reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Dziewczyny czy któraś z Was leżących/ prowadzących „oszczędny tryb życia” brała zastrzyki przeciwzakrzepowe? 🤔

Czyli przy leżącym trybie to normalne?
Mój prowadzący mi nie zalecił, a dziś dowiedziałam się, że w takiej sytuacji to podstawa….
Z tego co wiem ciąża sama z siebie zwiększa ryzyko zakrzepicy a przy leżącym trybie życia to już w ogóle to ryzyko wzrasta. Ja długo leżałam w szpitalu i mi to tam wdrożyli. Później jak wyszłam do domu na trochę to też mąż mi zastrzyki robił. Odstawili dopiero jak mogłam zwiększyć trochę aktywność a nie być w reżimie łóżkowym ;)

Z tego co wiem ciąża sama z siebie zwiększa ryzyko zakrzepicy a przy leżącym trybie życia to już w ogóle to ryzyko wzrasta. Ja długo leżałam w szpitalu i mi to tam wdrożyli. Później jak wyszłam do domu na trochę to też mąż mi zastrzyki robił. Odstawili dopiero jak mogłam zwiększyć trochę aktywność a nie być w reżimie łóżkowym ;)
Z tym reżimem to też jest wiele teorii i w sumie co lekarz to co innego ma na myśli, a przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie .
Nikt jednoznacznie nie określa co znaczy oszczędny tryb życia i weź tu człowieku bądź mądry 🤔

Mój prowadzący mi nie zalecił, a dziś dowiedziałam się, że w takiej sytuacji to podstawa….

Ja tez lezalam od polowy ciazy a i wczesniej mialam 'oszczedzac sie' ale bylam na acardzie wiec to nie jest regula wydaje mi sie :-)

Ja leżałam calutką ciążę, wstawałam tylko do toalety, na wizyty lekarskie i ewentualnie zeby zrobic zupę w thermomixie.
Nie miałam zaleconej heparyny. W szpitalu mialam rezim i nawet do toalety nie wstawałam i tez nie wdrożyli.

reklama
Z tym reżimem to też jest wiele teorii i w sumie co lekarz to co innego ma na myśli, a przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie .
Nikt jednoznacznie nie określa co znaczy oszczędny tryb życia i weź tu człowieku bądź mądry 🤔
Reżim łóżkowy to wstawanie tylko do toalety.
Oszczędny tryb życia to po domu możesz chodzić, ale nie bardzo, bez dźwigania, bez schylania się i kucania i najlepiej jak najwięcej jednak w łózku.

Do góry