reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Butelkowe maluszki

No i dodalam malej kleiku na noc ale bez rewelacji...jak zjadla o 23 z kleikiem to obudzila sie juz 3:30.Chociaz i tak lepiej bo ostatnio budzila sie juz po 2 godzinach.

A ostatnio nie wiem co sie dzieje:confused:Jak daje jej butle to ona krzyczy...jakby nie czula,ze jej daje...jest nerwowa,wygina sie,jak wstane i sie pobujam z nia to sie uspokaja i zaczyna pic.Ale pociagnie troche i znowu jest ryk...nie wiem o co jej chodzi:confused:Mleko na pewno nie jest ani za gorace ani za zimne.Dzisiaj rano znowu tak bylo i juz ogarnela mnie panika,bo dlugo nie moglam jej uspokoic a przeciez musze ja nakarmic...Moze jest tak bardzo glodna? Jejku...dziwne to naprawde.
no ale jak przespała 4 i pół zamiast 2 to chyba i tak nie najgorzej...
a ja tak nie do końca wierzę że te budzenie jest związane tylko z kalorycznością posiłku- to raczej dzieci są różne bo zobaczcie że i te na butelce i na piersi różnie sie budzą a i moi z tego samego cycka karmieni inaczej sie budzili...
więc jak dobrze przybiera to chyba lepiej się z kleikiem nie spieszyć - zwłaszca bez konsultacji z lekarzem- no ale to moje zdanie:tak:

reklama
Kinia ja uzywam smoczka 3 i to od dluzszego czasu juz...i dobrze bylo, od wczoraj przy jedzeniu sie wygina.
Basia ja malej dosypalam tylko jedna miarke na 150 ml. mleczka i wiecej nie zamierzam narazie.A zrobilam to bo mala mi przesypiala 6 godzin a ostatnio budzi sie co 2.Moze to zwiazane z jej przestawianiem sie na wieksza porcje albo ze skokiem rozwojowym.
A dzisiaj po lekko zageszczonym mleczku walnela porzadna kupe chociaz:-)
Zazwyczaj mocno cisnie,a dzisiaj lekko poszlo...a bardziej bym sie twardszej po kleiku spodziewala:confused:

Moja po kleiku też nie ma problemów w kupką.

Co do samego kleiku, to konsultowałam się z lekarzem mimo, że mała dobrze przybiera na wadze. Kazał mi zagęszczać mleczko, bo 2-3 miesiączne dziecko na butli powinno przesypiać minimum 6 godzin. U mojej małej nie ma takiej obcji ostatnio.

no ale jak przespała 4 i pół zamiast 2 to chyba i tak nie najgorzej...
a ja tak nie do końca wierzę że te budzenie jest związane tylko z kalorycznością posiłku- to raczej dzieci są różne bo zobaczcie że i te na butelce i na piersi różnie sie budzą a i moi z tego samego cycka karmieni inaczej sie budzili...
więc jak dobrze przybiera to chyba lepiej się z kleikiem nie spieszyć - zwłaszca bez konsultacji z lekarzem- no ale to moje zdanie:tak:

Wy jestescie moim lekarzem:-D Gdyby nie BB to o wielu rzeczach nie mialabym pojecia...tak jak ostatnio mala zle sypia to juz bym biegla do lekarza myslac,ze chora albo cos...a to TU sie dowiedzialam o skokach rozwojowych itp.
Nie bede panikowac i miarki kleiku dodanej do mleka konsultowac z lekarzem.
Zawsze mysle jak moja mama poradzila sobie z 5 nas:-)wiec ja sobie z jednym nie poradze?? Uchowana bylam na krowim i zyje ,wiec mojej coreczce napewno miarka ryzowego kleiku nie zaszkodzi.;-)

Jestem Jolka ja mam podobne problemy tylko przy butli sie nie wierci.Ale na cycku wytrzymywała 4-6h a teraz na butli nawet 3h cięzko a boje się jej co chwila podawać butle tym bardziej ,ze nie wypije wiecej niż 120 ml.A mała spi niespokojnie ,wierci sie i wogule jakis koszmar.Wczoraj całe do południa była kobieta z poradni laktacyjnej walczyłysmy z cyckami i nici karmienia nie bedzie.Dzis wróciłam od lekarza z nadzieja ze da mi cos na zasuszenie ale niestety musze pic szałwie bo przez woreczek absolutnie nie moge hormonów:-(

Chogata moze to jakis skok rozwojowy...moja mala obudzila sie przed 5 zjadla 140 ml. a juz o 7 byl ryk:-(wiec wstalam przewinelam ja,dalam butle ale zjadla tylko 40ml.I nie wiem czemu nie pospi do 8-9 by wtedy wypic cala butle tylko ryczy juz o 7 by zjesc tylko 40:confused:
A co do mleka to moze za slabe;moze powinnas zmienic? Ja tez sie nad tym zastanawiam,ale najpierw sprobowalam z kleikiem.
A dlaczego koniec z cycem??

Chogata moze to jakis skok rozwojowy...moja mala obudzila sie przed 5 zjadla 140 ml. a juz o 7 byl ryk:-(wiec wstalam przewinelam ja,dalam butle ale zjadla tylko 40ml.I nie wiem czemu nie pospi do 8-9 by wtedy wypic cala butle tylko ryczy juz o 7 by zjesc tylko 40:confused:
A co do mleka to moze za slabe;moze powinnas zmienic? Ja tez sie nad tym zastanawiam,ale najpierw sprobowalam z kleikiem.
A dlaczego koniec z cycem??
Mam problem z woreczkiem (operacja 4 marca,jelitami bo po ciazy schudnac nie mogłam i zaczełam szukac przyczyny jak mi zrobili usg to wyszło ze cos nie tak z jelitami mam i kregosłup wysiadł mam masarze ale koniecznie musze brac leki i wtedy powinnam przestac karmic ,ale z tego stresu juz ten proces sie zaczał:-(I teraz nie wiem czy mała marudzi bo cycka brak czy faktycznie skok .Dzis 4 dzień juz jest nieswoja zobacze co to bedzie po tygodniu.U mnie to nie sprawa mleka bo ona ledwo wdusza w siebie 120ml wiecej nie moze bo zyga potem no chyba ze przed snem zje wiecej.a zageszczac nie chce bo boje sie ze zoładek jej rozepcham i bedzie petarda

Ostatnia edycja:
Tak mnie z rana oswiecilo.,ze moja mala ma w koncu nowy tryb..bo nie wiedzialam czemu je okolo 4 i znowu 7 rano...Je co 4 godziny ale wlasnie ten jeden raz wypada 3. Tak wiec 4 i 7 rano...potem 11,15,19,23.
Tzn.ze moja mala ma jeszcze tryb 3-4 godzinny?
Te dzieciaczki,ktore Wam przesypiaja cala noc przestawily sie na tryb 12 godzinny?Ja sie tylko zastanawiam na jak dlugo jej to teraz tak zostanie...bo do niedawna miala inny tryb,taki,ze rano pospala do 8-9 a teraz o 7 pobudka

Ostatnio co byla taka niespokojna to przestawila sie z 130ml. na 150 i na jedzenie nie co 3 a co 4 godziny.

Z kleiku zrezygnowalam...bo czy z nim czy bez niego przesypia teraz 5 godzin od 23 do 4.

Ja zwiększyłam kaloryczność dziennych posiłków mojej małej i przestała budzić się w nocy.
Okazało się, że to czego zabrakło jej w ciągu dnia chciała nadrobić nocą.

reklama
To w dzień też dajesz jej kleik??

Moja z trybu 3 godzinnego przeszła na 3,5 i zamiast 120 ml je 150 ml :)

Ostatnia edycja:
Do góry