reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Brązowe brudzenie w 3 tyg ciąży.

Polemizowałabym z tym, że lekarz który nie przepisuje leków na podtrzymanie jest słabym lekarzem. A co jeżeli to CP? Po co podtrzymywać sztucznie taką ciąże?
Dokładnie.
Myśle że dobry lekarz, jeśli pacjentka nie ma w historii niedomogi lutealnej, częściej NIE przepisze duphastonu niż przepisze zanim chociażby uwidoczni gdzie pęcherzyk siedzi i czy nie jest to CP, puste jajo itp.

reklama
No i bardzo dobrze, nie wiem co w tym takiego złego.
To że w PL duphaston rozdawany jest jak cukierki, bez wskazań, chyba trochę dlatego że takie są oczekiwania pacjentki.
Przepisywany jest bez stwierdzenia czy ciąża jest w ogóle w macicy i czy nie jest to ciąża bez rokowań.

Plus - podawanie progesteronu przy wysokim progesteronie nie ma zwyczajnie sensu. Bo nie on jest w takim razie przyczyną plamień.
Przy niskim (poniżej 8-10 gdzie jest to już marker CP a niestety niski progesteron takim markerem jest) przed uwidocznieniem umiejscowienia ciąży jest zwyczajnie ryzykowne.

To już tak, jak ciąża jest uwidoczniona w macicy, jest np. 6 czy jakiś kolejny tydzień to okej, ale jednak tutaj mamy 3 tydzień od OM
Ja odniosłam się do postu tamtej dziewczyny, a nie ogólnej sytuacji. Wydaje mi się że pęcherzyk można już uwidocznić pod koniec 4 tyg, przynajmniej u mnie tak było, a beta wynosiła 9 tys wtedy i faktycznie lekarze zostawili mnie na obserwacji w szpitalu.

W 3 tygodniu od om to ja nie wiedziałam w ogóle że w ciąży jestem 🙈

To że w PL duphaston rozdawany jest jak cukierki, bez wskazań, chyba trochę dlatego że takie są oczekiwania pacjentki.
Przepisywany jest bez stwierdzenia czy ciąża jest w ogóle w macicy i czy nie jest to ciąża bez rokowań.

Plus - podawanie progesteronu przy wysokim progesteronie nie ma zwyczajnie sensu. Bo nie on jest w takim razie przyczyną plamień.
Przy niskim (poniżej 8-10 gdzie jest to już marker CP a niestety niski progesteron takim markerem jest) przed uwidocznieniem umiejscowienia ciąży jest zwyczajnie ryzykowne.
Później doprecyzował, że chodzi mi o uwidocznioną ciążę n

Ja odniosłam się do postu tamtej dziewczyny, a nie ogólnej sytuacji. Wydaje mi się że pęcherzyk można już uwidocznić pod koniec 4 tyg, przynajmniej u mnie tak było, a beta wynosiła 9 tys wtedy i faktycznie lekarze zostawili mnie na obserwacji w szpitalu.

W 3 tygodniu od om to ja nie wiedziałam w ogóle że w ciąży jestem 🙈

U mnie nawet w 6tc ciężko było uwidocznić, przy becie poniżej 2 tys. - i plamiłam od 4tc więc byłabym klasycznym przykładem do przepisania leków w ciemno - bez sensu bo prawdopodobna CP nie miała szans się rozwinąć

U mnie dopiero od 12 tc jest ona traktowana jako ciąża. Wcześniej nic nie robia. Takie są realia. Progesteronu też nie podaja chyba ,że jest już po 12 tc i jest taka potrzeba. Początkowo byłam w szoku ,że nic nie robią..Ale z biegiem czasu rozumiem to.

U mnie dopiero od 12 tc jest ona traktowana jako ciąża. Wcześniej nic nie robia. Takie są realia. Progesteronu też nie podaja chyba ,że jest już po 12 tc i jest taka potrzeba. Początkowo byłam w szoku ,że nic nie robią..Ale z biegiem czasu rozumiem to.
A ja nie rozumiem niestety i nie mam zamiaru. Ronic 5 razy żeby w ogóle zwrócili na to uwagę, to dla mnie niepoważne.

A ja nie rozumiem niestety i nie mam zamiaru. Ronic 5 razy żeby w ogóle zwrócili na to uwagę, to dla mnie niepoważne.
Po 3 robia badania jak w pl. Porównując opiekę w pl a tutaj..niestety mimo usg co wizyte w pl nie ma porównania. A pl miałam stracona ciążę i to mimo proga i całej reszty ,tutaj prowadziłam kolejna i nie ma porównania mimo 3 usg . Ale tu podejście ludzi jest inne.

reklama
Do góry