reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Okazało się że mam jeszcze jakaś jedna bakterie, ale narazie leczą mi tylko jedną, a do domu dadzą mi do leczenia coś na drugą. Szyjka poleciała... 2,2 cm wiec juz tylko leżenie mi pozostało...

Oszczedzaj sie duzo, a na bank bedzie dobrze. Miej na uwadze, ze nawet taka dl szyjki w Twoim tc to dobra dlugosc. Juz mniej jak wiecej a lezenie naprawde pomaga :-)
Zobacz na @Alexis124. Zywy przyklad placka z zaklinowanym nadzieniem, bo teraz nie chce wylezc 😂

reklama
Ja wyluzowalam kiedy dostalam sterydy dla maluszka. Nawet sam pan doktor zobaczyl, ze juz nawet bez stresu siedze u niego, mimo iz szyjka nadal sie skraca i mysle, ze jak pojde we wtorek na wizyte to powie mi juz nawet rozwarcie jest. A odliczalam kazdy tc jako sukces :-) kopa dala mi najpierw @Lady Loka i jej Staszek, ze sie da bez wzgledu na tc:-)

Tak, sytuację innych są pocieszające. Zwłaszcza z tego forum ... jednak z tyłu głowy cały czas coś jest. Myślę żeby jutro zapytać o sterydy, bo mnie to już męczy psychicznie. Dziś 30 tydzień, a spokoju psychicznego brak... Wiem, że sytuacja nie jest najgorsza , jednak te rozbieżności w 2 tygodnie z 3 do 2,2 cm mnie przerazają, bo wiem że robię wszystko co mogę. Przyznam się, że troszkę wyluzowalam i idę sobie do piekarni 5 minut, do kuchni, do toalety, a nawet wezmę prysznic z peelingiem i odżywką, jednak dostalam przyzwolenie. A teraz szyjka 2 cm i rozwarcie na opuszek. Dynamika.

Tak, sytuację innych są pocieszające. Zwłaszcza z tego forum ... jednak z tyłu głowy cały czas coś jest. Myślę żeby jutro zapytać o sterydy, bo mnie to już męczy psychicznie. Dziś 30 tydzień, a spokoju psychicznego brak... Wiem, że sytuacja nie jest najgorsza , jednak te rozbieżności w 2 tygodnie z 3 do 2,2 cm mnie przerazają, bo wiem że robię wszystko co mogę. Przyznam się, że troszkę wyluzowalam i idę sobie do piekarni 5 minut, do kuchni, do toalety, a nawet wezmę prysznic z peelingiem i odżywką, jednak dostalam przyzwolenie. A teraz szyjka 2 cm i rozwarcie na opuszek. Dynamika.
Kochana będzie dobrze. Mi dziś szyjka poleciała od piątku (!) z 38 do 27-28 i lekarka mówi, ze podzialamy z pessarem ale ze nie ma końca świata … czekam jeszcze na posiew bo przecież w szpitalu mi nie zrobili. a Twoja ciąża jest 6,5 tygodnia starsza od mojej. Na bank będzie dobrze, trzymam kciuki

Kochana będzie dobrze. Mi dziś szyjka poleciała od piątku (!) z 38 do 27-28 (dzięki Bogu kształt zachowany i bez rozwarcia), lekarka mówi, ze podzialamy z pessarem ale ze nie ma końca świata … a Twoja ciąża jest 6,5 tygodnia starsza od mojej. Na bank będzie dobrze, trzymam kciuki

Zapytaj bo az dziwne ze wczesniej Ci nie proponowali. Ja dostalam sterydy dla maluszka niby przy 20mm (mierzone u mojego lekarza i na IP szpitala) a jak mierzyli na oddziale to bylo 30 🤷‍♀️ czyli lezenie pomagalo odciazyc szyjke. I po sterydach az do 36tc lezalam plackiem. Teraz sobie pozwalam wstac na chwilke i znowu polegiwuje.

Gratuluje 30tc to jest piekny wynik juz w dwupaku :-)

Nie stresujcie się :D zatorowałam kolejkę i jak ja jeszcze nie urodziłam to wy z szyjkami po 2cm nie będziecie przede mną (nie pozwalam!) 😂 jestem intensywnie chodzącym przykładem, że z rozwarciem na 2cm i praktycznie zgładzoną do zera szyjką nie mogę się teraz rozpakować

Nie stresujcie się :D zatorowałam kolejkę i jak ja jeszcze nie urodziłam to wy z szyjkami po 2cm nie będziecie przede mną (nie pozwalam!) 😂 jestem intensywnie chodzącym przykładem, że z rozwarciem na 2cm i praktycznie zgładzoną do zera szyjką nie mogę się teraz rozpakować
No ty to jesteś ewenementem tego forum 🤣🤣🤣

Zapytaj bo az dziwne ze wczesniej Ci nie proponowali. Ja dostalam sterydy dla maluszka niby przy 20mm (mierzone u mojego lekarza i na IP szpitala) a jak mierzyli na oddziale to bylo 30 🤷‍♀️ czyli lezenie pomagalo odciazyc szyjke. I po sterydach az do 36tc lezalam plackiem. Teraz sobie pozwalam wstac na chwilke i znowu polegiwuje.

Gratuluje 30tc to jest piekny wynik juz w dwupaku :-)
Oni są zdania, że nie potrzeba wcześniej bo mają ograniczony czas działania + infekcje bakteryjne są przeciwskazaniem do podania sterydów. Zobaczę jak jutro się zaopatrzą po badaniu wewnętrznym. Nawet jakbym miała mieć podane, a jednak urodzi się o czasie to wolałabym aby mi je jednak podali.
Dzisiaj dodatkowo mnie zestresowali, że ktg wyszło słabe i muszą zrobić mi przepływy na usg... myślałam że zejdę że stresu.

reklama
Ja wyluzowalam kiedy dostalam sterydy dla maluszka. Nawet sam pan doktor zobaczyl, ze juz nawet bez stresu siedze u niego, mimo iz szyjka nadal sie skraca i mysle, ze jak pojde we wtorek na wizyte to powie mi juz nawet rozwarcie jest. A odliczalam kazdy tc jako sukces :-) kopa dala mi najpierw @Lady Loka i jej Staszek, ze sie da bez wzgledu na tc:-)
Ja nie traktowalabym siebie jako wyznacznik 🙈 Stasio raczej jest wyjątkiem niż regułą. Ale jak tak patrzę, to po 32tc urodzone dzieci już spokojnie dają radę (o ile nie ma chorob stwierdzonych już na prenatalnych). Te z 25-30tc to jeszcze trochę loteria. Stasio wyszedl z tego naprawde obronną ręką. To mega rzadkość, żeby byly dzieci tak zupełnie bez powikłań.

A co do sterydów, to z nimi jest też tak, ze najlepiej zadzialaja jak są podane minimum tydzien przed porodem, więc czekanie i zwlekanie też dobre nie jest, bo im bliżej porodu podane, tym mniejsza skuteczność.
Nie wiem czy one działaja tylko na pluca czy na inne narządy też, u nas lekarka mowiła, że Staszek jest rozwinięty narządowo do przodu w stosunku do swojego wieku.

Do góry