila...zreszta juz tu raz na ten temat rozmawialysmy:tak:

Tyle ile ja mleka zmarnowalam przy malej...:confused2:do tej pory marnuje...bo raz zje 160 raz 70ml....i wtedy wylewam.

Ja raz dalam malej mleko co stalo w podgrzewaczu 3 godziny...i to niedawno i nieswiadomie...bo obudzila sie w nocy ja mleko zrobilam ale jak wrocilam z mlekiem to ona spala...wiec polozylam sie,przysnelam i jak mnie znowu obudzila to zdawalo mi sie,ze minelo 15 minut...spojrzalam na zegarek jak juz konczylam ja karmic...i myslalam,ze zjade:eek:
Ja jestem taka zamulona w nocy,ze szok.
A malej nic nie bylo.

reklama
Aneczko nie wiem jak jest z mlekiem innych firm, ale osobiście rozmawiałam ze specjalistą ds żywienia niemowląt. Telefon znalazłam na stronie firmy nestle, bo ja swojej małej podaje nan.
Pani powiedziała, że zrobione mleko może zostać podane dziecku max do 20 minut od przyrządzenia, lub dopóki nie wystygnie.
Ponieważ moja mała czasami je na raty pani zaproponowała robić mniejsze porcje, żeby nie wylewać za każdym razem niezjedzonego mleka.

Jedzenie max może stać godzine. Nie można go podgrzewać po raz drugi, a najlepiej wylać zaraz jak dziecko zostawi. W ciepłym mleczku najszybciej rozpowszechniają się bakterie.

Ja daje mlako które stoi w lodówce nawet kilka godzin.Tez byłam przekonana ze tak nie wolno ale w ksiazce o zywieniu niemowląt wyczytałamze mleko mozna przygotowac nawet 24 godziny wczeniej:szok::tak:,tylko jezeli sie tak robi to mlaka nie wolno trzymac na drzwiach lodówki bo tam tem.jest nieodpowiednia.Zresztą fajna ksiązka i polecam.Tytuł"Od piersi do talerza czyli jak karmic małe dziecko" autorki Anne Hillis i Penelope Stone.

...ale Dziewczyny chyba ewentualnie można tak trzymac mleko nie pite że tak powiem bo jak Dzidzia trochę wypije to juz wtedy nie mozna później podać :no::eek:

Ja takie podaje i małej jakos nic nie jest:tak:,bo czasami jest tak ze mi sie wydaje ze mała jest głodna i robie mleko a on robi foche i nie chce jesc to chowam mleko do lodówki i podaje potem.Jak dotąd nie miam wiekszych problemów brzuszkowych.

Mi pare razy sie zdarzyło ,że musiałam mała nakarmic poza domem i wzorem mojej przyjaciółki wcześniej w domu zrobiłam prawie z wrzątkiem mleko i wsadziłam do termosu i za jakieś 2-3 h podałam już ledwo ciepłe i tez małej nic nie było:tak:Ona czesto swojemu małemu tak robiła i tez mu nic nie było:-)

reklama
mnie powiedziala srodowiskowa ze trzeba odczekac ok 5 min po zagotowaniu sie wody i wtedy mozna zalac mleczko:tak:tylko nie wrzatkiem takim co jeszcze skwierczy:tak:i powiedziano mi tez ze pomimo tego ze na opakowaniu jest napisane ze niby 2h od przygotowania zuzyc a jak nie to wylac to powiedziala ze nawet dobe moze stac byle w lodowce a nie w tem pokojowej.firmy teraz ida na zarobek i takie mleko nadal jest dobre do spozycia i nic sie dziac nie bedzie jesli jest odpowiednio przechowywane,a pisza tak zeby szybciej uzywac i kupowac kolejne opakowania-kaska sie napedza:confused2:

Do góry