reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Zamknięta część ma te około 1,5cm? Czy 3 cm? Bo ogólnie dla mnie dziwne jest to, że podają wymiar całej szyjki nawet jeżeli jest np. rozwarcie wewnętrzne. W tej sytuacji chyba nie ma znaczenia ta niezamknięta część…

Co do sterydów to nie wiem w sumie jak do tego lekarze podchodzą, bo ja miałam trochę inną sytuację :(
Całość zamknięta 3 cm, ale lekarka powiedziała w badaniu palpacyjnym, że szyjka w części pochwowej jest krótka, i całość jej na szwie.

reklama
Całość zamknięta 3 cm, ale lekarka powiedziała w badaniu palpacyjnym, że szyjka w części pochwowej jest krótka, i całość jej na szwie.
Osobiście nie wiem ile powinna wynosić ta część pochwowa 🙈 pytanie ile miała wcześniej i czy się skróciła, bo jak całość jest zamknięta i miała cały czas około 3 cm to raczej jest oki. U mnie cała szyjka ma jakieś 1,5-1,7cm i też trzyma tylko na szwie. Teraz jak więcej wstaję to w sumie mogła się skrócić także ciężko mi się odnieść do tego jak to jest w tej części typowo pochwowej ile tam powinno być. Może dziewczyny są bardziej obeznane w temacie to coś podpowiedzą ☺️

Ogólnie żebym sama nie dopytała to bym nie była nawet świadoma i to mnie najbardziej rozdrażniło. Powinni dać info żeby się zgłosić do mojego prowadzącego po skierowania czy coś a nie wmawiać że robią GBSa. Tak samo jak o zalecane badania krwi musiałam się dopytać czy mam sama zrobić. To tak, mam sama sobie ogarnąć od lekarza mojego.
Właśnie to jest najgorsze, że czasami jak samemu się nie dowiesz to nikt Ci nic nie powie. Każdą informacje trzeba wyszarpywać siłą nie tylko na nfz, ale prywatnie też... Ja jestem nadgorliwa, ale w umiarkowanym stopniu, wypytuje dopóki widzę jeszcze cierpliwość w oczach ,chociaż uważam, że o wielu rzeczach powinnam być poinformowana, a niestety nie jestem i nie byłam. Ale może czasami lepiej jest wiedzieć mniej i nie myśleć....

Ja cały czas miałam 1 cm w części pochwowej od założenia szwu do az do zdjęcia. Nie miałam wskazania do sterydów
Właśnie to jest dziwne, bo zazwyczaj jednak skraca sie cześć wewnętrzna szyjki pod wpływem ucisku - tzn zawsze myślałam, że na tym polega mechanizm skracania się szyjki ,a jednak od pochwy też może się skracac 🤔

Właśnie to jest dziwne, bo zazwyczaj jednak skraca sie cześć wewnętrzna szyjki pod wpływem ucisku - tzn zawsze myślałam, że na tym polega mechanizm skracania się szyjki ,a jednak od pochwy też może się skracac 🤔
Mi od początku od pochwy się skracała najpierw było 2 cm

Dziewczyny mam do was jeszcze pytanie. Jeśli ogólnie szyjka ma wymiar około 3 cm, ale ta część pochwowa w sumie trzyma na szwie (mniej niz 1,5 cm) to czy jest to wskazanie do sterydów ? Lekarka nie znała mojej historii więc w sumie mówiła tyle co wiem. Nie wiem czy po prostu nie pożałować i iść jeszcze do mojej lekarki za kilka dni, bo jestem w szoku i faktycznie sama wyczułam już, że ona się skraca bo musiałam głębiej dawać te globulki. Zawsze lekarze mówili zachowana 2,5 cm... 3 cm... (mimo że na usg całość miala 3 cm 🤣). Nie chcę się potem osądzać o to, że nic z tym nie zrobiłam..
Przepraszam z góry za mój głupi humor, ale ponieważ pierwsze słyszę o podziale na cześć pochwową i nie, zawsze tylko słyszałam o całkowitej długości szyjki (która wygląda u Ciebie całkiem zacnie), to jak przeczytałam ten post to zobaczyłam oczami wyobraźni grafikę obrażonej szyjki macicy i podpis ‚domyśl się.’ 😂

Przepraszam z góry za mój głupi humor, ale ponieważ pierwsze słyszę o podziale na cześć pochwową i nie, zawsze tylko słyszałam o całkowitej długości szyjki (która wygląda u Ciebie całkiem zacnie), to jak przeczytałam ten post to zobaczyłam oczami wyobraźni grafikę obrażonej szyjki macicy i podpis ‚domyśl się.’ 😂
Hahahaha, powiem Ci, że też musiałam dlugo rozkminiać o co chodzi. Bo wiesz dostaje dwie sprzeczne wiadomości pt : na palpacyjnym : krótka ta szyjka , a na usg 3 cm i nie wiem czy ja czegoś nie wiem. Ale faktycznie podział istnieje i wolałabym o tym nie wiedzieć bo teraz się martwię 🤔

reklama
Hahahaha, powiem Ci, że też musiałam dlugo rozkminiać o co chodzi. Bo wiesz dostaje dwie sprzeczne wiadomości pt : na palpacyjnym : krótka ta szyjka , a na usg 3 cm i nie wiem czy ja czegoś nie wiem. Ale faktycznie podział istnieje i wolałabym o tym nie wiedzieć bo teraz się martwię 🤔
Ja miałam długość 36 cm całość po czym cm się skrocila na zewnątrz i wewnątrz plus jeszcze zaczęła się otwierać z jednej i z drugiej także to był szok że tak się w ogóle da na tym etapie. Myślałam że to tylko w 9 miesięcu dopiero pod wpływem ciężaru dziecka.

Do góry