Witam.
Jestem w ciąży po raz czwarty. Poprzednie ciąże bez problemów, porody o czasie. Teraz jestem w 13 tygodniu. Po badaniach prenatalnych stwierdzono ryzyko triploidii, ponieważ pani doktor robiąca badanie stwierdziła, że brzuszek jest o tydzień mniejszy niż główka. Poza tym z badania krwi wyszło zwiększone prawdopodobieństwo trisomii chromosomów 13 i 18. Mam zrobić amniopunkcję koło 15 tc (jestem umówiona na 16 marca). Z tym, że jest jeszcze inny problem, mianowicie mało wód...
Kiedy zasugerowałam lekarce amnioinfuzję, powiedziała, że na to za wcześnie a poza tym dziecko nie jest chore dlatego że nie ma wód, ale wód nie ma dlatego, że dziecko jest chore.
Serduszko bije, dzidziuś się rusza, co widać na usg, które mam teraz co tydzień, żeby sprawdzać tętno. Przez tydzień maluszek urósł tylko pół centymetra i wczoraj było widać, że wód jest bardzo mało i nie ma miejsca.
Chciałabym spróbować pójść do innego lekarza, ale takiego, który nie spuści mnie po brzytwie.
Niestety nie znam nikogo takiego w okolicy Katowic i nie mam znajomych, którzy by mi mogli polecić kogoś dobrego.