reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Brązowe brudzenie w 3 tyg ciąży.

Polemizowałabym z tym, że lekarz który nie przepisuje leków na podtrzymanie jest słabym lekarzem. A co jeżeli to CP? Po co podtrzymywać sztucznie taką ciąże?
Dokładnie.
Myśle że dobry lekarz, jeśli pacjentka nie ma w historii niedomogi lutealnej, częściej NIE przepisze duphastonu niż przepisze zanim chociażby uwidoczni gdzie pęcherzyk siedzi i czy nie jest to CP, puste jajo itp.

reklama
No i bardzo dobrze, nie wiem co w tym takiego złego.
To że w PL duphaston rozdawany jest jak cukierki, bez wskazań, chyba trochę dlatego że takie są oczekiwania pacjentki.
Przepisywany jest bez stwierdzenia czy ciąża jest w ogóle w macicy i czy nie jest to ciąża bez rokowań.

Plus - podawanie progesteronu przy wysokim progesteronie nie ma zwyczajnie sensu. Bo nie on jest w takim razie przyczyną plamień.
Przy niskim (poniżej 8-10 gdzie jest to już marker CP a niestety niski progesteron takim markerem jest) przed uwidocznieniem umiejscowienia ciąży jest zwyczajnie ryzykowne.

To już tak, jak ciąża jest uwidoczniona w macicy, jest np. 6 czy jakiś kolejny tydzień to okej, ale jednak tutaj mamy 3 tydzień od OM
Ja odniosłam się do postu tamtej dziewczyny, a nie ogólnej sytuacji. Wydaje mi się że pęcherzyk można już uwidocznić pod koniec 4 tyg, przynajmniej u mnie tak było, a beta wynosiła 9 tys wtedy i faktycznie lekarze zostawili mnie na obserwacji w szpitalu.

W 3 tygodniu od om to ja nie wiedziałam w ogóle że w ciąży jestem 🙈

To że w PL duphaston rozdawany jest jak cukierki, bez wskazań, chyba trochę dlatego że takie są oczekiwania pacjentki.
Przepisywany jest bez stwierdzenia czy ciąża jest w ogóle w macicy i czy nie jest to ciąża bez rokowań.

Plus - podawanie progesteronu przy wysokim progesteronie nie ma zwyczajnie sensu. Bo nie on jest w takim razie przyczyną plamień.
Przy niskim (poniżej 8-10 gdzie jest to już marker CP a niestety niski progesteron takim markerem jest) przed uwidocznieniem umiejscowienia ciąży jest zwyczajnie ryzykowne.
Później doprecyzował, że chodzi mi o uwidocznioną ciążę n

Ja odniosłam się do postu tamtej dziewczyny, a nie ogólnej sytuacji. Wydaje mi się że pęcherzyk można już uwidocznić pod koniec 4 tyg, przynajmniej u mnie tak było, a beta wynosiła 9 tys wtedy i faktycznie lekarze zostawili mnie na obserwacji w szpitalu.

W 3 tygodniu od om to ja nie wiedziałam w ogóle że w ciąży jestem 🙈

U mnie nawet w 6tc ciężko było uwidocznić, przy becie poniżej 2 tys. - i plamiłam od 4tc więc byłabym klasycznym przykładem do przepisania leków w ciemno - bez sensu bo prawdopodobna CP nie miała szans się rozwinąć

U mnie dopiero od 12 tc jest ona traktowana jako ciąża. Wcześniej nic nie robia. Takie są realia. Progesteronu też nie podaja chyba ,że jest już po 12 tc i jest taka potrzeba. Początkowo byłam w szoku ,że nic nie robią..Ale z biegiem czasu rozumiem to.

U mnie dopiero od 12 tc jest ona traktowana jako ciąża. Wcześniej nic nie robia. Takie są realia. Progesteronu też nie podaja chyba ,że jest już po 12 tc i jest taka potrzeba. Początkowo byłam w szoku ,że nic nie robią..Ale z biegiem czasu rozumiem to.
A ja nie rozumiem niestety i nie mam zamiaru. Ronic 5 razy żeby w ogóle zwrócili na to uwagę, to dla mnie niepoważne.

A ja nie rozumiem niestety i nie mam zamiaru. Ronic 5 razy żeby w ogóle zwrócili na to uwagę, to dla mnie niepoważne.
Po 3 robia badania jak w pl. Porównując opiekę w pl a tutaj..niestety mimo usg co wizyte w pl nie ma porównania. A pl miałam stracona ciążę i to mimo proga i całej reszty ,tutaj prowadziłam kolejna i nie ma porównania mimo 3 usg . Ale tu podejście ludzi jest inne.

reklama
Do góry