reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Reżim łóżkowy to wstawanie tylko do toalety.
Oszczędny tryb życia to po domu możesz chodzić, ale nie bardzo, bez dźwigania, bez schylania się i kucania i najlepiej jak najwięcej jednak w łózku.
Reżim łóżkowy to nawet zakaz wstawania do toalety, tak miałam w pierwszej ciąży 🤦 Leżenie plackiem w szpitalu.

reklama
Reżim łóżkowy to wstawanie tylko do toalety.
Oszczędny tryb życia to po domu możesz chodzić, ale nie bardzo, bez dźwigania, bez schylania się i kucania i najlepiej jak najwięcej jednak w łózku.
Przy moim oszczędnym trybie życia dziś dodatkowo oprócz tego wszystkiego o czym napisałaś dostałam pozwolenie na 15 minutowy spacer raz dziennie (pod warunkiem, że nie wiąże się to z chodzeniem po schodach) - jupi 😃😃😃🥳🥳🥳

Ja brałam do 35 tyg, bo później już nie musiałam leżeć plackiem i wstawać tylko do łazienki :)
O mi też właśnie dr powiedziała że jak skończę 35 tydzień to główka będzie na tyle duża że przestanie punktowo ugniatać szyjkę i byle do tego momentu rozwarcia nie zrobić to będę mogła wstać 🥳
Trochę po domu chodzę, nie oszukujmy się przy 3latku i 7latce jak wrócą po południu to nie da się leżeć plackiem bo by się pozabijali. Jak czuję jakiekolwiek spięcie w brzuchu to muszą radzić sobie sami. I tak dużo rozumieją i wiedzą że mama to tylko z kanapy
Z tym reżimem to też jest wiele teorii i w sumie co lekarz to co innego ma na myśli, a przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie .
Nikt jednoznacznie nie określa co znaczy oszczędny tryb życia i weź tu człowieku bądź mądry 🤔
Haha wujka ginekologa pytałam. To się doczekałam odpowiedzi: 4h z głową oderwaną od poduszki. Myślałam że to dużo a okazało się że jak uwzględni się czas jedzenia, toalety, prysznica to w zasadzie nic nie zostaje. Oj przeliczył to dobrze zanim mi powiedział ;)

Przy moim oszczędnym trybie życia dziś dodatkowo oprócz tego wszystkiego o czym napisałaś dostałam pozwolenie na 15 minutowy spacer raz dziennie (pod warunkiem, że nie wiąże się to z chodzeniem po schodach) - jupi 😃😃😃🥳🥳🥳
Znalazłaś swój sposob na przetrwanie nudy? Ja dzisiaj wracam do szydełkowania ;) nauczyłam się w pierwszej ciąży z YouTube. Dzisiaj mam misję odświeżenia wiedzy i zrobienia szalików dla 2 zabawkowych żyraf ;)

Znalazłaś swój sposob na przetrwanie nudy? Ja dzisiaj wracam do szydełkowania ;) nauczyłam się w pierwszej ciąży z YouTube. Dzisiaj mam misję odświeżenia wiedzy i zrobienia szalików dla 2 zabawkowych żyraf ;)
Ja jestem po wizycie kontrolnej i ostatnim USG prenatalnym. Pessar trzyma się na swoim miejscu, z Bobasem też wszystko w jak najlepszym porządku 😃
Dziś zaliczam 31 tc, jestem pełna optymizmu więc i czas mi milej leci 🥳😀
Do tej pory cały czas się zamartwiam i nie miałam głowy do niczego natomiast na ten tydzień mam w planach przeczytać książkę i zacząć kompletować wyprawkę dla małego 🙂 u Ciebie już wszystko gotowe ?

Podziwiam, ja niestety mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o tego typu robótki 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

Ja jestem po wizycie kontrolnej i ostatnim USG prenatalnym. Pessar trzyma się na swoim miejscu, z Bobasem też wszystko w jak najlepszym porządku 😃
Dziś zaliczam 31 tc, jestem pełna optymizmu więc i czas mi milej leci 🥳😀
Do tej pory cały czas się zamartwiam i nie miałam głowy do niczego natomiast na ten tydzień mam w planach przeczytać książkę i zacząć kompletować wyprawkę dla małego 🙂 u Ciebie już wszystko gotowe ?

Podziwiam, ja niestety mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o tego typu robótki 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️
Tak, ja już pozamawiałam wszystko co potrzebne a nawet nieco więcej ;) A tym razem miało być minimalistycznie 🤦‍♀️ No nic, to moje ostatnie dziecko, czasem kupowałam coś niepraktycznego co po prostu chciałam mieć.
Dostawka, łóżeczko i Bujaczek stoją jeszcze nieposkładane bo nie chce zeby dzieci i koty się bawiły. Napisałam mężowi listę co powinien zrobić jak będę w szpitalu, nawet filmiki z YouTube dałam żeby było mu łatwiej. Torby spakowane, ubranka wyprane, uff...

U mnie jutro 35+0, w piątek wizyta i chociaż lekarka wspominała że teraz już bez sensu sprawdzać stan szyjki to mi na tym bardzo zależy. Jak szyjka jeszcze istnieje to chętnie bym jednak życia poużywała. Nie że pobiegnę do biedronki ale chociaż pospaceruję po domu bez wyrzutów sumienia, poukładam z dziećmi puzzle na podłodze czy pofarbuję odrost. Bo jak szyjki nie ma to poleżę jednak jeszcze chociaż do 36,5, to juz blisko...

Prawda ze od skończonego 30tygodnia jakoś rąk lżej? 😊

Tak, ja już pozamawiałam wszystko co potrzebne a nawet nieco więcej ;) A tym razem miało być minimalistycznie 🤦‍♀️ No nic, to moje ostatnie dziecko, czasem kupowałam coś niepraktycznego co po prostu chciałam mieć.
Dostawka, łóżeczko i Bujaczek stoją jeszcze nieposkładane bo nie chce zeby dzieci i koty się bawiły. Napisałam mężowi listę co powinien zrobić jak będę w szpitalu, nawet filmiki z YouTube dałam żeby było mu łatwiej. Torby spakowane, ubranka wyprane, uff...

U mnie jutro 35+0, w piątek wizyta i chociaż lekarka wspominała że teraz już bez sensu sprawdzać stan szyjki to mi na tym bardzo zależy. Jak szyjka jeszcze istnieje to chętnie bym jednak życia poużywała. Nie że pobiegnę do biedronki ale chociaż pospaceruję po domu bez wyrzutów sumienia, poukładam z dziećmi puzzle na podłodze czy pofarbuję odrost. Bo jak szyjki nie ma to poleżę jednak jeszcze chociaż do 36,5, to juz blisko...

Prawda ze od skończonego 30tygodnia jakoś rąk lżej? 😊
Ty jesteś sporo przede mną, fajnie, że już wszystko masz gotowe ☺️
Ja poza wózkiem, paroma ubrankami i zabawkami nie mam nic, dlatego myślę, że najwyższa pora się za to zabrać 😉

Wiesz ja wczoraj potwierdziłam, że niewielki ruch w naszej sytuacji jednak jest wskazany, biorąc pod uwagę, że już jesteś tak blisko celu to bym sobie nieco przyjemności nie odmawiała 😉 oczywiście jeśli lekarz na wizycie to potwierdzi…

Dokładnie, jak się przekroczy ten 30 tydzień to głowa spokojniejsza, a dzięki temu i czas szybciej leci 🙂

reklama
Ty jesteś sporo przede mną, fajnie, że już wszystko masz gotowe ☺️
Ja poza wózkiem, paroma ubrankami i zabawkami nie mam nic, dlatego myślę, że najwyższa pora się za to zabrać 😉

Wiesz ja wczoraj potwierdziłam, że niewielki ruch w naszej sytuacji jednak jest wskazany, biorąc pod uwagę, że już jesteś tak blisko celu to bym sobie nieco przyjemności nie odmawiała 😉 oczywiście jeśli lekarz na wizycie to potwierdzi…

Dokładnie, jak się przekroczy ten 30 tydzień to głowa spokojniejsza, a dzięki temu i czas szybciej leci 🙂
No to najprzyjemniejsza czesc przed tobą: zamawianie wyprawki🥳 Allegro, gemini czy vinted i czas leci szybciutko😁

Nie ma opcji że z dziećmi mogę tak zupełnie grzecznie leżeć.. Przetaczam się kilka razy dziennie z pokoju do pokoju, uznajmy to za mój ruch 😁 Wiesz najbardziej się boję że w piątek zobaczę że szyjki nie ma a przecież do terminu nadal 5 tygodni, to ponad miesiąc... Apetyt rośnie w miarę jedzenia i na ten 37 bardzo liczę, tobie też tego życzę ☺️

Do góry